Protectia Juridica a Padurilor

Extras din referat Cum descarc?

Protectia padurilor este una din activitatile importante ale Regiei Nationale a Padurilor, implicand atat aspecte practice ale prevenirii si combaterii daunatorilor cat si aspecte de cercetare stiintifica aplicativa, care concura la gasirea solutiilor optime de mentinere a unei stari fitosanitare corespunzatoare in fondul forestier national. Datorita competentei si profesionalismului personalului silvic de specialitate, padurile romanesti se afla pe unul din primele locuri din Europa in ceea ce priveste starea de sanatate.
Romania are conditii fizico-geografice care includ munti, campii, retele hidrografice majore, zone umede si unul din cele mai vaste sisteme de delta ale Europei (Delta Dunarii). Datorita pozitiei geografice, flora si fauna prezinta influente asiatice dinspre nord, mediteraneene dinspre sud si componente continental europene dinspre nord-vest. In sfarsit, relativa stabilitate a populatiei in ultimii ani, lipsa mecanizarii in sectorul forestier si dezvoltarea economica redusa au determinat o exploatare mai redusa a resurselor decat in majoritatea altor zone din Europa. 
Personalul specializat care se ocupa de protectia padurilor este reprezentat in toate structurile noastre administrative (ocoale silvice, directii silvice) fiind condus de Serviciul Paza si Protectia Padurilor din RNP. La acest personal se adauga un numar important de excelenti cercetatori, din cadrul Laboratorului de Protectia Padurii, care face parte din Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice.
Activitatea stiintifica de protectia padurii se desfasoara in sectii si ateliere de cercetare din cuprinsul tarii si in sediul central din Bucuresti, si raspunde cerintelor fondului forestier national in probleme specifice de cercetare si asistenta tehnica. Cercetarile si asistenta tehnica se desfasoara, in principal, in doua ramuri importante - entomologie si fitopatologie - implicand participarea a peste 20 de cercetatori si tehnicieni.
PADURILE - reprezinta cel mai important stilp de rezistenta al sistemului ecologic, avind o importanta existentiala in viata oricarui popor, ca factor de geneza, conservare si dezvoltare a fiintie nationale. Functiile multiple (ecologice, sociale si economice) ale padurii presupun instituirea si existenta unor mijloace de protectie adecvate ale acesteia. Pentru realizarea functiilor padurii este necesar un ansamblu de mijloace de protectie care sa armonizeze sfera intereselor ecologice, sociale si economice.
Un rol important in cadrul mijlocelor de protectie a fondului forestier il ocupa categoria instrumentelor juridice. In tara noastra a ratificat mai multe acte normative internationale care stabilesc principii si orientari de conservare si protejare a padurilor si de gestionare durabila a acestora, si a adoptat pe plan intern numeroase legi si alte legi normative. Cadrul legal general al ocrotirii si dezvoltarii padurilor il constituie Legea 26/1996 - CODUL SILVIC - protectia padurilor si stabilirea regimului silvic , precum si alte legi aferente. 
O latura distincta a protectiei juridice a padurilor o reprezinta ansamblul de norme juridice speciale privind apararea acestora. Se evidentiaza normele juridice referitoare la paza padurilor. Aceasta se asigura si exercita conform Codului Silvic de catre Regia Nationala a Padurilor. Paza padurilor proprietate privata se asigura de catre proprietarii acestora cu sprijinul organelor silvice, a unitatilor de politie, jandarmerie, pompieri, prefecti, consilii locale si judetene, in limita atributiilor ce le revin conform legii.
Padurea, element al fondului forestier national ce reprezinta terenul ocupat cu vegetatie forestiera cu o suprafata mai mare de 0,25 ha constituita dintr-o asociatie de arbori a carei intindere reprezinta 30% din suprafata uscatului - in Romania reprezinta 27% Functiile padurii sunt atit economice cit si sociale si ecologice. Padurea este sursa de materie prima importanta, dar si un factor cu rol deosebit in conservarea si protejarea mediului. Padurile , terenurile destinate impaduririi celor care servesc nevoilor de cultura , productie ori administratie silvica , iazurile , albiile paraielor , precum si terenurile neproductive incluse in amenajarile silvice in conditiile legii constituie indiferent de natura dreptului de proprietate fondul forestier national


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Juridica a Padurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!