Raspunderea Disciplinara

Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea disciplinara intervine in cazurile in care o persoana incadrata in munca intr-o unitate sau o institutie savarseste cu vinovatie o abatere de la obligatiile de serviciu, inclusiv norme de comportare. Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara. Savarsirea faptei cu vinovatie Un rezultat daunator Legatura de cauzalitate intre fapta si rezultat Subiect al abaterii disciplinare poate fi numai salariatul. Ucenicii, elevii si studentii care fac practica in unitati, militarii persoanele condamnate penal de a presta o munca de reeducare in unitati nu vor raspunde disciplinar in baza Codului Muncii ci potrivit reglementarilor specifice sectorului de care apartin. Trasaturile raspunderii disciplinare Raspunderea disciplinara este de natura contractuala - obligatia salariatului de a respecta toate regulile care configureaza disciplina muncii; Se transpune intr-o constrangere materiala sau de ordin moral; Caracter intuitu personae - imposibila o raspundere disciplinara pentru fapta altuia sau o transmitere a acestei raspunderi asupra mostenitorilor salariatului; Exercita o functie sanctionatorie, preventiva si educativa; Cauzele de exonerare de raspundere disciplinara: legitima aparare starea de necesitate constrangerea fizica sau constrangerea morala cazul fortuit forta majora eroarea de fapt executarea ordinului de serviciu emis in mod legal. Conditiile raspunderii disciplinare Pentru a raspunde disciplinar trebuie sa se intruneasca urmatoarele conditii: obiectul abaterii disciplinare; latura obiectiva (fapta antisociala); subiectul (salariatul); Latura subiectiva (vinovatia) Savarsind abaterea autorul incalca mai multe obligatii de munca.
Obiectul abaterii disciplinare este reprezentata de valoarea sociala lezata, respectiv relatiile de munca, ordinea interioara in unitate si disciplina la locul de munca.
Latura obiectiva (fapta antisociala) aroduce un rezultat daunator ordinii interioare in unitate. Caracterul ilicit al faptei rezulta din neconcordanta dintre aceasta si unele obligatii (contract colectiv, regulament intern, dispozitiile conducatorului unitatii si sefilor ierarhici). Fapta ilicita trebuie sa se afle in legatura de cauzalitate cu un rezultat daunator, care reflecta gradul de periculozitate sociala a abaterii.
Subiectul abaterii disciplinare - salariatul incadrat in munca intr-o unitate. Disciplina va trebui sa fie respectata si de personalul detasat, delegat, studentii si elevii care fac practica in unitate. Latura subiectiva consta in atitudinea psihica negativa a subiectului fata de fapta sa, iar abaterile pot fi savarsite cu intentie sau din culpa. In cadrul raspunderii disciplinare, gradul de vinovatie constituie unul din criteriile folosite pentru ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Disciplinara
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Codul muncii    
2.Alexandru Ticlea ,Constantin Tufan, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti , 2001


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!