Puterea legislativă în evoluția constituțională a României

Extras din referat Cum descarc?

Istoria parlamentara in Romania incepe cu anul 1831 cand, in Tara Romanesca, a fost adoptat un act cu caracter constitutional denumit Regulamentul organic, aplicat, un an mai tarziu, si in Moldova. Regulamentele organice au pus bazele parlamentarismului in Principatele Romane. 
Regulamentul organic
- Tara Romaneasca -	Regulamentul organic
- Moldova -
Conventia de la Paris din 1858 si, mai ales, Statutul Dezvoltator al Conventiei (care a introdus reprezentarea bicamerala), adoptat din initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin plebiscit, in 1864, au perfectionat si largit principiul reprezentarii natiunii. Sub regimul politic instituit de Conventia de la Paris, forul legislativ a cunoscut un evident proces de modernizare, iar prin Constitutia din 1866, promulgata de Carol I, s-au pus bazele moderne ale forului legislativ ca Reprezentanta Nationala, care a functionat in concordanta cu modul de organizare si functionare a parlamentelor Europei Occidentale din acea vreme. 
Deschiderea Adunarii elective de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, 29 februarie 1860
Procesul istoric de formare a Parlamentului Romaniei in perioada moderna a dat un impuls puternic afirmarii suveranitatii nationale, conducand mai tarziu la Unirea celor doua Principate, in 1859. Sub cupola Parlamentului Romaniei s-a dat citire, la 9 mai 1877, Declaratiei de independenta a tarii si s-au ratificat, in 1920, actele de unire a Provinciilor istorice romanesti cu Tara. 
In februarie 1938, pe fondul unor puternice tensiuni politice, regele Carol al II-lea, care a subminat rolul institutiei parlamentare, a impus un regim de monarhie autoritara. Sub regimul dictaturii regale, Parlamentul a devenit un organ decorativ, lipsit de principalele sale atributii. 
In toamna anului 1940, o data cu instaurarea regimului de dictatura militara, activitatea Parlamentului a fost suspendata. Dupa 23 august 1944, sub presiunea fortelor sovietice si comuniste, Parlamentul a fost reorganizat intr-un singur corp legislativ, Adunarea Deputatilor, care va fi transformata, prin Constitutia din 1948, in Marea Adunare Nationala, organism formal, subordonat total puterii comuniste. 
Revolutia din Decembrie 1989 a deschis calea revenirii Romaniei la un regim democratic autentic, bazat pe alegeri libere si pluralism politic, pe respectarea drepturilor omului, pe separatia puterilor si raspunderea guvernantilor in fata organelor reprezentative. Prin actele emise de puterea revolutionara provizorie, Romania a revenit la sistemul parlamentar bicameral. Toate


Fisiere in arhiva (1):

  • Puterea Legislativa in Evolutia Constitutionala a Romaniei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Eleodor Focseneanu, "Istoria constitutionala a Romaniei 1859-1991"
- Angela Banciu, "Istoria vietii constitutionale in Romania (1866-1991)"
- Victor Duculescu, Constanta Calinoiu si Georgeta Duculescu, "Crestomatie de drept constitutional", vol.I.
- http://www.forumconstitutional.ro
- http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org
-  www.cdep.ro
- www.parlament.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!