Raspunderea Internationala a Statelor

Cuprins referat Cum descarc?

I. Notiuni cu caracter general
II. Evolutia conceptelor privind raspunderea statului
III. Natura juridica si definitia raspunderii internationale
IV. Fundamentul raspunderii internationale
V. Faptul generator al raspunderii internationale
1. Elementul obiectiv al faptului generator
1.1 Faptul ilicit, generator primordial al raspunderii internationale. Clasificarea faptelor ilicite
1.2 Faptul ilicit, generator ipotetic al raspunderii internationale
1.3 Cauze ale absentei unui principiu general al raspunderii obiectiv in material dreptului international public
2. Elementul subiectiv
VI. Circumstante care exclud raspunderea internationala
VII. Prejudiciul
1. Tipuri de prejudicii
2. Modalitati de reparatie a prejudiciului
VIII. Stabilirea raspunderii internationale a statelor si consecintele acesteia
1. Sanctiunile
2. Obligatia de reparare
3. Consecintele raspunderii internationale
IX. Raspunderea statelor pentru consecinte prejudiciabile decurgand din activitati care nu sunt interzise de dreptul international
X. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

I. Notiuni cu caracter general
In dreptul intern, a spune ca o persoana este responsabila inseamna ca ea isi asuma consecintele unei fapte (raspundere civila sau penala) sau a unui esec (raspundere politica). In ordinea internationala, Statul isi angajeaza raspunderea atunci cand savarseste un fapt illicit.
Institutia s-a consacrat ca unb adevarat principiu al dreptului international public, potrivit careia orice incalcare a unei obligatii internationale antreneaza raspunderea autorului incalcarii si obligatia acestuia de a repara eventualul prejudiciu produs. Reprezinta o institutie fundamentala in intreg sistemul de drept, iar dreptul international nu face exceptie de la aceasta regula.
Incalcarea unei norme internationale de catre un stat are drept consecinta stabilirea unui raport juridic intre statul lezat si statul vinovat. Raspunderea internationala reprezinta o manifestare a personalitatii juridice a statelor, a suveranitatii lor, ce contribuie la garantarea legalitatii ordinii internationale.
La nivel international poate fi angajata si raspunderea persoanelor fizice in cazul comiterii unor infractiuni internationale. In acest caz, persoana fizica raspunde in fata organelor jurisdictionale internationale, fiind vorba de o raspundere penala individuala.
Adesea, autorul incalcarii unei obligatii juridice trebuie sa "raspunda" in fata subiectului caruia i-a fost cauzat prejudicial. Continutul raspunderii consta, in principiu, datorita autorului sau, in obligatia de a inlatura consecintele daunatoare rezultate din fapta savarsita de catre el.
Atingerea adusa legalitatii si crearea consecutiva a unei obligatii reparatorii in sarcina autorului acesteia sunt notiuni in interdependenta, Obligatia de a repara apare ca fiind sanctiunea ordinara a incalcarii dreptului. 
Dreptul international s-a referit, pana in prezent, strict la raportul simplu existent intre comitarea unui act ilicit si crearea consecutiva a obligatiei de reparatie a consecintelor daunatoare.
In hotararea pronuntata in cauza "Uzinei Chorzow", CPIJ a rezumat acest raport astfel: "reprezinta un principiu de drept international, o conceptie generala de drept, ca orice incalcare a unui angajament sa presupuna obligatia de reparatie".
Raspunderea internationala corespunde, mai intai, unui tip de raspundere civila transpusa in ordinea interstatala.
Ordinea juridica impune o serie de norme de comportament, de obligatii in sarcina subiectelor de drept, iar raspunderea este mecanismul prin intermediul caruia se constata slabiciunea acestora din urma si se obtine restabilirea legalitatii.
In dreptul intern, ca si in dreptul international, angajarea raspunderii unui subiect de drept nu este singura sanctiune aplicabila in cazul incalcarii legalitatii . Cu toate acestea, institutia raspunderii ramane cea mai raspandita si mai eleborata forma de raspuns la ilegalitate.
Raspunderea internationala este conceputa, in mod esential, sa functioneze ca o institutie juridica impotriva statelor. Chiar daca ulterior recunoasterea personalitatii lor juridice internationale, raspunderea organizatiilor interguvernamentale se supune, in principiu, acelorasi reguli de origine cutumiara. Aplicarea lor practica, chiar daca presupune si greseli, dezvaluie faptul ca destinatarul lor le considera obligatorii.
Spre deosebire de formele de raspundere din dreptul intern, raspunderea internationala se sustrage, in mare masura, judecatorului .
Desi consacrata prin unele dispozitii conventionale si prin jurisprudenta, institutia raspunderii este inca in proces de codificare, un rol important avandu-l, in acest sens, lucrarile in desfasurare, in materie, ale Comisiei de Drept International (proiectul de articole privind raspunderea statelor).
Un proiect revizuit si mai detaliat a fost adoptat de CDI in 1996, avand in prezent 62 de articole, impartite in trei parti: originea raspunderii internationale, continutul, formele si gradele raspunderii si solutionarea diferendelor .
II. Evolutia conceptelor privind raspunderea statului
Intr-o prima perioada a evolutiei conceptiilor referitoare la raspunderea internationala a statelor, pentru declansarea acesteia erau luat in considerara actele persoanelor fizice care cauzasera prejudicii unui stat strain.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Internationala a Statelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!