Răspunderea patrimonială a salariaților

Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea patrimoniala reprezinta una din importantele institutii juridice ale dreptului muncii, fiind o forma de raspundere juridica foarte des intalnita avand in vedere caracterul oneros al raporturilor juridice de munca.
Plecand de la dispozitiile legale care reglementeaza raspunderea patrimoniala, in literatura de specialitate s-a definit raspunderea patrimoniala ca fiind o forma a raspunderii juridice care consta in obligatia salariatilor de a repara ,,pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor" .
In opinia unui distins autor , suntem in prezenta unei raspunderi patrimoniale ,,reciproce", raspundere care izvoraste din contractul individual de munca, are un caracter reparatoriu, si se intemeiaza pe principiile raspunderii civile contractuale. Salariatul care a produs o paguba angajatorului va fi obligat, cu bunurile apartinand patrimoniului sau (in primul rand salariul) sa acopere prejudiciul, reintregind patrimoniul afectat .
Raspunderea patrimoniala a salariatilor constituie o sanctiune specifica cu caracter reparator, ce intervine ca urmare a savarsirii cu vonovatie a unei fapte ilicite cauzatoare de prejudicii in executarea unui contract.
Raspunderea patrimoniala a salariatilor poate fi angajata daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 
a. calitatea de salariat a autorului faptei prejudiciabile in dauna angajatorului;
b. fapta ilicita si personala a salariatului;
c. prejudiciul cauzat angajatorului;
d. raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu;
e. vinovatia salariatului.
In legatura cu calitatea de salariat a celui chemat sa raspunda in temeiul raspunderii patrimoniale, persoana respectiva este parte a unui raport juridic de munca tipic, stabilit pe o perioada nedeterminata sau determinata, respectiv pentru timp normal sau partial de munca. Salariatii au obligatia sa repare prejudiciul cauzat angajatorului din vina si in legatura cu munca lor, Privind aceasta conditie, in practica s-a precizat ca in situatia in care intre parti nu exista raport juridic de munca, raspunderea nu poate fi angajata prin niciuna din modalitatile de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului, prevazute de Codul Muncii. 
Raspund patrimonial si ucenicii, care isi desfasoara activitatea pe baza contractului de ucenicie la locul de munca , precum si salariatii care au incheiat cu angajatorul contracte de calificare sau adaptare profesionala6. De asemenea, salariatii detasati au aceeasi raspundere fata de angajatorul cesionar, cu care se afla in raporturi de munca pe durata determinata.
In anumite situatii exceptionale, chiar daca persoana are calitatea de salariat, acesta nu va raspunde conform reglementarilor din Codul Muncii, cum este cazul adminitratorilor unei societati care au concomitent calitatea de salariati si care vor raspunde potrivit regulilor de la mandatul civil .
In cazul faptei ilicite si personale a salariatului, aceasta trebuie sa fie savarsita in legatura cu munca sa. Pentru a interveni raspunderea patrimoniala, este necesar ca fapta care a produs paguba sa fie in legatura cu munca prestata, asa cum rezulta din art.254 alin.(1) Codul muncii. Notiunea de fapta savarsita ,,in legatura cu munca" este mai larga decat aceea de fapta savarsita ,,in exercitarea muncii". Ea cuprinde si absentele de la locul de munca, daca sunt cauzatoare de daune, precum si orice fapte omisive fata de obligatiile de serviciu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea patrimoniala a salariatilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!