Raspunderea Comitentului pentru Fapta Prepusului

Cuprins referat Cum descarc?

Bibliografie 2
1. Consideratii generale 3
2. Terminologie 3
3. Fundamentul raspunderii comitentului 4
3.1. Teorii bazate pe ideea de culpa 4
3.1.1. Teoria prezumtiei legale de culpa 4
3.1.2. Teoria considerarii culpei prepusului ca fiind culpa comitentului 4
3.1.3. Teoria reprezentarii comitentului de catre prepus 5
3.2. Teorii potrivit carora raspunderea comitentului are la baza temeiuri obiective, fara culpa 5
3.2.1. Teoria raspunderii fara culpa a comitentului, fundamentata pe ideea de risc 5
3.2.3. Teoria garantiei 5
4. Conditiile raspunderii comitentului pentru fapta prepusului - domeniul de aplicare 6
4.1. Raportul de prepusenie 6
4.2. Savarsirea faptei prejudiciabile de catre prepus in cadrul functiilor incredintate de comitent 7
5. Temeiurile de nastere a raporturilor de prepusenie 8
6. Raspunderea unitatii sanitare in temeiul art. 1000 alin. 3 Cod civil 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
Raspunderea comitentilor pentru faptele prepusului este una din cele trei situatii de raspundere civila indirecta reglementat de Codul Civil si impreuna cu raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri, de animale si de ruina edificiului face parte din categoria raspunderii civile delictuale obiective. 
Baza legala a materiei este art. 1000 alin. 3 care prevede ca stapanii si comitentii raspund ,,de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat", Codul Comercial art. 393 alin. 1 prevede ca ,,patronul raspunde de faptele prepusului...in limitele insarcinarii ce i s-a dat".
2. Terminologie
Doctrina de specialitate sustine ca terminologia folosita de art. 1000 alin. 3 este depasita, aratand ca de fapt raportul dintre stapan si servitor este tot un raport de prepusenie si notiunile de comitent si prepus acopera si semnificatia lor. 
De asemenea, Codul Civil nu ofera o definitie a termenilor folositi in art. 1000 alin. 3, acest lucru revenind doctrinei si practicii.
Trebuie mentionat ca Proiectul Noului Cod civil, la art. 1112 alin. 1 prevede ca ,,Comitentul este tinut sa repare prejudiciul cauzat din culpa prepusilor sai in exercitarea functiilor incredintate" si in alineatul urmator procedeaza la definirea comitetului ca fiind ,,cel care, in baza legii sau a unui contract, exercita directia, supravegherea si controlul asupra celui care indeplineste anumite functii sau insarcinari in interesul sau". 
Comitentul intr-o definitie mai cuprinzatoare este definit ca fiind ,,persoana indreptatita sa exercita directia, supravegherea si controlul asupra modului de indeplinire a functiei pe care a incredintat-o altei persoane (prepusului). Comitentul este investit cu o putere juridica pe care o pastreaza chiar daca n-a exercitat-o sau chiar daca se afla in imposibilitatea de a o exercita efectiv". Prepusul este definit ca fiind ,,persoana care accepta sa faca ceva in interesul altei persoane, punandu-se sub directia, supravegherea si controlul acesteia". Conform unei definitii criticate, continutul termenului de prepus cuprinde varietatea ocupatiilor manuale si intelectuale pe care ,,omul nu poate sa le indeplineasca singur in activitatea sa". Criticile aduse acestei definitii au subliniat faptul ca ea este contrazisa de realitatile economiei de piata prin existenta numeroaselor ocupatii si meserii care pot fi exercitate atat singur cat si in raport de subordonare. 
Conform unei pozitii in doctrina, general acceptata, se considera ca cea ce este definitoriu pentru calitatile de comitent si prepus este ,,existenta unui raport de subordonare care isi are temeiul in imprejurarea ca, pe baza acordului dintre ele, o persoana fizica sau juridica a incredintat unei persoane fizice o anumita insarcinare". 
3. Fundamentul raspunderii comitentului
Codul civil nu enunta fundamentarea raspunderii comitentului, pe aceasta problema existand o bogata preocupare in doctrina si practica juridica. Teoriile care s-au nascut pe marginea problemei pot fi grupate in doua mari categorii: teorii bazate pe ideea de culpa a comitentului, denumite generic teorii subiective pe de o parte si teorii fundamentate pe baze obiective, pe de alta parte. In alte ipoteze ale raspunderii pentru fapta altuia, cum ar fi cazul parintilor, institutorilor si artizanilor, unde este instituita o prezumtie juris tantum de culpa, care potrivit art. 1000 alin. 5 poate fi rasturnata prin proba contrarie, raspunderea comitentului este fondata pe o prezumtie de vinovatie juris et de iure, care nu permite comitentului sa se exonereze de raspundere in cazul in care n-a putut impiedica fapta cauzatoare de prejudiciu ale prepusului. 
3.1. Teorii bazate pe ideea de culpa
Chiar daca aceste teorii au fost aspru criticate de doctrina, pozitia instantelor judecatoresti a fost axata pe ele, pana in a doua jumatate a secolului XX. instantele de judecata justificand raspunderea comitentului prin ideea de culpa. 
3.1.1. Teoria prezumtiei legale de culpa
Teoria enunta ca raspunderea comitentului se bazeaza pe culpa in alegere (culpa in eligendo) sau culpa in alegere coroborat cu culpa in supraveghere (culpa in vigilando), considerand culpa in ambele cazuri ca fiind o prezumtie absoluta. 
Principale critici aduse acestei teorii sunt urmatoarele:
- faptul ca practic este imposibil ca prepusii sa poate fi supravegheati neintrerupt; 
- actiunea in regres a comitentului impotriva prepusului ar fi fara sens daca se admite teza unei culpe proprii a comitentului; 
- aceasta prezumtie nu poate fi considerata ca fiind absoluta in sensul art. 1202 Cod Civil. 
3.1.2. Teoria considerarii culpei prepusului ca fiind culpa comitentului
Provine din doctrina franceza si sustine ca ,,culpa prepusului este, pentru victima culpa a comitentului". Teoria s-a reflectat si in practica instantelor judecatoresti in perioada interbelica, sustinand ca comitentul raspunde pentru o greseala ce legea prezuma ca este a lui proprie, greseala prezumata este ca comitentul a facut o alegere gresita in alegerea prepusului. 
Principala critica a teoriei se bazeaza pe faptul ca culpa este un fenomen psihic si personal care nu trece de la o persoana la alta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Comitentului pentru Fapta Prepusului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!