Raportul Juridic

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul fenomenului juridic se stabilesc relatii de determinare si influentare, complementaritate si interdependenta, cu zone de interferenta sau suprapunere. Astfel, de exemplu, normele juridice nu reprezinta un scop in sine, ci au menirea sa modeleze comportamente umane si relatii sociale; faptele sociale nu capata semnificatie juridica fara aportul normativitatii juridice. Relatiile sociale se ,,incarca" de juridicitate sub actiunea normelor juridice, acestea din urma fiind conectate cu planul realitatii sociale prin intermediul raporturilor juridice.
In lumea dreptului, partea relationala are o pondere extrem de semnificativa, dar este o eroare, asa cum s-a remarcat de a reduce aceasta lume la o retea de drepturi si obligatii intre persoane bine determinate. Aceasta viziune simplifica lucrurile, complexitatea relatiilor umane care comporta nu numai raporturi imediate in care subiectii sunt stabiliti, ci si raporturi de perspectiva, indirecte sau incerte.
Prin intermediul reglementarii juridice, relatiile sociale capata o fizionomie specifica si devin raporturi juridice. Putem spune ca raportul juridic este o relatie sociala reglementata de norma juridica.
Pe de alta parte, asa cum am mentionat, normele juridice se realizeaza in viata prin raporturi juridice, ceea ce nu insemna ca in mod necesar, actiunea unei norme juridice creaza un raport juridic. Premisele fundamentale ale aparitiei raportului juridic sunt: existenta normei juridice, subiectele de drept si faptele juridice.
Intelegerea conceptului raportului juridic implica abordarea trasaturilor sale definitorii.
Raportul juridic este un raport social, stabilindu-se de fiecare data intre oameni priviti individual sau colectiv. Raporturile juridice sunt legate de viata si de activitatea oamenilor in societate. In literatura juridica exista opinii, in conformitate cu care in unele situatii se stabilesc raporturi juridice intre oameni si bunuri.
Comentand aceasta trasatura a raportului juridic Mircea Djuvara arata in mod expresiv ca relatia juridica se ,,altoieste" pe o relatie fizica externa, de la persoana la persoana si ca a spune ca relatia juridica se poate stabili intre lucruri este o absurditate.
Raportul juridic este totodata un raport de vointa.
Natura volitionala a raporturilor juridice se manifesta, in primul rand, in faptul ca ele sunt rezultatul reglementarii relatiilor sociale, realizate de normele juridice care exprima vointa de stat. In acest fel, in orice raport juridic, drepturile si obligatiile juridice ale participantilor iau nastere si se desfasoara potrivit vointei de stat. In lipsa normei juridice nu se pot crea nici un fel de raporturi juridice.
Oameni care iau parte la raporturile juridice isi exprima mai mult sau mai putin activ, si propria lor vointa, desigur in conditiile si limitele indicate de norma de drept. In cele mai multe cazuri chiar din norma juridica reiese ca raportul juridic va lua nastere numai prin reproducerea unor acte de vointa ale subiectilor de drept. Atunci cand aparitia, stingerea sau modificarea raporturilor juridice are loc ca urmare a producerii unor evenimente, independent de vointa subiectilor, indeplinirea obligatiiloe juridice, realizarea drepturilor subiective, presupune intotdeauna manifestarea vointei partilor. De aceea se poate vorbi despre dublul caracter volitional al raporturilor juridice cel exprimat prin norma juridica, si cel exprimat de vointa subiectelor raportului juridic concret. 
Diversitatea relatiilor sociale determina si o varietate de raporturi juridice. O mare parte a raporturilor juridice exprima nemijlocit relatii economice, constituind forma, haina lor juridica. Este vorba de relatiile de proprietate, de schimb si alte relatii economica, reglementate mai ales de normele dreptului civil si economic, unde apar diferite raporturi juridice privitoare la proprietate, schimb, contracte etc.
Numeroase categorii de raporturi juridice constituie forma juridica a altor relatii sociale, cum ar fi: relatiile de munca, relatiile de familie, relatiile politice de organizare de stat. De la aceasta varietate a obiectului relatiilor sociale pe care le reglementeaza dreptul, porneste insati clasificarea lui in diferite ramuri. Sunt insa unele relatii sociale care nu pot exista decat ca relatii juridice. Asa, bunaoara, putem aminti raporturile juridice procesuale.
O interesanta viziune asupra raportului juridic propune M. Djuvara. In analiza pe care autorul mentionat o face relatiei juridice, numita atunci cand imbraca un aspect de concretete, raport juridic, se releva pregnant dupa parerea noastra, rationalitatea si unitatea conceptuala a dreptului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raportul Juridic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!