Raspunderea Civila a Comitentilor pentru Fapta Prepusilor

Extras din referat Cum descarc?

Viata sociala nu poate fi conceputa ca desfasurandu-se haotic, la intamplare, fara existenta unor norme de conduita unanim acceptate. Desfasurarea normala si armonioasa a vietii sociale face necesara respectarea unor norme de conduita care impun respectarea drepturilor si intereselor membrilor societatii. Nimanui nu-i este permis sa incalce sau sa nesocoteasca aceste drepturi si, ca atare, oricine incalca aceasta regula trebuie sa raspunda pentru faptele sale. Suntem astfel in prezenta raspunderii sociale (1).
Raspunderea sociala imbraca felurite forme: raspunderea juridica, raspunderea morala, raspunderea politica, etc.
Dintre acestea, evident, cea mai importanta este raspunderea juridica (2), raspundere consacrata legislativ in cadrul diferitelor ramuri de drept: civil, penal, administrativ, etc.
In literatura de specialitate s-a afirmat ca ,,raspunderea juridica este complexul de drepturi si obligatii conexe care, potrivit legii, se naste ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constrangerii de stat prin aplicarea sanctiunilor juridice in scopul asigurarii stabilitatii raporturilor sociale si al indrumarii membrilor societatii in spiritul respectarii ordinii de drept".
In cadrul raspunderii juridice, una din cele mai importante manifestari ale sale este raspunderea civila (3).
Raspunderea civila este o forma a raspunderii juridice care consta intr-un raport de obligatii in temeiul carora o persoana este indatorata sa repare prejudiciul cauzat altei persoane prin fapta sa, ori, in cazurile prevazute de lege , prejudiciul pentru care este raspunzatoare.
La baza raspunderii civile stau doua principii fundamentale: principiul repararii integrale a prejudiciului, prin care se intelege inlaturarea tuturor consecintelor daunatoare ale unui fapt ilicit, in scopul repunerii victimei in situatia anterioara (,,restitutio in integrum") si principiul repararii in natura a prejudiciului, adica repararea prin mijloace naturale, adecvate, cum sunt restituirea bunului, inlocuirea lui cu unul similar, repararea tehnica a bunului, etc.

Raspunderea civila imbraca doua forme: raspunderea civila contractuala si raspunderea civila delictuala.
Codul Civil Roman supune cele doua forme ale raspunderii civile unor regimuri juridice sensibil deosebite.

Raspunderea civila contractuala este indatorirea debitorului unei obligatii nascuta dintr-un contract, de a repara prejudiciul cauzat creditorului sau prin faptul neexecutarii prestatiei datorate.

Raspunderea civila delictuala este obligatia unei persoane de-a repara prejudiciul cauzat altuia printr-o fapta ilicita extracontractuala.

Desi supuse unor regimuri juridice diferite, intre cele doua forme de raspundere civila nu exista deosebiri fundamentale, ambele fiind angajate odata cu intrunirea urmatoarelor conditii:
- Un prejudiciu cauzat altuia;
- O fapta ilicita (contractuala sau extracontractuala);
- Culpa sau vinovatia autorului faptei;
- Un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul cauzat.

Avand in vedere tema prezentului referat, vom omite sa examinam problema raspunderii civile contractuale si vom trece succint in revista cateva aspecte privind raspunderea civila delictuala pentru a putea stabili locul raspunderii comitentilor pentru fapta prepusilor in ansamblul raspunderii civile delictuale (dupa ce am vazut mai sus locul raspunderii civile delictuale in cadrul raspunderii civile).


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Civila a Comitentilor pentru Fapta Prepusilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!