Recidivă

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive 3
2. Recidiva ..4
3. Termeni recidivei 5
4.Conditii de existent ale recidivei .. ...5
5.Condamnari care nu atrag starea de recidiva . ...6
6.Formele recidivei .7
7. Pedeapsa in caz de recidiva .11
8. Bibliografie .12


Extras din referat Cum descarc?

Recidiva
1.Notiuni introductive:
In doctrina, stiinta dreptului penal a fost definita ca acea ramura a stiintelor juridice care cuprinde totalitatea cunostintelor privitoare la institutiile juridice penale exprimate in conceptiile, teoriile, ideile, principiile menite sa explice si sa fundamenteze necesitatea, scopul si sarcinile dreptului penal, sa stabileasca metodele de investigatie a fenomenelor juridice penale, sa elaboreze mijloacele juridice de prevenire si combatere a fenomenului infractional cu ajutorul dreptului penal .
Dreptul penal , ca fenomen social a aparut, s-a format si s-a dezvoltat in direct si stransa legatura cu aparitia, formarea si devoltarea societatii umane. Asa se explica sustinerea ca dreptul penal este atat de vechi ca si omenirea si ca istoria dreptului penal se confunda cu istoria societatii omenesti. Desigur , noi trebuie sa intelegem ca ceea ce este vechi ca si omenirea nu este dreptul penal ci continutul social si uman al acestuia.
Dreptul penal general este acea parte a dreptului penal care are ca obiect sudierea si cunoasterea principiilor fundamentale ale dreptului penal, a institutiilor generale ale dreptului penal(infractiunea, respective crimele si delictele in noul cod penal, raspunderea penala si sanctiunile de drept penal).
Studierea si cunoasterea partii generale a dreptului penal sunt indispensabile pentru orice jurist si in special pentru orice penalist, deoarece examinarea si intelegerea existentei sau inexistentei oricarei infractiuni din partea speciala a Codului penal sau a oricarei alte infractiuni din alte legi penale nu sunt posibile fara cunoasterea si intelegerea notiunilor generale privind infractiunea, trasaturile ei, termeni, structura, continutul juridic si constitutive al acesteia, a formelor si felurilor infractiunilor, a cauzelor are inlatura caracterul penal al faptei, a cauzelor justificative, a celor care inlatura raspunderea penala, a sanctiunilor de drept penal, a masurilor asiguratorii, de ocrotire si de siguranta, a cauzelor care inlatura executarea pedepselor si consecintele condamnarii, a intelesului termenilor si expresiilor cu care opereaza legea penala
2. Recidiva.
Art. 41 din Codul penal prevede:
Recidiva exista in urmatoarele cazuri:
a) cand dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii mai mari de 6 luni, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie, inainte de inceperea executarii pedepsei, in timpul executarii acesteia sau in stare de evadare, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este inchisoarea mai mare de un an;
b) cand dupa executarea unei pedepse cu inchisoare mai mare de 6 luni, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii unei asemenea pedepse, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de un an;
c) cand dupa condamnarea la cel putin trei pedepse cu inchisoare pana la 6 luni sau dupa executare, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa prescrierea executarii a cel putin trei asemenea pedepse, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea penala prevede pedeapsa inchisorii mai mare de un an.
Exista recidiva si in cazurile in care una dintre pedepsele prevazute la alin.1 este detentiunea pe viata. Pentru stabilirea starii de recidiva in cazurile prevazute in al. 1 lit. a) si b) si al. 2, se poate tine seama si de hotararea de condamnare pronuntata in strainatate, pentru o fapta prevazuta si de legea romana, daca hotararea de condamnare a fost recunoscuta potrivit dispozitiilor legii."
Pornind de la reglementarile in vigoare recidiva poate fi definita ca o forma a pluralitatii de infractiuni care exista cand dupa o condamnare definitiva la pedeapsa detentiunii pe viata sau la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni ori dupa cel putin trei condamnari la pedeapsa inchisorii de pana la 6 luni, neexecutate sau in cazul in care condamnarea vizeaza pedeapsa inchisorii chiar dupa executarea acesteia, condamnatul savarseste din nou o infractiune cu intentie (intr-un anumit timp determinat), pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata ori pedeapsa inchisorii mai mare de un an.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recidiva.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1 Constantin Bulai, Drept penal, Partea generala, vol I si II, Editura Casa de Editura ;I Presa ,, Sansa SRL'', Bucuresti, 1992;
2 Viltila Dongoroz, Drept Penal, Asociatia Romana de Stiinte Penale, Bucuresti, 2000;
3 Ioan Griga, Drept Penal, Partea Generala, Editura Fundatiei Romania de Maine, vol I, Bucuresti, 2007;
4 Traian Pop, Dreptul Penal comparat, Partea generala, vol II, Cluj 1928;
5 Alexandru Boroi,Gheorghe Nistoreanu, Drept Penal,Partea generala,Editia a IV-a


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!