Raspunderea Disciplinara

Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea disciplinara intervine in cazurile in care o persoana incadrata in munca intr-o unitate sau o institutie savarseste cu vinovatie o abatere de la obligatiile de serviciu , inclusiv norme de comportare . 
Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara , avand dreptul de a aplica , potrivit legii , sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara . 
Elementele esentiale ale raspunderii disciplinare sunt : 
- Calitatea de salariat al unitatii in baza unui contract individual de munca 
- Existenta unei fapte ilicite 
- Savarsirea faptei cu vinovatie
- Un rezultat daunator
- Legatura de cauzalitate intre fapta si rezultat 
Subiect al abaterii disciplinare poate fi numai salariatul . Ucenicii,elevii si studentii care fac practica in unitati , militarii persoanele condamnate penal de a presta o munca de reeducare in unitati nu vor raspunde disciplinar in baza Codului Muncii ci potrivit reglementarilor specifice sectorului de care apartin . 
Trasaturile raspunderii disciplinare
- Raspunderea disciplinara este de natura contractuala - obligatia salariatului de a respecta toate regulile care configureaza disciplina muncii ; 
- Se transpune intr-o constrangere materiala sau de ordin moral ;
- Caracter intuitu personae - imposibila o raspundere disciplinara pentru fapta altuia sau o transmitere a acestei raspunderi asupra mostenitorilor salariatului;
- Exercita o functie sanctionatorie , preventiva si educativa;
Cauzele de exonerare de raspundere disciplinara : 
- legitima aparare
- starea de necesitate
- constrangerea fizica sau constrangerea morala 
- cazul fortuit
- forta majora 
- eroarea de fapt
- executarea ordinului de serviciu emis in mod legal .
Conditiile raspunderii disciplinare 
Pentru a raspunde disciplinar trebuie sa se intruneasca urmatoarele conditii :
- obiectul abaterii disciplinare;
- latura obiectiva ( fapta antisociala) ;
- subiectul (salariatul);
- Latura subiectiva (vinovatia) 
Savarsind abaterea autorul incalca mai multe obligatii de munca. Obiectul abaterii disciplinare este reprezentata de valoarea sociala lezata ,respectiv relatiile de munca , ordinea interioara in unitate si disciplina la locul de munca . 
Latura obiectiva( fapta antisociala) aroduce un rezultat daunator ordinii interioare in unitate. 
Caracterul ilicit al faptei rezulta din neconcordanta dintre aceasta si unele obligatii (contract colectiv,regulament intern,dispozitiile conducatorului unitatii si sefilor ierarhici) . 
Fapta ilicita trebuie sa se afle in legatura de cauzalitate cu un rezultat daunator , care reflecta gradul de periculozitate sociala a abaterii.
Subiectul abaterii disciplinare - salariatul incadrat in munca intr-o unitate . Disciplina va trebui sa fie respectata si de personalul detasat , delegat , studentii si elevii care fac practica in unitate. 
Latura subiectiva consta in atitudinea psihica negativa a subiectului fata de fapta sa , iar abaterile pot fi savarsite cu intentie sau din culpa. In cadrul raspunderii disciplinare , gradul de vinovatie constituie unul din criteriile folosite pentru dozarea sanctiunii . 
Potrivit Codului muncii angajatorul dispune de prerogativa disciplinara , avand dreptul de a aplica , potrivit legii , sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara .
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale , regulamentul intern , contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil , ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt : 
- avertismentul scris;
- suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare ;
- retrogradarea din functie , cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea , pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile ;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% ;
- reducerea salariului de baza si/sau , dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10% ;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
In cazul in care , prin statute profesionale aprobate prin lege speciala , se stabileste un alt regim sanctionar , va fi aplicat acesta.
Amenzile disciplinare sunt interzise iar pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat , avandu-se in vedere urmatoarele : 
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita ;
- gradul de vinovatie al salariatului;
- consecintele abaterii disciplinare ;
- comportarea generala in serviciu a salariatului ;
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta .


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Disciplinara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!