Raportul penal de conformare

Extras din referat Cum descarc?

Orice raport juridic presupune o relatie sociala reglementata de o norma de drept.
Raportul juridic penal este o relatie de aparare sociala reglementata printr-o
norma de drept penal. Realizarea normelor de drept penal are loc prin respectarea de catre marea majoritate a destinatarilor a exigentelor acestora, a conduitei pretinse prin
normele penale.
Respectarea exigentelor legii penale are loc atat din convingere, din
intelegerea necesitatii ca respectarea este in interesul lor (al destinatarilor), si al
intregii societati cat si din teama de represiune, de amenintarea cu sanctiunea pe
care o prevede legea penala.
Realizarea normelor penale are loc in cazul savarsirii de fapte interzise prin aplicarea de sanctiuni celor vinovati. in astfel de situatii realizarea normelor penale are loc prin intermediul raportului juridic penal.
Deci raportul juridic penal ar lua nastere prin savarsirea infractiunii si ar
putea fi definit ca un raport reglementat de norma juridica penala, intre stat si infractor in virtutea caruia statul are dreptul de a pedepsi pe infractor, iar infractorul are obligatia sa suporte pedeapsa - sa raspunda penal.
Exista doua feluri de raporturi penale :
- Raportul juridic penal de conformare ;
- Raportul juridic penal de conlict.
Adeptii raportului penal de conformare sustin ca realizarea oricarei norme juridice are loc prin intermediul raporturilor juridice.Raporturile de conlict de obicei sunt precedate de raporturi de conformare. Elementele structurale ale raportului penal de conformare sunt aceleasi ca ale oricarui raport juridic : 
- subiecti 
- continut 
- obiect. 
Subiectii raportului de conformare sunt, in primul rand, statul ca titular al functiei de aparare sociala si in al doilea rand persoana fizica sau juridica, luata in considerare individual ca destinatar al oligatiei de conformare prevazuta de norma juridica.
Unul dintre subiecti este precis determinat (statul), iar celalalt este nedeterminat dar determinabil in persoana oricarui destinatar al normei de drept penal.
Destinatarii legii penale sunt toti cetatenii care au obligatia de a o respecta , precum si cei chemati sa o aplice , adica organele judiciare ale statului.
Continutul priveste drepturile si obligatiile subiectilor , adica dreptul statului de a cere o anumita conduita din partea destinatarilor normei penale precum si obligatia acestora de a se conforma acestei cerereri.Conduita ceruta este in sensul respectarii legii.
Obiectul il constituie conduita partilor cu privire la care sunt stabilite drepturile si obligatiile lor , aceasta ca idee generala si in concret pentru raportul penal de conformare , respectarea obligatiei impusa de norma juridical.
Altfel spus raportul penal de conformare apare din momentul in care legea penala a intrat in vigoare sic and cetatenii , ca destinatari ai legii , au obligatia sa se conformeze dispozitiilor ei.
Statul prin organele prevazute de lege are obligatia sa faca cunoscute normele penale asa cum reiese din art 78 din Constitutie , unde se arata ca legea se publica in Monitorul Oficial si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei.
inceputul raportului penal de conformare 
Nasterea sau formarea raportului juridic penal de conformare are loc odata cu intrarea in vigoare a normei penale, pentru ca de la aceasta data se instituie obligatia pentru destinatarii legii penale de a-si conforma conduita perceptelor penale.
Trebuie subliniat ca destinatarii legii penale, trebuie sa indeplineasca conditiile cerute de lege, adica sa aiba calitatea ceruta de norma penala (functionar,


Fisiere in arhiva (1):

  • Raportul penal de conformare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

C. Butiuc, Institutii de drept penal, vol. II, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003
C. Butiuc, Sanctiunile si raspunderea penala, Ed. Universitatii Lucian Blaga, Sibiu, 2005


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!