Raspunderea Penala in Dreptul Muncii

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1: RASPUNDEREA PENALA
1. Notiunea de raspundere penala
1.1.Scurt istoric al raspunderii juridice
Ca si multe alte notiuni juridice, raspunderea penala in evolutia sa conceptuala a fost precedata de alte citeva concepte, care aveau initial o acceptiune sociala si, prin urmare, o mai larga sfera de aplicare. Astfel de concepte sunt responsabilitatea si raspunderea sociala, care, intelese in sensul lor larg de fenomene sociale, pot fi intilnite din cele mai stravechi timpuri, chiar la momentul aparitiei primelor societati umane. Traiul in comun cerea o anumita coordonare si reciprocitate intre actiunile membrilor colectivitatii, ceea ce a dus la dezvoltarea treptata a constiintei sociale; in cadrul primelor forme istorice de comunitate umana - familia primitiva, ginta, tribul, care au evoluat ulterior in forme mai complexe si mai desavirsite - poporul si natiunea - au aparut sentimentele solidaritatii, al datoriei, al responsabilitatii si al raspunderii in fata acestora pentru faptele comise. De aceea consideram ca primele forme (primitive) ale responsabilitatii si raspunderii sociale au fost responsabilitatea familiala, tribala si, respectiv, raspunderea in fata conducatorului acestor structuri sociale, raspundere care se concretiza in diferite sanctiuni.
O data cu aparitia primelor state solutionarea conflictelor inceteaza definitiv sa fie privita ca o preocupare exclusiva a persoanelor cointeresate; justitia excede interesele personale, transformindu-se intr-o prerogativa a statului. Individul se transforma in cetatean, titlu care ii ofera anumite drepturi, dar si obligatii corelative. Raspunderea sociala, de rind cu multe alte notiuni si institutii, imbraca o forma juridica si se declanseaza in mod automat si obligatoriu in cazurile expres stabilite, existind deja anumite organe specializate care sunt responsabile pentru tragerea persoanei la raspundere juridica. Se observa o delimitare tot mai clara intre notiunile "responsabilitate" si "raspundere"; aceasta din urma vizeaza nu atit sistemul valoric (cum e cazul celei dintii), ci mai mult sistemul normativ al societatii, in virtutea caruia se realizeaza raporturi complexe intre autoritatile si structurile statale, pe de o parte, si cetateni, pe cealalta parte. Desi raspunderea si responsabilitatea ramin a fi fenomene simultane si in mare masura similare, raspunderea se individualizeaza si se separa tot mai mult, ajungind sa constituie o entitate distincta, intemeiata pe factori externi deosebiti si care se manifesta, de fapt, ca o expresie a unor cerinte obligatorii pe care statul le impune cetateanului. Scopul sau final il constituie apararea si conservarea valorilor sociale importante, iar asigurarea functionalitatii sale se realizeaza printr-un sistem de sanctiuni.
1.2 Definitia raspunderii penale
Raspunderea penala este o forma a raspunderii juridice. Astfel putem defini raspunderea penala drept institutia juridica ce cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile juridice, ce formeaza obiectul dreptului penal, si care se nasc in sfera activitatii de tragere la raspundere penala a tuturor celor care incalca sau ignora ordinea de drept, prin savirsirea de infractiuni, activitate care se desfasoara de autoritatile publice in temeiul legii si care este guvernata de principii proprii, in scopul apararii valorilor sociale esentiale, confirmate de ordinea constitutionala, in vederea mentinerii si a promovarii ordinii juridice si a binelui public.
Temeiurile raspunderii penale 
Temeiul atragerii la raspundere constituie un semn distinctiv de o majora importanta al raspunderii penale. Fiecare tip de raspundere juridica stabileste ce forma anume trebuie sa imbrace incalcarea ordinii de drept pentru ca ea sa poata surveni. In cazul raspunderii penale drept temei serveste fapta concreta care imbraca forma infractiunii. 
O formulare clara si lipsita de echivocuri a temeiului raspunderii penale o gasim in alin. 1, art. 3 Cod Penal, care prevede: ,,Raspunderii penale si pedepsei este supusa numai persoana vinovata de savarsirea infractiunii, adica persoana care a savarsit intentionat sau din imprudenta o fapta socialmente periculoasa, prevazuta de legea penala". 
Subiectele raspunderii penale
Subiectele raspunderii penale sunt subiecte de drept intre care se creeaya raportul juridic penal de constrangere, si anume subiectul activ, ca titular al dreptului de a exercita constrangerea de stat prin aplicarea si constrangerea la executarea sanctiunii prevazute de norma de drept penal; si subiectul pasiv, ca detinator al obligatiei de a raspunde pentru savarsirea infractiunii de a se supune sanctiunii penale aplicate. 
Subiectul activ al raspunderii juridice in general este statul ca titular al fortei de constrangere si al dreptului de a asigura, prin folosirea acesteia, ordinea de drept. Subiectul pasiv adiacent al infractiunii, persoana fizica sau juridica, nu are un astfel de drept si deci nu poate fi subiect activ al raspunderii penale. 
1.5 Delimitarea raspunderii penale de alte forme ale raspunderii juridice.
Fiecare forma de raspundere juridica are anumite caracteristici distinctive, care nu pot fi regasite in celelalte forme. Aceasta este valabil si pentru raspunderea penala. Specificul acesteia consta in comportarea ilicita a subiectului, comportare care trebuie sa imbrace numaidecat forma infractiunii. 
Pe langa aceasta, raspunderea penala este fundamentata pe conceptul de pedeapsa. In majoritatea cazurilor raspunderea penala isi gaseste realizarea sau traducerea in practica in stabilirea si in executarea pedepsei. Cu toate acestea, raspunderea si pedeapsa nu sunt notiuni identice si nu trebuie in nici un caz confundate. Persoana care este trasa la raspundere penala poate fi scutita de pedeapsa in baza legii si in conformitate cu aceasta. De exemplu, alin. 2, art. 48 Cod Penal stabileste ca persoana care a savarsit o infractiune poate fi absolvita de pedeapsa penala conform sentintei pronuntate de instanta de judecata, daca se va constata ca, datorita comportarii ulterioare ireprosabile si atitudinii cinstite fata de munca, aceasta persoana, la momentul judecarii cauzei, nu poate fi considerata ca fiind socialmente periculoasa.
CAPITOLUL 2: RAPORTUL JURIDIC DE MUNCA
2.1 Notiunea raporturilor juridice de munca 
Obiectul de reglementare a dreptului muncii il constituie raporturile juridice de munca, care pot fi individuale si colective. 
Raportul de munca este relatia sociala reglementata prin norme de drept ce se naste intre o persoana fizica, pe de o parte si, de regula, o persoana juridica, pe de alta parte, ca urmare a prestarii unei munci determinate de catre prima persoana in folosul celeilalte, care se obliga, la randul ei, sa o remunereze si sa-i asigure conditiile necesare realizarii muncii respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Penala in Dreptul Muncii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!