Raporturile Procesuale în Domeniul Dreptului Transporturilor

Extras din referat Cum descarc?

Raporturile procesuale dintre contractanti
Intre partile care au convenit efectuarea transportului, litigiile presupun prin ipoteza neexecutarea obligatiilor ce decurg din contractul incheiat sau indeplinirea lor neconforma.
Cele mai frecvente sunt actiunile judiciare sau arbitrale prin care reclamantul solicita despagubiri carausului, asemenea cererii intemeindu-se pe raspunderea acestuia din urma. Pretentiile solicitantului pot avea ca obiect si diferente de taxe de transport, incasate de catre caraus fara justificare, peste limitele tarifare.
In transportul de persoane de exemplu, calitatea de reclamant va reveni de regula calatorului care a suferit leziuni corporale in cursul si din cauza deplasarii. In cazul decesului provocat in astfel de imprejurari, actiunea impotriva carausului ( paratului) va fi introdusa de catre persoanele care se legitimeaza ca succesori ai victimei, prezentand dovezile corespunzatore ( de regula certificat notarial de mostenitor ).
In transportul de marfuri, calitatea reclamantului revine bineinteles expeditorului sau destinatarului. Cel care detine in mod legitim documentele de transport are dreptul de a introduce actiunea impotriva carausului ( paratului ). De obicei destinatarul primeste acest titlu odata cu eliberarea marfii de catre caraus la punctul final al deplasarii convenite.
Documentele de transport maritim sau fluvial la ordin si la purtator ( precum conosamentul ) pot sa confere calitatea de reclamant unui tert inca din timpul deplasarii incarcaturii, precum un subdobanditor la marfii.
In situatii mai putin frecvente calitatea de reclamant poate apartine si carausului. Daca a efectuat transportul fara ca pretul aferent sa fi fost platit, acesta va introduce o actiune impotriva expeditorului sau destinatarului ( parati ). De regula asemenea situatii sunt evitate prin exercitarea de catre caraus a dreptului de retentie asupra incarcaturii, prealabil eliberarii acesteia la capatul deplasarii. Daca totusi destinatarul a luat in primire marfa fara a fi achitat costul transportului, singura cale pe care o poate folosi carausul pentru a-si recupera drepturile o constituie demersul contencios.
Raporturile procesuale se vor lega in acelasi fel in cazul degradarii mijlocului de transport de catre utilizator ( expeditor, destinatar sau calator ). Toti acestia vor figura in instanta in calitate de parati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raporturile Procesuale in Domeniul Dreptului Transporturilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!