Punerea în executare a pedepsei închisorii sau detenției pe viață

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I
Sectiunea 1.1 Pedepsele, definitie, trasaturi
Sectiunea 1.2 Functiile pedepsei 
Sectiunea 1.3 Categorii de pedepse 
CAPITOLUL II
Sectiunea 2.1 Punerea in executare a pedepsei inchisorii si detentiei pe viata 
Sectiunea 2.2 Detentia pe viata
Sectiunea 2.3 Pedeapsa inchisorii
Sectiunea 2.4 Inceperea executarii pedepsei
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Sectiunea 1.1 Pedepsele, definitie, trasaturi
In cadrul sanctiunilor de drept penal un loc important ocupa pedeapsa care e singura sanctiune penala si este menita sa asigure restabilirea ordinii de drept incalcata prin savarsirea de infractiuni.
Definitia legala a pedepsei rezulta din prevederile are 52 . din actualul Cod Penal 
care arata ca " pedeapsa este o masura de constrangere si un mijoc de reeducare a condamnatului . Scopul pedepsei este prevenirea de noi infractiuni . " Din definitia legala a pedepsei rezulta ca ea prezinta un dublu caracter: unul coercitiv ( masura de constrangere ) si altul corectiv ( masura de reeducare)
Pedeapsa este o sanctiune juridica de drept penal care isi are cauza in infractiunea savarsita , atunci cand exista raspundere penala, fiind impusa infractorului ca masura de coercitie si corectie . Ea exista numai atunci cand legea o prevede , fiind o creatie a dreptului pozitiv ( nulla noena sine lege ) . Spre deosebire de alte sanctiuni juridice , pedeapsa prezinta anumite trasaturi specifice si anume :
a ) pedeapsa este o masura de constrangere care se concretizeaza intr-o anumita privatiune sau restrictie impusa persoanei ce a savarsit infractiunea .
Privatiunea, restrictia sau suferinta la care este supusa persoana care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala trebuie sa aiba intensitate in functie de felul, durata si cuantumul pedepsei stabilite fara a provoca persoanei condamnatului rigori si privatiuni de natura sa duca la injosirea acestuia 
b ) pedeapsa este un mijloc de reeducare - rolul educativ al pedepsei consta in preocuparea institutiilor penitenciare de a urmari reformarea conduitei deviante a infractorului, ajutandu-l sa inteleaga ca respectarea legii penale este o necesitatea in vederea indreptarii acestuia si a reinsertiei sale sociale .
c ) pedeapsa este un mijloc de constrangere statala - actiunea penala in vederea tragerii la raspundere penala a infractorului , a stabilirii pedepsei si punerii in aplicare a acesteia apartine organelor specializate ale statului , instantele judecatoresti .
d ) pedeapsa are un caracter legal - aracterul legal al pedepsei implica cerinta ca aceasta sa fie prevazuta de lege cu indicarea precisa a anaturii si limitelor sale ; instantele de judecata cu prilejul deliberarii si aplicarii sanctiunii pentru infractiunea savarsita vor stabili numai pedeapsa stabilita de lege, in limitele stabilite de aceasta .
e ) pedeapsa are un caracter personal , ea aplicandu-se numai persoanei care a savarsit o infractiune in calitate de autor , instigator sau complice . Pedeapsa nu este transmisibila fata de alte persoane de aceea ea se stinge odata cu decesul infractorului .
f ) pedeapsa se aplica si in scopul prevenirii de noi infractiuni prin rezonanta sociala pe care o are asupra altor persoane . Asadar pedeapsa indeplineste o functie de intimidare fata de alte persoane predispuse sa comita fapte similare celor savarsite de infractor . Este deci o activitate de infrangere a tentatiei de a se comite noi infractiuni . 
Legalitatea executarii pedepselor - Executarea pedepselor se realizeaza in conformitate cu dispozitiile Codului penal, ale Codului de procedura penala si ale prezentei legi.
Temeiul executarii pedepselor - Pedepsele se executa numai in temeiul hotararilor judecatoresti de condamnare ramase definitive.
Respectarea demnitatii umane - Pedepsele se executa in conditii care sa asigure respectarea demnitatii umane, ocrotirea drepturilor si a libertatilor fundamentale.
Interzicerea supunerii la tortura, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente - Se interzice supunerea oricarei persoane aflate in executarea unei pedepse la tortura, la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente.
Interzicerea discriminarii in executarea pedepselor - In timpul executarii pedepselor este interzisa orice forma de discriminare pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa, infectare HIV/SIDA, apartenenta la o categorie defavorizata sau alte temeiuri.
Exercitarea drepturilor - Persoanele private de libertate isi exercita toate drepturile civile si politice, cu exceptia celor care au fost interzise, potrivit legii, prin hotararea de condamnare, precum si a celor a caror neexercitare sau exercitare restransa rezulta inerent din privarea de libertate ori din ratiuni de mentinere a sigurantei locurilor de detinere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Punerea in Executare a Pedepsei Inchisorii sau Detentiei pe Viata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!