Raspunderea Disciplinara si Disciplina Muncii

Extras din referat Cum descarc?

1. Disciplina muncii - notiune si caracteristici. Disciplina muncii coexista in stransa corelare cu drepturile si indatoririle angajatilor. Orice incalcare a obligatiilor angajatilor, poate genera acte de indisciplina. Disciplina apare astfel ca starea de ordine care se realizeaza, in desfasurarea unei activitati colective, prin concordanta dintre conduita umana si normele sau regulile stabilite.
In esenta, disciplina muncii este o obligatie juridica ce insumeaza totalitatea indatoririlor asumate de salariati la incheierea contractului de munca, prevazute in actele normative, in contractul colectiv, in contractul individual de munca, in regulamentul intern, precum si dispuse unilateral de catre angajator prin ordine scrise sau verbale, in exercitarea atributiilor sale de indrumare si control.
Actualul Cod al muncii nu legifereaza in mod expres principiul disciplinei muncii, ci doar stabileste in art. 39 alin. 2 lit. b) obligatia salariatului de a respecta disciplina muncii. Disciplina muncii se constituie ca o conditie indispensabila derularii in bune conditii a relatiilor de munca, nefiind functional niciun proces de munca fara subordonarea tuturor membrilor colectivului la o anumita ordine prestabilita. 
Respectarea ordinului de serviciu fiind de esenta disciplinei muncii, salariatul nu va raspunde de pagubele cauzate angajatorului prin executarea ordinului de serviciu primit, cu conditia ca ordinul sa nu fie vadit ilegal si, totodata, ca prejudiciul sa nu fi fost consecinta executarii necorespunzatoare a ordinului de serviciu respectiv (aceste conditii se apreciaza de la caz la caz). 
Raspunderea disciplinara a salariatului nu va fi antrenata nici in ipoteza in care el executa un ordin de serviciu inoportun in mod evident, cu exceptia acelor salariati care au ca atributii de serviciu tocmai respectarea legalitatii si asigurarea oportunitatii actiunilor organizatiei in care isi desfasoara activitatea (de exemplu persoanele imputernicite sa acorde controlul financiar preventiv, contabilii sefi, ofiterii de credite s.a.)
In concluzie, putem afirma urmatoarele: salariatul nu are obligatia, de regula, de a analiza oportunitatea dispozitiilor primite in cadrul raportului de subordonare, dar nici nu poate refuza indeplinirea unei asemenea dispozitii, cu exceptia cazului prezentat mai sus. A permite salariatului sa nu execute un ordin inoportun (cu exceptiile precizate), care poate naste o eventuala raspundere disciplinara sau patrimoniala a superiorului sau, ar avea ca efect diminuarea autoritatii angajatorului, prin diferitele grade stabilite in ierarhia functionala a organizatiei. 
2. Temeiul raspunderii disciplinare. Potrivit art. 10 din Codul muncii, salariatul isi desfasoara activitatea sub autoritatea angajatorului, nascandu-se astfel intre partile contractului individual de munca un raport de subordonare juridica. Contractul individual de munca este un act juridic bilateral, un acord de vointa realizat intre doua persoane in temeiul caruia se creeaza raportul juridic de munca, dand nastere la drepturi si obligatii in sarcina atat a angajatorului cat si a salariatului. Exprimandu-si consimtamantul la incheierea acestui contract, salariatul isi asuma responsabilitatea de a indeplini, la timp si intocmai, toate obligatiile prevazute in lege cu privire la efectuarea muncii - care constituie partea legala, prestabilita a contractului -, cat si cele stabilite numai de parti, pe baza unor clauze menite sa precizeze si sa detalieze conditiile specifice de desfasurare a raportului concret de munca, clauze ce constituie partea conventionala a aceluiasi contract. Acesta contract constituie de fapt si temeiul raspunderii disciplinare a salariatului, stabilind si natura contractuala a acestei forme de raspundere juridica. Subordonarea in cadrul raportului juridic de munca reprezinta, in esenta, temeiul legal al raspunderii disciplinare a salariatului.
Un alt izvor de drept al disciplinei muncii il reprezinta actele juridice specifice precum statutele de personal, statutele disciplinare, regulamentele interne etc. In acest sens, Codul muncii precizeaza in art. 264 alin. 2 faptul ca, in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
In virtutea raportului de subordonare dintre salariat si angajator, salariatul trebuie sa respecte nu numai obligatiile generale prevazute in actele normative, in contractul colectiv de munca si in contractul individual de munca, in regulamentul intern, dar si dispozitiile legale date de angajator prin decizii, instructiuni, proceduri de lucru, ordine scrise sau verbale.
3. Raspunderea disciplinara. Sediul materiei il regasim in Titlul XI din Codul muncii - Raspunderea juridica, Capitolul II, art. 263 -268, fara a exista o definitie legala a acestei forme de raspundere juridica. Doctrina a definit insa raspunderea disciplinara ca fiind acea forma a raspunderii juridice, specifica dreptului muncii, ce consta in ansamblul normelor legale care definesc abaterile disciplinare, stabilesc sanctiunile disciplinare si reglementeaza conditiile procedurale si de fond pentru aplicarea lor. 
Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Disciplinara si Disciplina Muncii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!