Răspunderea disciplinară a salariaților și funcționarilor publici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Raspunderea disciplinara reprezinta acea forma a raspunderii juridice, specifica dreptului muncii, ce consta in sanctionarea faptelor de incalcare cu vinovatie de catre orice salariat a normelor legale, regulamentului intern, contractului individual si/sau colectiv de munca, ordinelor si dispozitiilor legale ale conducatorilor ierarhici.

Elementele definitorii ale raspunderii disciplinare fara a caror existenta cumulata nu poate exista aceasta forma de raspundere juridica sunt, asadar:

a) calitatea de salariat;

b) existenta unei fapte ilicite;

c) savarsirea faptei cu vinovatie;

d) producerea unui rezultat daunator si legatura de cauzalitate intre fapta si rezultat.

Raspunderea disciplinara a angajatilor, ca si celelalte forme ale raspunderii juridice, reprezinta un aspect al activitatii coercitive exercitata de stat. Aceasta indeplineste un rol subsidiar pentru ca, in asigurarea ordinii de drept, ponderea principala o detine constiinta raspunderii, ca o caracteristica superioara a demnitatii si personalitatii umane.

Raspunderea disciplinara prezinta urmatoarele trasaturi:

a) are un caracter strict personal intrucat contractul individual de munca coonstituie un act intuituu personae. Astfel, nu se concepe antrenarea raspunderii disciplinare a altor persoane in afara salariatului care a savarsit fapta ilicita, ce intruneste conditiile abaterii disciplinare;

b) daca abaterea disciplinara a fost savarsita, constatandu-se existenta ei, raspunderea disciplinara este chemata sa exercite o functie sanctionatorie, dar si preventiva si educativa, in vederea apararii si restabilirii ordinii interioare. Persoanei vinovate i se aplica o pedeapsa cu caracter precumpanitor moral sau material in functie de gravitatea abaterii savarsite. Aceasta pedeapsa se reflecta in planul constiintei si al atitudinii celui sanctionat ca o constrangere morala sau ca o privatiune materiala, de natura sa-l retina pe viitor de la comiterea altor abateri. Prin aceasta, raspunderea disciplinara se aseamana cu raspunderea penala sau contraventionala si se deosebeste de raspunderea materiala, care indeplineste, in principal, o functie reparatorie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raspunderea disciplinara a salariatilor si functionarilor publici.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 554 cuvinte
Nr caractere:
8 531 caractere
Marime:
19.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
disciplina, salariat, functionar, functionar public, raspundere, juridic, munca
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!