Raspunderea Contraventionala in Dreptul Mediului

Cuprins referat Cum descarc?

- Raspunderea juridica in dreptul mediului 
- Formele raspunderii juridice in dreptul mediului 
- Raspunderea contravenentionala 
- Sanctiuni contraventionale in dreptul mediului 
- cauze care inlatura raspunderea contraventionala 
- procedura contraventionala 
- executarea sanctiunilor contraventionale 
- concluzii 
- Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea juridica in dreptul mediului
Din punctul de vedere al importantei dreptului mediului, in literatura juridica internationala de specialitate raspunderea juridica se considera ca o alta cale de realizare a unei intelegeri in protectia si dezvoltarea mediului, mai ales in privinta innaspririi sanctiunilor juridice aplicabile in acest domeniu.
Prin sanctionarea juridica a faptelor anti-mediu, pe langa scopul firesc respectiv, se urmareste educarea celui sanctionat si a celorlalti cetateni pentru formarea acelei constiinte ecologice, de mediu in general, fara de care nu se pot realiza sarcinile complexe ale prevenirii poluarii, depoluarii si imbunatatirii conditiilor de mediu.
Raportul juridic de constrangere, care are in continutul sau o pluralitate de drepturi si obligatii, de drept material (substantial) si de drept procesual, apare ca rezultat al savarsirii unor fapte ilicite si duce la aplicarea sanctiunilor juridice.
Astfel, orice incalcare a normelor juridice poate da nastere unui raport juridic de constrangere care se stabileste intre stat si autorul faptei ilicite.
Atat functionarul public cat si agentul economic,in general orice persoana fizica sau ju ridica, pot fi trasi la raspundere juridica pentru nerespectarea legislatiei mediului.
Sistemul raspunderii juridice in domeniul protectiei mediului se constituie din:
- Raspunderea civila pentru prejudiciul ecologic , cu un regim special diferit de cel al raspunderii civile delictuale reglementate in codul civil ,dreptul represiv al mediului vizand protejuirea valorilor sociale atasate ocrotirii naturii si raspunderea de mediu care urmareste echilibrarea nevoilor economico-sociale cu necesitatea ocrotirii si conservarii mediului.
- Tot in acest context, se confera dreptul la actiune in justitie , in vederea conservarii mediului , indiferent cine a suferit prejudiciul, organizatiilor neguvernamentale 
- Astfel pana acum putem afirma ca in domeniul protectiei si conservarii mediului de lege lata opereaza raspunderea cilvila, contraventionala sau penala, carora li se adauga o serie de sanctiuni specifice dreptului mediului.
Formele raspunderii juridice in dreptul mediului
Raspunderea sociala:
Aceasta raspundere implica sanctionarea sociala a atitudinii persoanei neconcordante cu normele sociale instituite.
Datorita faptului ca aceasta atitudine a persoanei poate avea loc in cele mai variate relatii sociale si raspunderea sociala imbraca forme diferite, putandu-se vorbi de o raspundere politica, morala, etica, civila si desigur, juridica.
Raspunderea juridica:
Aceasta poate interveni in cazul nerespectarii normelor de conduita cuprinse in normele de drept, adica pentru incalcarea prevederilor legale.
In capitolele XIV-XV din OUG nr.195/2005 sunt stabilite trei forme ale raspunderii juridice in urmatoarea formula:,,incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.".
Eliminarea din textul noii legi a raspunderii disciplinare si materiale este pe deplin intemeiata, pentru ca material si disciplinar pot fi trasi la raspundere angajatii de catre cei care i-au angajat in cadrul raportului juridic de munca.
Raspunderea pentru incalcarea normelor dreptului mediului, apartine totusi, acestei ramuri de drept, tocmai fiindca prezinta numeroase trasaturi specifice - specificul obiectului reglementarii juridice.
Intrucat litigiile generate de eliberarea, revizuirea sau suspendarea acordului/ autorizatiei de mediu se solutioneaza potrivit legii contenciosului administrativ,conform OUG nr.190/21.11.2005, in cazuri bine justificate si pentru a preveni producerea unei pagube iminente, reclamantul poate cere instantei sa dispuna suspendarea executarii actului administrativ pana la solutionarea cereri.
Raspunderea contraventionala
Raspunderea contraventionala reprezinta acea forma a raspunderii juridice care consta in aplicarea de sanctiuni contraventionale persoanelor vinovate de incalcarea dispozitiilor legale care prevad si sanctioneaza contraventiile.
Se recurge adesea la raspunderea contraventionala pentru prevenirea sau combaterea nerespectarii prescriptiilor legale in materie.
Aceasta forma de raspundere prezinta avantaje in sensul ca procedura de constatare si aplicare a sanctiunilor contraventionale este mult mai rapida in raport cu celelalte proceduri judiciare iar masurile impuse sunt executorii, permitand o interventie urgenta.
Elementul esential al acestei raspunderi il reprezinta contraventia.
Din punct de vedere legal (art.1,OG nr.2/2001), contraventia desemneaza acea fapta savarsita cu vinovatie, care prezinta un pericol social mai redus decat infractiunea si care este prevazuta si sanctionata ca atare prin acte normative.
Este vorba despre incalcarea reglementarilor juridice vizand protectia mediului cu vinovatie, fiind exclusa raspunderea fara culpa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Contraventionala in Dreptul Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!