Raportul Juridic

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de raport juridic
Prin raportul juridic se intelege relatia sociala reglementata de o norma de drept. Relatia sociala este legatura stabilita intre oameni in cadrul societatii si ea devine raport juridic prin reglementarea de catre o norma de drept. Actiunea unei norme de drept asupra unei relatii sociale confera acesteia din urma un caracter de raport juridic. Rezulta asadar ca daca orice raport juridic este o relatie sociala nu orice relatie sociala poate primi considerarea de raport juridic, ci numai acelea ce sunt reglementate de normele dreptului. 
Pentru ca un raport juridic sa apara si sa se desfasoare este necesar sa existe anumite premise. Premisele fundamentale ale aparitiei raportului juridic sunt: existenta normei juridice, subiectele de drept si faptele juridice. Orice raport juridic inseamna in acelasi timp o conexiune intre planul general si impersonal al normei juridice si planul concret al realitatii in care partile sunt determinate si au anumite drepturi si obligatii bine individualizate.
2. Trasaturile raportului juridic
Orice raport juridic are doua categorii de trasaturi caracteristice: generale - intalnite la toate raporturile juridice indiferent de natura lor si speciale - care sunt proprii numai raportului juridic civil . 
2.1 Trasaturi generale ale raportului juridic 
a) Raportul juridic civil este un raport social. 
Acest caracter rezida in ideea ca raportul juridic in general si raportul juridic civil in special sunt raporturi care se leaga intre oameni, adica intre persoane juridice sau intre persoane fizice si persoane juridice. Omul nu poate trai decat in relatie cu alti oameni. Aceste relatii sunt foarte diverse: de la simplul contact la relatii care au la baza trasaturi sau interese comune, nevoi de schimb si mai departe la cele menite sa asigure conservarea si dezvoltarea sa ca fiinta umana. Relatiile se pot stabili intre persoane individuale sau intre subiecti colectivi. Din punct de vedere al obiectului putem distinge relatii sociale care vizeaza valori economice sau extraeconomice; dupa plasarea in spatiu avem relatii sociale interne, private sau publice (in cadrul unui stat) si relatii internationale ingloband relatii private sau publice care depasesc frontierele unui stat. Aceste relatii multiple care constituie realitatea sociala sunt reglementate de reguli morale, de reguli de convietuire sociala, dar si de reguli de drept ce cuprind norme de constrangere.
b) Raportul juridic este un raport volitional. 
Raportul juridic civil ca relatie sociala reglementata de norma de drept civil incorporeaza in el vointa legiuitorului infatisand electoratul. Altfel spus, o relatie sociala devine raport juridic civil numai daca legiuitorul voieste astfel, vointa materializata in adoptarea normei respective. 
c) Raportul juridic are un caracter ideologic - pentru ca inainte de a se forma, trece prin filtrul constiintei oamenilor si depinde de ideile si vointa lor. 
d) Raportul juridic are un caracter istoric deoarece caracteristicile raporului juridic sunt influentate de istoria societatii (subiectii de drept, drepturile si obligatiile acestora) si de faptele carora li se acorda semnificatie juridica (variate de la o etapa istorica la alta si de la o tara la alta).
2.2 Trasaturi specifice ale raportului juridic civil 
a) Raportul juridic civil este un raport dublu volitional - ceea ce inseamna ca el contine atat vointa de stat a normei de drept care il reglementeaza cat si vointa partilor intre care se leaga. 
b) In raportul juridic civil partile sunt pe pozitie de egalitate juridica, adica partile unui asemenea raport nu se afla intr-o relatie de subordonare una fata de cealalta. 
Putem conchide ca raportul juridic este un raport social, concret istoric, volitional, reglementat de norma juridica, in cadrul careia participantii se manifesta ca titulari de drepturi si obligatii prin exercitarea carora se realizeaza finalitatea normei juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raportul Juridic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!