Protectia Juridica a Terenurilor

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul mediului este constituit din ansamblul complex al normelor juridice care reglementeaza relatiile ce se stabilesc intre oameni privind atitudinea lor fata de mediu, ca element vital si suport al vietii, in procesul folosirii in scopuri economice, sociale si culturale a componentelor sale - naturale si artificiale - precum si relatiile legate de protectia, conservarea si dezvoltarea lor durabila.
Scopul instituirii mijloacelor de protectie este strans legat de caracterul de bun interes national al padurii. Astfel, art.9 din Legea nr.26/1996 (Codul silvic), stabileste ca scopul protectiei il reprezinta asigurarea gospodaririi durabile a ecosistemelor forestiere. 
Dispozitiile art.9 din Codul silvic prevad la alin.1 ca: 'Fondul forestier national este supus regimului silvic' constituit din norme tehnice silvice, economice si juridice, a caror elaborare revine autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si care exercita si controlul aplicarii acestui regim. Aceasta inseamna ca legiuitorul are ca obiectiv protectia padurilor prin insasi elaborarea Codului silvic si stabilirea regimului silvic prin lege. Prin aceasta se confera juridic o natura imperativa majoritatii normelor tehnice silvice, economice si strict juridice ce alcatuiesc regimul silvic. 
O latura distincta a protectiei juridice a padurilor o reprezinta ansamblul de norme juridice speciale privind apararea acestora. in acest context se evidentiaza normele juridice referitoare la paza padurilor. Aceasta se asigura si exercita conform art.33 din Codul silvic de catre Regia Nationala a Padurilor pentru fondul forestier aflat in administrarea sa 'impotriva taierilor ilegale de arbori, furturilor, distrugerilor, degradarilor, pasunatului, braconajului si altor fapte pagubitoare' , precum si impotriva incendiilor. Paza padurilor proprietate privata se asigura de catre proprietarii acestora in conformitate cu dispozitiile art.70 din Codul silvic, cu sprijinul organelor silvice, a unitatilor de politie, jandarmerie, de pompieri, de catre prefecti, consilii locale si judetene, in limitele atributiilor ce le revin conform legii. 
Intreg ansamblul de mijloace de protectie juridica a padurilor face parte componenta din ansamblul mai larg al mijloacelor de protectie juridica a mediului existand intre acestea, categorii intermediare, respectiv cele ce presupun protectia fondului forestier, a fondului funciar si a naturii in general.2 De altfel, notiunile de protectie a mediului in general, de protectie a naturii, a fondului funciar si a fondului forestier sunt strans legate intre ele existand un raport de la intreg la parte, in sensul ca, notiunea de protectie a mediului le inglobeaza pe celelalte, avand o sfera mai larga, mai cuprinzatoare decat acestea. 
Incursiunea in prezentarea mijloacelor juridice de protectie presupune si relevarea unor aspecte generale privind regimul padurii.
Padurea este un element al fondului forestier national ce reprezinta terenul ocupat cu vegetatie forestiera cu o suprafata mai mare de 0,25 ha4 constituita dintr-o asociatie de arbori a carei intindere reprezinta 30% din suprafata uscatului, iar in tara noastra raportat la teritoriul Romaniei padurea se intinde pe o suprafata reprezentand 27% din aceasta. 
Functiile padurii sunt atat economice cat si sociale si ecologice. Padurea este sursa de materie prima importanta, dar si un factor cu rol deosebit in conservarea si protejarea mediului. Padurea este o adevarata bariera impotriva aridizarii climatului, ea asigura resursele cele mai mari de apa, produce oxigenul necesar vietii si purifica aerul, servind deopotriva pentru pasunat, vanatoare si agrement. Pentru ca padurea sa protejeze, ea insasi are nevoie de protectie, functiile ei fiind cele ce o impun in grija ocrotitorilor naturii si in afectiunea calda a omului.
Clasificarea mijloacelor de protectie juridica a padurilor.
Mijloacele juridice de protectie a padurilor se clasifica dupa urmatoarele criterii: 
- in functie de scopul urmarit prin instiuirea mijloacelor juridice, acestea pot fi: 
a) mijloace juridice de protectie cantitativa a padurilor; 
b) mijloace juridice de protectie calitativa a padurilor. 
- in functie de natura normei juridice ce serveste protectiei padurii, mijloacele pot fi: 
a) mijloace juridice de drept constitutional; 
b) mijloace juridice de drept administrativ; 
c) mijloace juridice de drept penal; 
d) mijloace juridice de dreptul muncii; 
- dupa forma prorietatii padurii careia ii serveste, mijloacele pot fi: 
a) mijloace juridice cu caracter general; 
b) mijloace juridice specifice proprietatii publice; 
c) mijloace juridice specifice proprietatii private; 
- in raport cu functiile pe care le indeplinesc padurile, mijloacele se pot clasifica in:5 
a) mijloace juridice ce servesc protectiei padurilor cu functii speciale de protectie; 
b) mijloace juridice ce servesc protectiei padurilor cu functii mixte; 
c) mijloace juridice destinate protectiei padurilor, in general. 
- in functie de caracterul mijloacelor ce realizeaza protectia juridica, distingem: 
a) mijloace juridice cu caracter reparator - represiv; 
b) mijloace juridice cu caracter preventiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Juridica a Terenurilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!