Raspunderea Patriomoniala a Functionarului Public

Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea patrimoniala se angajeaza in cazurile in care prin actiunile sau inactiunile unui functionar public sau cauzat serviciului public in care isi desfasoara activitatea sau particularilor, anumite pagube materiale.
Raspunderea patrimoniala intervine in cazul functionarilor publici numai pentru savirsirea unor delicte, deci ? raspundere civila delictuala si nu una contractuala, deoarece raporturile juridice care se stabilesc intre functionarul public si serviciul public in care lucreaza isi au izvorul in actul administrativ de numire (de investire) in functie, fiind raporturi de drept administrativ si nu de natura contractata. Prejudiciile cauzate de functionarii publici, serviciului public in care functioneaza, sau particularilor, sunt consecinta actiunii sau inactiunii lor delictuale, cauzatoare de prejudicii si se intemeiaza pe dispozitiile art. 998 din Codul civil.
Functionarul public nu raspunde de eventualele pagube duse patrimoniului unitatii in care functioneaza daca acestea se incadreaza in limitele legale, daca sunt provocate de cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate, ori din alte asemenea cazuri in care pagubele se inscriu in riscul normal al serviciului sau sunt provocate de forta majora.
Functionarul public raspunde patrimonial si in urmatoarele cazuri:
-pagubele produse cu vinovatie patrimoniului autoritatii sau institutiei publice in care functioneaza;
-nerestituirea in termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
-daunele platite de autoritate sau institutia publica, in calitate de comitent, unor terte persoane in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
In prima situatie a pagubelor produse cu vinovatie patrimoniului propriei institutii a primit o consacrare patrimoniala (civila), iar nu materiala (de dreptul muncii) pornind de la o premisa juridica exacta si anume inexistenta raportului de munca, bazat pe contractul aferent, intre autoritate si functionarul sau, intrucat raportul de serviciu se bazeaza pe numirea in functie care are o natura administrativa, de drept public. In consecinta, devin aplicabile conditiile raspunderii delictuale (art.998 Cod Civil) conform careia cel ce produce o paguba patrimoniala altuia trebuie sa o repare, raspunzand pentru fapta proprie.
Remarcam ca intre autoritate si functionarul sau, desi exista o relatie juridica de serviciu avand o natura administrativa, nu mai apare insa si o relatie civila de prepusenie - de la comitent la prepus - deoarece autoritatea sau institutia publica nu se infiinteaza si organizeaza, dupa cum nici nu functioneaza avand scopuri similare persoanelor juridice (societati comerciale). In plus, numeroase autoritati si institutii nu au nici macar personalitate juridica civila ori nu detin un patrimoniu propriu .Altfel spus, functionarul va raspunde pentru prejudiciul produs, ca orice alt tert ca a cauzat o paguba, desi modalitatea juridica practica de recuperare a pagubei este alta decat litigiul civil patrimonial derulat in fata instantei de judecata.
Natura civila a raspunderii nou instituite nu este lipsita de semnificatie practica, dincolo de fundamentul ei juridic propriu. Spre deosebire de raspunderea materiala a salariatului, limitata la suportarea reparatiei pentru paguba efectiv produsa - raspunderea civila delictuala este mult mai severa incluzand si beneficiul sau castigul nerealizat. 
Totusi, care sunt conditiile specifice si proprii ale raspunderii civile delictuale a functionarului pentru fapta proprie, comparativ cu tertul care ar prejudicia patrimoniul unei institutii.?
In primul rand, autorul pagubei trebuie sa aiba calitatea de functionar public al autoritatii sau institutiei pagubite, aflat in raport de serviciu cu ea, legal investit in functia detinuta.
In al doilea rand, desi legea nu o spune, fapta si paguba trebuie produse in exercitiul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, pentru ca altfel am putea fi in prezenta unei raspunderi delictuale generate de comiterea vreunei infractiuni contra patrimoniului de genul furtului sau delapidarii constatate si consacrate prin hotarare judecatoreasca penala. Acest lucru obliga la determinarea riguroasa a atributiilor de serviciu incalcate sau nu - prin fapta ilicita comisiva (de actiune) sau omisiva (de inactiune) - de cel caruia ii reveneau spre exercitare. Daca paguba a fost produsa in urma aplicarii unei dispozitii ierarhice aparent legale raspunderea reparatorie nu poate reveni executantului decat daca si in masura in care trebuia sau putea sa-si dea seama de ilegalitatea si de consecintele masurii in cauza. Desigur, daca ordinul era vadit ilegal sau neoportun raspunderea va reveni deopotriva celor doi factori din raportul ierarhic de serviciu.
In al treilea rand, prejudiciul cauzat patrimoniului autoritatii trebuie sa constea fie intr-o diminuare a acestuia (micsorarea drepturilor sau a activului), fie intr-o sporire a pasivului (cresterea obligatiilor), respectiv o necrestere a activului. La randul sau, prejudiciul trebuie sa fie material, efectiv, direct, real, cert si actual "per a contrario" orice alt prejudiciu nematerial, viitor, indirect, incert, nedeterminabil, nu antreneaza raspunderea patrimoniala.
Evident, intre fapta ilicita si prejudiciu trebuie sa existe o legatura cauzala deoarece daca fapta n-a generat prejudiciul constatat ori el provine dintr-o alta sursa, nu mai poate opera o raspundere reparatorie delictuala ci, eventual, o raspundere contractuala.
In sfarsit, vinovatia celui in cauza, numita si culpa in dreptul civil, trebuie sa existe sub forma intentiei (directe sau indirecte) numita dol in dreptul civil ori a culpei (cu previziune sau fara previziune), respectiv imprudenta si neglijenta.
Desigur, interventia unor cauze care exclud caracterul ilicit al faptei, mai ales prin inexistenta vinovatiei inlatura, implicit, si raspunderea juridica aferenta, asa cum este cazul legitimei aparari, starii de necesitate, cazului fortuit, constrangerii fizice sau morale, betia involuntara, eroarea de fapt, iresponsabilitatea cunoscute din dreptul penal, la care se mai adauga, in mod specific, executarea unei obligatii legale si riscul normal al serviciului, precum si forta majora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Patriomoniala a Functionarului Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!