Raspunderea Disciplinara

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
I.Disciplina muncii pag 2
1.Notiunea de discipina a muncii pag 2
2.Izvoarele disciplinei muncii pag 3
3.Trasaturile caracteristice ale disciplinei muncii pag 3
II.Raspunderea disciplinara pag 4
1.Elemente caracteristice raspunderii disciplinare pag 4
2. Relatia raspunderii disciplinare cu celelalte forme ale raspunderii pag 7
3. Neraspunderea disciplinara pag 8
III.Sanctiunile disciplinare pag 9
1.Clasificarea sanctiunilor disciplinare pag 9
1.1.Sanctiunile disciplinare generale pag 9
1.2.Sanctiunile disciplinare speciale pag 10
2. Elemente procedurale specifice sanctiunilor pag 11
3.Reabilitarea disciplinara pag 12
IV.Spete privind raspunderea disciplinara pag 13
ANEXE


Extras din referat Cum descarc?

I.Disciplina muncii
1.Notiunea de discipina a muncii
Termenul de disciplina a muncii il regasim in Codul muncii precizat in art. 39 mai exact alineatul 2. lit. b si lit. c arata obligatia salariatului de a respecta disciplina muncii:
- salariatului ii revin, in principal urmatoarele obligatii:
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
c) obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individula de munca;
Reglementarea relatiilor de munca, fiind un domeniu de mare interes pentru angajatori, salariati precum si puterii legislative, iata cum au definit disciplina muncii unuii autori: 
,,Disciplina muncii reprezinta o obligatie juridica, avand caracter de sinteza, deoarece insumeaza si rezuma, in esenta, totalitatea indatoririlor de serviciu asumate de persoana respectiva prin incheierea contactului individula de munca iar sub aspectul finalitatii sale, disciplina muncii poate fi definita ca stare de ordine existenta in desfasurarea intocmai a normelor ce reglementeaza acest proces si din indeplinirea de catre toti participantii a obligatiilor asumate prin incheierea contractelor individuale de munca" 
,,Disciplina muncii poate fi definita ca ordinea necesara in defasurarea procesului de munca, ce presupune indeplinirea sarcinilor de serviciu si respectaea normelor de conduita de catre participantii la acest proces" 
Astfel intelegem ca saraiatul trebuie sa respecte nu numai obligatiile cu caracter general ce sunt prevazute in actele normative( Codul Muncii), in contractul colectiv si individula de munca, in regulamentul de organizare si functionare al unitatii respective sau asa numitul regulament intern, ci sa respecte mai ales masurile sau dispozitiile date de catre angajator.
Aceste masuri sau dispozitii pot fi date fie scris fi verbal in calitatea angajatorului de coordonator, indrumator si persoana abilitata in ceea ce priveste controlul in cadrul organizatiei. In virtutea tuturor acestor atributii art.263 ali.1 din Codul Muncii precizeaza expes ,,Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Disciplina muncii este o conditie obiectiva, necesara si indispensabila desfasurarii activitatii fiecarui angajator. Aceasta obligatie pentru slariat nu trebui privita ca fiind o obligatie ex lege ci o obligatie ce opereaza in urma inchierii contractului individual de munca; deci cei ce raspund disciplinar sunt exclusiv doar salariatii si nu persoanele care presteaza o munca in temeiul contractelor civile, comerciale sau al celor care lucreaza in baza unor contracte de voluntariat. 
2.Izvoarele disciplinei muncii
Disciplina muncii face parte dintr-un ansamblu numit dreptul muncii, atunci izvoarele disciplinei muncii nu pot fi altele decat cele ale dreptului muncii, in general. Izvoarele cu carater general sunt: 
- Codul Muncii care contine un capitol intitulat ,,Raspunderea disciplinara";
- contractele individuale de munca; 
- actele specifice (statutele de personal, regulamentele interne)
3.Trasaturile caracteristice ale disciplinei muncii
Ca trasaturi caracteristice ale disciplinei muncii aratam urmatoarele:
- disciplina muncii este unul dintre principiile generale ale reglementarii relatiilor de munca. ,,Respectarea disciplinei muncii constituie o obligatie de baza a fiecarui slariat" 
- disciplina muncii poate fi privita ca institutie de drept pozitiv al muncii;
- disciplina muncii constituie o obligatie juridica de sinteza;
- disciplina muncii nu comporta nici un fel de exceptie deci ea se aplica fiecarui slariat in parte;
- disciplina muncii este de natura contractuala deoarece sete prevazuta generic in lege;
disciplina muncii are caracter autonom.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Disciplinara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!