Protecția Juridică a Pădurilor

Extras din referat Cum descarc?

Padurea are un rol hotarator in mentinerea echilibrului natural datorita multiplelor sale functii si reprezinta cel mai important stalp de rezistenta al sistemului ecologic, avand o importanta existentiala in viata oricarui popor, ca factor de geneza, conservare si dezvoltare a fiintei nationale. Binefacerile padurii asupra mediului sunt rezultatul unor functii deosebit de importante pentru desfasurarea normala a activitatii social-economice. Functiile multiple (ecologice, sociale si economice) ale padurii presupun instituirea si existenta unor mijloace de protectie adecvate ale acesteia. 
In acest sens, reglementarile legale cu incidenta in materie silvica reglementeaza relatiile sociale care se nasc in legatura cu crearea, ingrijirea, recoltarea si valorificarea fondului forestier, precum si relatiile care privesc organizarea si functionarea aparatului silvic. Protectia juridica a fondului forestier este asigurata in principal de Codul Silvic al Romaniei.
Potrivit art.1, Cod Silvic ,,Padurile, terenurile destinate impaduririi, cele care servesc nevoilor de cultura, productie ori administratie silvica, iazurile, albiile paraielor, precum si terenurile neproductive, incluse in amenajamentele silvice, in conditiile legii, constituie, indiferent de natura dreptului de proprietate, fondul forestier national. Fondul forestier national mai cuprinde:
1) terenuri in curs de regenerare, cele degradate si poienilestabilite prin amenajamentele silvice sa fie impadurite;
2) pepinierele, solariile, plantatiile, culturile de rachita si cele cu arbusti ornamentali si fructiferi;
3) terenurile destinate asigurarii hranei vanatului si animalelor din dotarea unitatilor silvice;
4) terenurile date in folosinta temporara personalului silvic;
5) terenurile ocupate de constructii si cele aferente acestora, drumuri si cai ferate forestiere, fazanerii, pastravarii, crescatorii de animale, dotari tehnice specific sectorului forestier.
Fondul forestier national este supus regimului silvic, iar elaborarea sistemului de norme ce constituie regimul silvic revine Ministerului de Resort, care exercita si controlul aplicarii acestuia de catre Regia Nationala a Padurilor. In vederea realizarii cerintelor legate de fondul forestier, acesta este supus unui regim propriu de gospodarie silvica. Gospodarirea fondului forestier proprietate publica cuprinde: - amenajarea fondului forestier
- reconstructia ecologica
- regenerarea si ingrijirea padurilor
- protectia padurilor
- paza fondului forestier
- gospodarirea produselor specifice fondului forestier
- exploatarea masei lemnoase
Protectia juridica a padurilor proprietate publica
Regia Nationala a Padurilor care are in administrarea sa fondul forestier national proprietate publica, are indatorirea de a lua masuri de prevenire si de combatere a daunatorilor si a bolilor. 
Detinatorii cu orice titlu ai padurilor, vegetatii forestiere din afara fondului forestier si pajistilor sunt obligati:
a) sa mentina suprafata impadurita a vegetatiei forestiere din afara fondului forestier, fiind interzisa reducerea acesteia cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Juridica a Padurilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!