Răspunderea civilă delictuală pentru faptă proprie

Extras din referat Cum descarc?

1.Sediul materiei:
-Vechiul Cod Civil-Cartea III(Despre diferitele moduri prin care se dobandeste proprietatea),Titlul III(Despre contracte sau conventii),Capitolul V(Despre delicte si cvasi-delicte);
-NoulCod Civil-Cartea V(Despre obligatii),Titlul II(Izvoarele obligatiilor),Capitolul IV(Raspunderea civila)
2.Reglementarea:
-Vechiul Cod Civil--art.998-999
-Noul Cod Civil--art.1349;art.1357-1371
3.Definitie:
-Vechiul Cod Civil: art 998-Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara
-Noul Cod Civil: art 1349 al.(1)- Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. 
4.Functiile raspunderii civile : 
- Functia educativa-preventiva constiinta ca fapta ilicita cauzatoare de prejudicii nu ramane nesanctionata ce atrage dupa sine obligatia de dezdaunare, este de natura de a indeplini o functie educativa, si deci o functie sociala de prevenire a producerii unor asemenea fapte
- Functia reparatorie intrucat raspunderea civila delictuala se concretizeaza intr-o obligatie de dezdaunare , care se stabileste in sarcina autorului prejudiciului,ea indeplineste si functie reparatorie.
Functia reparatorie este numai relative deoarece ea se realizeaza doar in raporturile dintre subiectele intre care se statorniceste indatorirea de reparare a prejudiciului cauzat. Chiar si in aceste raporturi,oricat de intinsa ar fi raspunderea, inca nu se poate afirma ca valorile deteriorate sau distruse pot fi intotdeauna recuperate pe deplin in materialitatea lor. 
Este necesar ca aplicarea principiilor raspunderii civile delictuale sa se faca cu toata strictetea pentru ca exercitandu-se si in acest fel o actiune general preventiva sa se ajunga la inlaturarea cauzelor de savarsirea de fapte ilicite cauzatoare de prejudicii.
5.Felurile raspunderii civile delictuale :
- Pentru fapta proprie (art 998-999 Vechiul Cod Civil; art.1357- 1371 Noul Cod Civil) 
- Raspunderea pentru fapta altei persoane (art. 1000 (2,3,4 ) Vwchiul Cod Civil;art. 1372-1374 Noul Cod civil) 
- Raspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale sau de lucruri (art.1000(1)-1001-1002 Vechiul Cod Civil;art.1375-1380 Noul Cod Civil)
6.Raspunderea pentru fapta proprie (art 998-999 Vechiul Cod Civil; art.1357- 1371 Noul Cod Civil)
Conditiile raspunderii pentru fapta proprie : 
a)existenta unui prejudiciu patrimonial;
Prejudiciul,ca element esential al raspunderii delictuale, consta in rezultatul,in efectul negativ suferit de o anumita persoana ca urmare a faptei ilicite savarsita de o alta persoana pentru care aceasta din urma e tinuta sa raspunda. 
Conditii pentru repararea prejudiciului:
- prejudiciul trebuie sa fie cert,adica trebuie sa fie sigur in ceea ce priveste existenta,dar si puterea de evaluare
- prejudiciul trebuie sa nu fi fost reparat inca(repararea prejudiciului are drept scop sa inlature integral efectele faptei ilicite,iar nu sa constituie o sursa de dobandire a unor venituri suplimentare,in plus fata de paguba suferita).
Prejudiciul cauzat printr-o fapta ilicita trebuie reparat,ca principiu,in integralitatea lui,insemnand ca autorul prejudiciului trebuie sa acopere atat prejudiciul efectiv,cat si beneficiul nerealizat de victima ca urmare a faptei ilicite cauzatoare de prejudicii(se urmareste restabilirea situatiei anterioare a victimei prejudiciului).
Tot ca principiu,repararea prejudiciului trebuie facuta in natura,dar in cazul in care aceasta nu e posibila repararea se face prin echivalent sub forma acordarii de despagubiri.Repararea prin echivalent se poate face fie prin acordarea unei sume globale,fie prin stabilirea unor prestatii periodice succesive,cu caracter viager sau temporar,tinand seama de interesele partilor care reclama desapgubirea,dar si de posibilitatile autorului prejudiciului.
b)existenta unei fapte ilicite prin care se incalca o anumita obligatie aducandu-se prin aceasta o atingere a unui drept subiectiv;
Fapta ilicita reprezinta orice fapta prin care,incalcandu-se normele dreptului obiectiv,sunt cauzate prejudicii dreptului subiectiv apartinand unei persoane.
Cauzele care inlatura caracterul ilicit al faptei:
- legitima aparare(art.44Cod Procedura Penala) - in caz de depasire a legitimei aparari se va naste obligatia de a plati o indemnizatie adecvata si echitabila numai daca fapta constituie infractiune;
- starea de necesitate(art.45 CPP)-este obligat sa repare prejudiciul cauzat potrivit regulilor aplicabile imbogatirii fara justa cauza (atunci cand e cazul) ;este asimilata imbogatirii fara justa cauza si divulgarea secretului comercial, daca a fost impusa de imprejurari grave ce priveau sanatatea sau siguranta publica;
- indeplinirea unei activitati permise ori impuse de lege ori a ordinului speriorului;
- abuzul de drept ;
- consimtamantul victimei.
c)existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu
Raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu se refera la fapta ilicita sa fi cauzat prejudiciul;
d)existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciul .


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Civila Delictuala Pentru Fapta Proprie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!