Raspunderea Carausului in Cazul Transporturilor Succesive

Extras din referat Cum descarc?

I.TRANSPORTURILE SUCCESIVE.NOTIUNI GENERALE
In epoca moderna,intensificarea schimburilor comerciale a determinat o dezvoltare fara preceent a activitatii de transport.Deplasarile de marfuri au depasit de mult stadiul traditiona in care un transportator,folosind aceleasi mijloace de transport,stramuta marfa de la un loc la altul,efectuandu-se astazi tot mai des prin participarea mai multor carausi.Operatiunile de acest gen au fost denumite in literatura juridica de specialitate "transporturi succesive",din sfera lor facand parte urmatoarele categorii:
-transporturile succesive efectuate de catre carausi independenti care executa deplasarea in temeiul unor contracte diferite,de sine-statatoare;
-transporturile succesive realizate prin intermediul comosionarilor,in cadrul carora urmeaza a se distinge raporturile juridice dintre client(comitent)si comisionar,respectiv intre comisionar si carausii subsecventi;
-transporturile succesive efectuate in temeiul unui singur contract de transport care se pot prezenta fie sub forma transporturilor succesive omogene(caracterizate prin faptul ca transportatorul foloseste acelasi tip de mijloace de transport),fie sub forma transporturilor succesive mixte(multimodale),cre presupun utilizarea unor mijloace diferite de transport.
Intelesul destul de larg atribuit la nivel doctrinar transporturilor succesive il excede partial pe cel care rezulta din interpretarea reglementarilor internationale in materie care au in vedere numai transporturile succesive omogene.Astfel,in acceptiunea art.34 din C.M.R. ,transportul executat de catre mai multi carausi rutieri in temeiul unui singur contract de transport este calificat drept transport succesiv.O consacrare lagala relativ apropiata o intalnim si in materia transporturilor aeriene,cu deosebirea ca potrivit art.3 din Conventia pentru unuficarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian international,adoptata la Montreal la 28 mai 1999 sunt considerate transporturi succesive cele efectuate de catrea mai multi transportatori,si care,indiferent daca au fost convenite sub forma unui singur contract sau a unor serii de contracte,au fost considerate de parti ca o singura operatiune juridica.
Avand in vedere numerarea categoriilor de transporturi,care sunt considerate a fi succesive,facuta mai sus,consideram necesara o analizare amanuntita a raspunderii carausului raportata la fiecare din acestea.
II.RASPUNDEREA CARAUSULUI IN TRANSPORTURILE SUCCESIVE EFECTUATE IN TEMEIUL UNOR CONTRACTE DISTINCTE.
1.Raspunderea carausului in transporturile succesive executate de carausi independenti
Intrucat deplasarea marfurilor este realizata in temeiul unor contacte de sine-statatoare incheiate de carausi cu clientul lor,raspunderea fiecaruia va fi antranata doar pentru prejudiciile ce se localizeaza pe distanta parcursa potrivit conventiei.In consecinta,regimul raspunderii fiecarui caraus se determina potrivit clauzelor contracuale stabilite cu prilejul incheierii contractui.In situatia in care prejudiciul nu a fost descoperit de-a lungul intregului traseu se apreciaza ca ultimil caraus are o pozitie dezavantajoasa,in sensul ca el este expus intr-o masura mai mare eventualelor pretentii ale destinatarului de reparare a daunelor.Ultimul caraus poate sa invoce in apararea sa rezervele cu privire ;a natura,starea si cantitaea marfii insa numai in masura in care a facut mentiune de ele in documentul de transport,la primirea marfii.
2.Raspunderea carausului in transporturie succesive efectute prin intermediul comisionarilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Carausului in Cazul Transporturilor Succesive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!