Raspunderea Disciplinara

Cuprins referat Cum descarc?

I. Notiuni teoretice - Raspunderea disciplinara
o 1. Introducere
o 2. Trasaturile raspunderii disciplinare
o 3. Conditiile raspunderii disciplinare
II. Practica judiciara


Extras din referat Cum descarc?

I Notiuni teoretice- Raspunderea disciplinara
1. Introducere
Disciplina muncii reprezinta o obligatie de sinteza a salariatului care insumeaza si rezuma , in esenta, toate indatoriile sale si consta in starea de ordine care trebuie sa existe in desfasurarea procesului de munca.
Salariatul este obligat ,datorita pozitiei sale de subordonat in cadrul raporturilor juridice de munca , sa execute dispozitiile date de angajator atat prin ordine scrise cat si prin ordine verbale. Acest lucru este valabil si in cazul conventiilor civile de prestari servicii, incheiate in baza legii 130/1999, unde prestatorul este obligat sa respecte regulile disciplinare.
Conditia necesara si suficenta pentru a intervenii raspunderea disciplinara o constituie savarsirea unei abateri disciplinare , adica a unei incalcari de catre salariat , cu vinovatie, a obligatiilor sale de serviciu.
Raspunderea disciplinara reprezinta o forma a raspunderii juridice specifica dreptului muncii si cuprinde ansamblul normelor legale care definesc abaterile disciplinare , stabilesc sanctiunile si reglementeaza conditiile de fond si procedurale pentru aplicarea lor.
2. Trasaturile raspunderii disciplinare
1. Raspunderea disciplinara este de natura contractuala - obligatia salariatului de a respecta toate regulile care configureaza disciplina muncii ; 
2. Se transpune intr-o constrangere materiala sau de ordin moral ;
3. Caracter intuitu personae - imposibila o raspundere disciplinara pentru fapta altuia sau o transmitere a acestei raspunderi asupra mostenitorilor salariatului;
4. Exercita o functie sanctionatorie , preventiva si educativa;
I. Cauzele de exonerare de raspundere disciplinara : 
o legitima aparare
o starea de necesitate
o constrangerea fizica sau constrangerea morala 
o cazul fortuit
o forta majora 
o eroarea de fapt
o executarea ordinului de serviciu emis in mod legal .
II. Elementele esentiale ale raspunderii disciplinare sunt : 
o Calitatea de salariat al unitatii in baza unui contract individual de munca 
o Existenta unei fapte ilicite 
o Savarsirea faptei cu vinovatie
o Un rezultat daunator
o Legatura de cauzalitate intre fapta si rezultat 
Subiect al abaterii disciplinare poate fi numai salariatul . Ucenicii,elevii si studentii care fac practica in unitati , militarii persoanele condamnate penal de a presta o munca de reeducare in unitati nu vor raspunde disciplinar in baza Codului Muncii ci potrivit reglementarilor specifice sectorului de care apartin .


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Disciplinara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!