Raport penal - furtul

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Infractiuni contra patrimoniului reprezinta grupul de infractiuni prevazute in Capitolul VI din Partea Speciala a Codului penal al Republicii Moldova,fiind fapte socialmente periculoase,savirsitecu intentie sau din imprudenta . Denumirea ,,Infractiuni contra patrimoniului" a Capitolui VI din Partea Speciala a Codului penal in vigoare este,in raport cu ocrotirea pe care o asigura legea penala,mai adecvata decit denumirea ,,Infractiuni contra proprietatii". De cele mai multe ori,relatiile patrimoniale sunt ocrotite de catre alte ramuri ale sistemului de drept,dar acolo unde metodele juridice folosite se dovedesc a fi ineficiente si se aduce o vatamare grava a valorilor sociale,interventia legii penale este obligatorie,pentru a se putea preveni si combate aceste categorii de infractiuni.
Pentru statul nostru de drept,apararea relatiilor sociale privitoare la patrimoniu a constituit o grija permanenta,datorita faptului ca furturile,delapidarile,sustragerile de orice natura lovesc in interesele tuturor oamenilor muncii,sunt acte ostile la adresa societatii, prin acestea pot fi compromise relatiile de convietuire,stabilitatea si ordinea sociala.
De exemplu, inca din perioada sclavagista erau pedepsite cu asprime furtul,tilharia si jaful:mai putin cunoscute erau alte forme de lezare a proprietatii.
Furtul a reprezentat o realitate a tuturor timpurilor de la cele stravechi,pierdute in negura vremii,pana in zilele noastre,constituindu-se ca un segment insemnat ca intindere,al peisajului infractional.Periculozitatea sporita a acestui gen de infractiune pentru ordinea de drept si pentru societate in ansamblul ei,impune o cunoastere cat mai exacta a problematicii specifice,juridico penale,criminologice,criminalistice si tactico-metodologice.Aprofundarea temei din aceste unghiuri nu poate avea decat consecinte pozitive asupra activitatii practice de identificare si cercetare a furturilor .
Infractiunile de furt sunt principalele infractiuni care constituie un potential stresant in viata de zi cu zi a cetatenilor nostri,reprezentind peste 70% din peisajul criminalitatii comise in Republica Moldova.
1. Reglementarea infractiunii de furt
Termenul ,,furt",din punct de vedere etimologic,provine din latinescul ,,furtum",fiind definit in Dictionarul universal al limbii romane ca reprezentand ,,insusirea pe nedrept a unui lucru apartinand altuia".
Cunoscut din cele mai vechi timpuri,furtul a constituit si constituie si in prezent forma tipica si cea mai frecventa de incalcare a patrimoniului facand parte dintre faptele care se realizeaza printr-o actiune de sustragere,deoarece scoaterea pe nedrept a unui lucru din sfera de stapanire a a altei persoane constituie o sustragere.Acest concept este sintetizat in dispozitiile art.186 alin.1 Cod penal,care incrimineaza infractiunea de furt in forma sa simpla constand in ,,sustragerea pe ascuns a bunurilor altei persoane".
Consideram ca in forma simpla sau de baza a furtului se incadreaza orice activitate de sustragere,comisa in orice imprejurari,altele decat cele pe care legiuitorul a inteles sa le reglementeze expres ca fiind elemente circumstantiale ale furtului calificat.
In ceea ce priveste conditiile preexistente furtului,acestea privesc obiectul juridic special reprezentat de relatiile sociale referitoare la posesia si detentia asupra bunurilor mobile,obiectul material respectiv bunul mobil aflat in posesia sau detentia altuia sustras,notiunea de bun mobil fiind in acest caz similara cu cea din dreptul civil si subiectii infractiunii-subiectul activ care poate fi orice persoana care indeplineste conditiile legale generale pentru a raspunde penal si subiectul pasiv persoana fizica sau juridica al carei patrimoniu a fost afectat prin sustragere.
Referitor la continutul constitutiv,acesta include latura obiectiva concretizata intr-o actiune de luare avand ca urmare imediata deposedarea celui care avea anterior posesia sau detentia bunului intre aceste elemente existand un raport de cauzalitate si latura subiectiva caracterizata prin intentie directa,cel mai frecvent si o conditie speciala privind scopul urmarit-insusirea pe nedrept a bunului.
Fiind o infractiune comisiva,furtul este susceptibil de a fi realizat in toate formele imperfecte ale infractiunii activitatea desfasurata de faptuitor putand parcurge faza actelor preparatorii,faza actelor de executare,cea a consumarii si chiar cea a epuizarii in cazul furtului continuu,cu mentiunea ca in legatura cu momentul consumarii furtului s-au conturat mai multe teorii,cea ,,apropriatiunii" sau ,,oprehensiunii" avand cea mai larga sustinere.
Legislatiile romane ale tuturor timpurilor au incriminat si sanctionat sever infractiunile de furt. Astfel ,in Codul penal de la 1864,o legiuire,prin excelenta umanista este consacrat un capitol-,,Crime si delicte contra proprietatilor",infractiunilor contra patrimoniului.Codul penal Carol al II-lea de la 1936,reglementeaza in Titlu XIV,capitolul I,art.524 infractiunea de furt,in art. 525-furtul calificat,in art. 529 al capitolului II-talharia ,cu urmatorul continut:"acela care ia prin violenta sau amenintare,un lucru mobil ce nu-i apartine,din posesiunea sau detentiunea altuia in scopul de a si-l insusi pe nedrept comite delictul de talharie".
Obiectul juridic special al furtului il constituie relatiile sociale cu privire la posesia asupra bunurilor mobile. In cazul furtului savarsit prin patrundere in locuinta sunt vatamate, in mod adiacent, relatiile sociale cu privire la inviolabilitatea domiciliului.
Obiectul material al furtului il formeaza bunurile care au o existenta
materiala, sunt create prin munca omului, dispun de valoare materiala si cost
determinat, fiind bunuri mobile si straine pentru faptuitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raport penal - furtul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Theodor Vasiliu, G.Antoniu, D.Pavel, D.Lucinescu, V.Papadopol, V.Ramureanu, Codul penal comentat si adnotat. Partea speciala. Vol.I, Editura Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1975
2.TRATAT DE DREPT PENAL,PARTEA SPECIALA-Sergiu Brinza,Chisinau 2015,
3.Sergiu Brinza,Xenofon Ulianovschi,Vasile Stati,Ion Turcan,Vladimir Grosu-Drept Penal partea speciala,volumul I,II Editia a II-a.Cartier Juridic
Codul penal al Republicii Moldova ,Publicat :13.09.2002 in Monitorul Oficial Nr 128-129
4.Comentariul Codului Penal Republica Moldova
5.GH.Nistoreanu, V.Dobrinoiu, Al.Boroi, I.Pascu, I.Molnar, V.Lazar 'Drept Penal.Partea speciala ', Editura EUROPA NOVA , Bucuresti, 1999.
6.Manualul Judecatorului pentru cauze penale / Mihai Poalelungi, Igor Dolea, Tatiana Vizdoaga [et al.]; coord. ed.: Mihai Poalelungi [et al.]. Ed. I. -  Ch. : S. n., 2013,pag 611
7. http://instante.justice.md/
8. http://csj.md/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!