Raspunderea Penala pentru Incalcarea Dreptului International Umanitar

Cuprins referat Cum descarc?

1. Dreptul penal international si raspunderea penala. pag.2
2. Raspunderea statelor.pag.3
2.1 Continutul raspunderii internationale a statelor.pag.3
2.2 Jurisdictia penala a statelor.pag.4
2.3 Raspunderea statelor conform Conventiilor de drept umanitar international.pag.5
3. Raspunderea indiviziilor.pag.7
3.1.Raspunderea militarilor conform Codului Penal Roman.pag.7
3.2. Raspunderea comandantilor.pag.9 
4.Instantele internationale penale
4.1 Tribunalele penale internationale.pag.9 
4.2 Curtea Penala Internationala.pag.9
CONCLUZIA.pag.11
BIBLIOGRAFIA.pag.12


Extras din referat Cum descarc?

1.Dreptul penal international si raspunderea penala
Raspunderea internationala este o institutie juridica in temeiul careia statul sau alt subiect de drept international care a savarsit un fapt international ilicit trebuie sa repare prejudiciile cauzate altui stat sau cetatenilor altui stat sau comunitatii internationale prin acel fapt ilicit .
Institutia raspunderii internationale a fost fundata pe un sistem de norme ,masuri si garantii,avand la baza doua idei fundamentale : prima idee este ca, un stat nu poate actiona discretionar in viata internationala ; a doua idee este ca, orice actiune ilegala prejudecanta trebuie reparata pe plan material; moral ; politic si penal.
Institutia raspunderii internationale are dubla functiune : preventiva ,adica sa descurajeze un stat sa recurga la acte de agresiune si reparatorie,sa aduca lucrurile in starea initiala si sa suporte consecintele actelor sale .
Rolul si functiile acestei institutii s-au dezvoltat in mod gradual,in contextul social,politic si miltar in care a actionat. Ea este guvernata de aceleasi principii ale raspunderii din dreptul intern.
Daca in primele etape de dezvoltare a dreptului international ,raspunderea statelor era considerata ca avandu-si originea in actele indivizilor care cauzasera prejudicii unui stat strain ,conceptia actuala asupra raspunderii a extins domeniul acesteia spre orice incalcari ale unor norme de drept international prin conduita ilicita a statelor .Cu alte cuvinte ,suntem in prezenta unei raspunderi cu caracter obiectiv cel putin pentru unele situatii cum ar fi comiterea genocidului ,care nu lezeaza numai resortisantii unui anume stat, ci intreaga comunitate internationala. 
Dreptul international penal ,parte a dreptului international public ,este format din ansamblul regulilor ,institutiilor si procedurilor privind reprimarea crimelor de drept international.
Dreptul international penal functioneaza dupa urmatoarele principii :
A.Principiul legalitatii incriminarii si sanctiunilor -nullum crimen sine lege si nulla poena sine lege.
B.Principiul jurisdictiei universale in privinta reprimarii crimelor de drept international.
Conform acestui principiu ,orice stat care identifica pe teritoriul sau un autor al unei astfel de crime are competenta de a-l judeca si condamna,indiferent de locul unde a fost savarsita crima .In Statutul Curtii Penale Internationale ,acest principiu mai este denumit si principiul complementaritatii, potrivit caruia Curtea are competenta de a judeca persoana doar in mod subsidiar fata de competenta statelor.
C.Principiul raspunderii penale personale ,care exclude raspunderea unei colectivitati sau raspunderea pentru fapta altuia.
D.Principiul imprescriptibilitatii crimelor de drept international vizeaza doar pe cele mai importante dintre acestea (conform Conventiei privind imprescriptibilitatea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii din 1969).
E.Principiul potrivit caruia unicul temei al raspunderii internationale penale este crima de drept international.
Raspunderea pentru crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii si crima de genocid ocupa un loc central printre institutiile noi ale dreptului international.
Semnificatia acestei responsabilitati este sintetizata de principalele instrumente juridice internationale in urmatoarea formulare: ,,Inaltele Parti contractante se angajeaza sa respecte si sa faca sa fie respectata prezenta conventie in orice imprejurare"(G. I - IV art. 1 si G.P., I art.1).
2. Raspunderea statelor
2.1 Continutul raspunderii internationale a statelor
Raspunderea internationala a statelor ,ce isi are originea intr-un fapt international ilicit, atrage o serie de consecinte juridice asupra statului vinovat.
Prima obligatie a statului care a comis un fapt international ilicit cu caracter continuu,in temeiul raspunderii sale ,este de a inceta comiterea faptului ilicit (art.41 al Proiectului) De asemenea ,este necesara depunerea de asigurari sau garantii ca faptul ilicit nu se va mai repeta. O alta consecinta a raspunderii internationale a statelor este obilgatia de a repara prejudiciul cauzat.Producerea prejudiciului da dreptul statului lezat,odata dovedita legatura de cauzalitate cu faptul ilicit al celuilalt stat ,de a obtine de la statul autor al faptului ilicit reparatia in intregime a prejudiciului suferit ,sub forma restituirii in natura ,care poate fi atat materiala cat si juridica ,a compensarii ,a satisfactiei si a asigurarilor sau garantiilor de nerepetare ,separat sau combinate.
Prejudiciul trebuie sa fie actual si poate fi de orice natura :materiala sau morala .
Deasemenea ,el poate fi direct (atunci cand este afectat direct statul lezat:suveranitatea sa,organele sale ) si indirect (atunci cand victime sunt cetateni ai statului lezat sau persoane juridice avand nationalitate sa).
Statul care a comis un fapt ilicit international nu poate invoca prevederile dreptului sau intern ca o justificare a neexecutarii a obligatiei de reparare a prejudiciului.
Statul lezat poate invoca raspunderea statului autor al faptului ilicit printr-o notificare,in cadrul careia sa precizeze faptul ilicit,precum si pretentiile sale fata de statul vinovat, In cazul in care conduita ilicita vizeaza tratamentul strainilor,este o obligatie epuizarea de catre acestia a tuturor cailor de recurs interne disponibile si eficiente (art. 22 al Proiectului ). 
De asemenea statul lezat poate renunta la invocarea raspunderii.
Conform art. 40 alin.(3) al Proiectului,orice stat ,altul decat cel lezat ,poate invoca raspunderea altui stat ,daca este vorba despre o crima internationala (violarea unei norme de ius cogens ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Penala pentru Incalcarea Dreptului International Umanitar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dreptul International Umanitar (Asociatia Romana a Dreptului Umanitar) -Dr.Ionel Closca /Dr. Ion Suceava-Editura Casa de Cultura si Presa "Sansa" SRL,Bucuresti 1992
2.Drept international public -Conf .univ.dr.Bianca Selejan-Gutan/Asist.univ.drd Laura-Maria Craciunean,Edituta Hamangiu 2008


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!