Răspunderea disciplinară a salariaților și funcționarilor publici

Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea disciplinara reprezinta acea forma a raspunderii juridice, specifica dreptului muncii, ce consta in sanctionarea faptelor de incalcare cu vinovatie de catre orice salariat a normelor legale, regulamentului intern, contractului individual si/sau colectiv de munca, ordinelor si dispozitiilor legale ale conducatorilor ierarhici. 
Elementele definitorii ale raspunderii disciplinare fara a caror existenta cumulata nu poate exista aceasta forma de raspundere juridica sunt, asadar: 
a) calitatea de salariat;
b) existenta unei fapte ilicite;
c) savarsirea faptei cu vinovatie;
d) producerea unui rezultat daunator si legatura de cauzalitate intre fapta si rezultat.
Raspunderea disciplinara a angajatilor, ca si celelalte forme ale raspunderii juridice, reprezinta un aspect al activitatii coercitive exercitata de stat. Aceasta indeplineste un rol subsidiar pentru ca, in asigurarea ordinii de drept, ponderea principala o detine constiinta raspunderii, ca o caracteristica superioara a demnitatii si personalitatii umane. 
Raspunderea disciplinara prezinta urmatoarele trasaturi:
a) are un caracter strict personal intrucat contractul individual de munca coonstituie un act intuituu personae. Astfel, nu se concepe antrenarea raspunderii disciplinare a altor persoane in afara salariatului care a savarsit fapta ilicita, ce intruneste conditiile abaterii disciplinare; 
b) daca abaterea disciplinara a fost savarsita, constatandu-se existenta ei, raspunderea disciplinara este chemata sa exercite o functie sanctionatorie, dar si preventiva si educativa, in vederea apararii si restabilirii ordinii interioare. Persoanei vinovate i se aplica o pedeapsa cu caracter precumpanitor moral sau material in functie de gravitatea abaterii savarsite. Aceasta pedeapsa se reflecta in planul constiintei si al atitudinii celui sanctionat ca o constrangere morala sau ca o privatiune materiala, de natura sa-l retina pe viitor de la comiterea altor abateri. Prin aceasta, raspunderea disciplinara se aseamana cu raspunderea penala sau contraventionala si se deosebeste de raspunderea materiala, care indeplineste, in principal, o functie reparatorie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea disciplinara a salariatilor si functionarilor publici.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!