Raporturile Juridice

Extras din referat Cum descarc?

RAPORTURILE JURIDICE
1. Notiunea si definitia raporturilor juridice
Normele juridice, ca reguli abstracte de conduita, sunt create in scopul respectarii lor in relatiile dintre subiectele de drept. Imensa majoritate a acestor reguli isi ating scopul prin conduita conforma a participantilor la raporturile sociale, fie ca ei sunt obligati la aceasta intr-un mod activ, cum este cazul normelor onerative, fie ca au facultatea de a opta pentru o anumita conduita, in cazul normelor permisive. In situatia normelor prohibitive, cum este cazul majoritatii normelor penale, eficienta lor este data tocmai de o conduita pasiva a subiectului, in caz contrar, prin adoptarea unei conduite active, ia nastere raportul juridic de raspundere si, implicit, cel de constrangere. In ambele ipoteze si de cele mai multe ori pentru ca raportul juridic sa se formeze, sa se modifice ori sa inceteze, trebuie sa intervina un fapt juridic declansator al incidentei regulii de drept, care, alaturi de norma insasi, constituie conditii ale raportului juridic.
Raporturile juridice se definesc ca o categorie a raporturilor sociale reglementate prin normele juridice a caror formare ,modificare si desfiintare se produce, de regula ,prin interventia unui fapt juridic si in cadrul carora partile apar ca titulare de drepturi si obligatii a carora partile apar ca titulare de drepturi si obligatii a caror realizare este asigurata ,la nevoie ,prin forta de constrangere a statului.
2.Trasaturile (caracteristicele ) raportului juridic
Trasaturile raportului juridic reprezinta ansamblul insusirilor caracteristice ale acestora si in conformitate cu care respectivele relatii au un caracter social, volitional si ideologic.
a.. Raporturile juridice sunt o categorie a raporturilor sociale, intrucat reprezinta relatiile ce se stabilesc exclusiv intre oameni, fie luati individual ,fie organizati - neputandu -se afla in afara societatii -si a caror continut este reglementat prin norme juridice .Deci ,nu orice relatie sociala reprezinta un raport juridic ,dar orice raport juridic este intotdeauna si o relatie sociala.
Raportul juridic se suprapune celui social prin corelatia dialectica dintre continutul social al acestuia si forma juridica pe care o imbraca. Deci un raport social transformat in raportul juridic nu inceteaza prin aceasta sa fiinteze si ca raport social dar , pe de alta parte ,in afara raporturilor juridice in societate mai exista si alte numeroase raporturi sociale de ordin politic ,economic, moral sau religios care nu au caracter juridic.
Caracterul social al raportului juridic nu este alterat de faptul ca unele dintre aceste relatii pot viza bunuri materiale sau lucruri de ocrotire a mediului inconjurator ,intrucat respectivele relatii de proprietate sau de ordin ecologic nu se stabilesc intre titularul dreptului de proprietate si bunul aflat in proprietatea sa si nici intre titularul obligatie de protectie a mediului biologic si natura ,ci aceste relatii se stabilesc intre oameni luati individual sau organizat, cu privire la bunuri sau cu privire la natura.
Pe de alta parte, anumite raporturi cu caracter exclusiv juridic ,formal, cum sunt cele procesuale sau procedurale formate in cadrul judecatii desi nu au corespondent in viata sociala, intrucat vizeaza aspecte de tehnica aplicarii dreptului, au si ele tot un caracter social, desi nu decurg in mod direct din conditiile vietii sociale .Totusi, deoarece aceste raporturi contribuie la eficienta practica a realizarii dreptului material (de continut)- care in mod evident are un caracter social-atunci spectele social-juridice ne apar in pozitia partilor aflate in proces din, drepturile si obligatiile lor procesuale ,din continul si modul de aplicare a sanctiunii ,inclusiv exercitarea constrangerii de stat. 
b. Raportul juridic este un raport ideologic .Intr-adevar ,daca raporturile materiale formate in societate .,cum sunt ,de exemplu ,relatiile economice ,se formeaza independent de vointa oamenilor, vand prin acestea un caracter obiectiv ,raporturile juridice, intocmai ca si cele politice ,morale sau religioase ,trec ,inaintea formarii lor ,prin constienta oamenilor, depinzand de vointa lor ,avand un caracter subiectiv, fiind raporturile ideologice(nematieriale )ce tin de continul de idei al suprastructurii sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raporturile Juridice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!