Răspunderea producătorilor pentru daunele generate de produsele cu defecte, conform dispozițiilor Legii nr 240 pe 2004, republicată

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Analiza legii 240/2004
1. Definitia legii 
2. Producatorul
3. Produsele 
4. Paguba
5. Conditiile de raspundere a producatorului
III. Anexa 
1. Legea 240/2004
IV. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Raportul juridic dintre producatori si persoanele vatamate sau prejudiciate prin produsele cu defecte puse in circulatie de catre producatori, cele care pun in pericol atat viata cat si sanatatea acestor persoane , dar si asigurarea acestora prin raspunderea producatorilor pentru astfel de produse, sunt reglementate de catre legea nr 240/2004 prin care se urmareste cresterea nivelului de protectie al consumatorilor. 
Producatorul incalca obligatia securitatii consumatorului prin simpla existenta a produsului defect, indiferent de destinatia atribuita bunului, acesta neoferind siguranta la care persoana este indreptatita sa se astepte. Aceste produse pot fi incadrate in orice bun mobil indiferent daca este o materie transformata sau nu, daca este incorporat intr-un alt bun mobil sau utilizat la construirea de imobile, exceptie facand produsele agricole naturale, ale solului, care nu sunt supuse unei prelucrari. In aceasta situatie intervine protectia consumatorului care impune tragerea la raspundere a tuturor producatorilor care sunt implicati in productie, in cazul in care produsul finit, o parte a acestuia sau materia prima care a ajutat la realizarea produsului a fost defecta. 
In functie de legatura contractuala dintre producator si consumator exista doua tipuri de raspundere pentru pagubele generate de produsul defect: contractuala sau delictuala. Cand produsul defect constituie un prejudiciu - achizitionarea produsului nu corespunde necesitatilor consumatorului (ex: un congelator care nu ingheata), intervine raspunderea legala stabilita prin obligatia de a garanta impotriva viciilor ascunse ale produselor. Insa raspunderea producatorului exista chiar daca intre acesta si consumator nu s a incheiat un contract din care sa rezulte raportul dintre acestia, raspunderea puntand fi incadrata atat in prejudiciul actual cat si in cel viitor. 
In timp, calitatea de consumator a ajuns sa fie destul de importanta pentru statul modern; protectia consumatorului a devenit o componenta a sistemului de protectie sociala, dreptul acestuia la protectia sanatatii si a securitatii reprezentand un principiu important al Comunitatii Europene.
II. Analiza legii 240/2004
1. Definitia legii 
Acest act normativ reglementeaza raporturile juridice dintre producatori si persoanele vatamate de produsele cu defectele care sunt puse in circulatie, raspunderea civila pentru pagubele generate de aceste produse, insa ofera si protectie asupra riscului de a achizitiona un produs care sa puna in pericol sanatatea, viata sau interesele legitime ale consumatorilor, fara sa se excluda repararea prejudiciilor suferite.
2. Producatorul
Persoana responsabila pentru pagubele generate de produsele defecte este producatorul. Acesta poate fi fabricantul care realizeaza materia prima, partea componenta a produsului sau produsul finit; orice persoana care se prezinta ca producator prin adaugarea numelui sau, a semnelor de comert sau a altor semne distinctive (distribuitor) si persoana care prin activitatea sa comerciala importa sau cumpara produse in scopul vanzarii, inchirierii sau distribuirii sub o alta forma a acestora, in cadrul activitatii proprii de comercializare in cadrul societatii.
3. Produsele cu defecte 
Prin produs se intelege categoria bunurilor mobile, chiar si atunci cand bunul mobil este o parte a altui bun mobil sau ajuta la constituirea unui imobil, inclusiv energia electrica, elementele corpului uman (organele, tesutul, sangele) si medicamentele . Din aceasta categorie sunt excluse produsele agricole, cu exceptia cazului in care acestea au fost supuse unei prelucrari industriale care ar putea cauza defectele produselor. 
Produsele cu defecte sunt acele produse care nu ofera siguranta la care consumatorul se asteapta in mod legitim. Pentru a face produsul sigur trebuie sa se tina cont de toate imprejurarile, cum ar fi modul de prezentare a produsului, fiind oferite informatiile necesare pentru utilizarea acestuia, cat si specificarea datei in care produsul a fost pus in circulatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea producatorilor pentru daunele generate de produsele cu defecte, conform dispozitiilor Legii nr 240 pe 2004, republicata.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/52850?fbclid=IwAR3T0XOEf2YVyqMd0jj5Y-2DRiMq0MamFII032eh0sPmf3q2j47W8ZD3RnU;
-  http://www.eccromania.ro/media/pdf/18.Raspunderea_producatorilor.pdf?fbclid=IwAR0x4RQ7u2WFUds3SN1mXW2DAGZ_1TtMc8kGoRIxa07xmTivG7K6COVqai8;
-  Instrumentul Bibliometric National, Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de defectele produselor, Tatiana Tabuncic,2016 : https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/66-69_8.pdf
-  Strategii Manageriale, Revista editata de Univeristatea "Constantin Brancoveanu", nr 1/2009, Editura Independenta Economica;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!