Răspunderea Patrimonială

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitia raspunderii patrimoniale
Raspunderea juridica este o expresie specifica ideii de responsabilitate sociala, in conformitate cu care fiecare om, care trebuie sa isi asume si sa suporte consecintele faptelor sale. 
Legislatia muncii nu defineste notiunea de raspundere, limitandu-se doar la oferirea a patru forme de raspundere: disciplinara, patrimoniala, contraventionala s penala.
In literatura de specialitate au fost retinute numeroase definitii ale raspunderii juridice, dintre care cea mai complexa ni se pare cea care o defineste ca fiind ,,complexul de drepturi si obligatii conexe care - potrivit legii - se nasc ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constrangerii de stat, prin aplicarea sanctiunilor juridice in scopul asigurarii stabilitatii raporturilor sociale si a indrumarii membrilor societatii in spiritul respectarii ordinii de drept". 
Sediul actual al materiei raspunderii patrimoniale il regasim in articolele 269-275 din Codul Muncii, completate de dispozitiile Codului civil si alte acte normative relevante, care trateaza, concomitent, atat raspunderea materiala a angajatorului fata de salariat, cat si raspunderea materiala a salariatului fata de angajator. 
2. Trasaturile raspunderii patrimoniale
Raspunderea patrimoniala in dreptul muncii este caracterizata prin urmatoarele trasaturi , care se regasesc atat in cazul raspunderii angajatului cat si a angajatorului:
- raspunderea patrimoniala este conditionata de existenta raportului juridic de munca dintre salariatul raspunzator si angajatul pagubit (dar si invers, intre angajatul raspunzator si salariatul pagubit), raport juridic care are izvorul in contractul individual de munca, fiind deci ,o raspundere contractuala;
- la baza raspunderii patrimoniale sta vinovatia (culpa) celui in cauza, nefunctionand, astfel, prezumtia de vinovatie;
- raspunderea patrimoniala in cadrul raporturilor juridice de munca este o raspundere individuala, excluznd, in principiu, solidaritatea, ca in cazul raporturilor juridice civile;
- o alta carcteristica consta in reglementarea raspunderii patrimoniale prin legale imperative, modificarea ei prin clauze ale contractului de munca, derogatorii din lege in defavoarea salariatului, este inadmisibila;
- stabilirea raspunderii patrimoniale nu se face unilateral de catre angajator pe baza emiteri unei decizii de imputare , daca salariatul nu-si asuma un angajament de plata in scris , ca in cazul raspunderii materiale, ci aceasta este posibila numai prin alegerea partilor, iar in caz de divergenta de catre instanta de judecata;
- prezinta un caracter limitat sub aspectul executarii silite, efectuandu-se numai asupra unei parti din salariu; 
- recuperarea prejudiciul cauzat se face, de regula, prin echivalent banesc; 
3. Raspunderea patrimoniala a salariatilor fata de angajatorul sau
Art. 270 alin. 1 din Codul muncii prevede ca ,,salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor" 
Raspunderea patrimoniala a salariatilor, este o forma a raspunderii juridice, care consta in obligatia acestora de a repara pagubele materiale produse din vina si in legatura cu munca lor 
In conceptia Codului muncii actual, pentru ca un salariat sa raspunda patrimonial fata de angajatorul sau se impune sa fie intrunite, cumulativ urmatoarele conditii:
a) cel care a produs prejudiciul trebuie sa fie salariatul unitatii pagubite (sa aiba calitatea de salariat). De la regula mentionata exista si anumite exceptii, in sensul ca exista anumite categorii de persoane care, desi nu au calitatea de salariat, raspund, totusi, patrimonial:
- persoanele care nu se mai afla in raporturi de munca cu unitatea pagubita, sa fi savarsit fapta producatoare de prejudicii in intervalul de timp in care au avut calitatea de angajat, dar ale carei rezultate, pagubitoare pentru angajator, au fost descoperite dupa incetarea raporturilor de munca;


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Patrimoniala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!