Protectia Juridica a Padurilor

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
1.1 Notiunea de mediu
1.2 Notiunea de padure
1.3 Notiunea de dreptul mediului si al padurii
II. Principii ce guverneaza dreptul mediului
2.1. Principiul potrivit caruia protectia mediului inconjurator constituie un obiectiv de interes public major
2.2 Principiul prevenirii riscurilor ecologice si al producerii daunelor
2.3 Principiul precautiei
2.4 Principiul conservarii biodiversitatii si a ecosistemelor
2.5 Principiul ,,poluatorul plateste"
2.6 Principiul prioritatii sanatatii si vietii oamenilor
2.7 Principiul realizarii si coordonarii activitatii de protectie a mediului de catre stat
III. Reglementari juridice a normelor cu privire la paduri
3.1 Notiuni introductive
3.2 Legi cadru a protejarii padurii
3.3 Obligatiile proprietarilor
3.4 Raspunderea contraventionale
3.5 Raspunderea penala
3.6 Raspunderea civila


Extras din referat Cum descarc?

Mai vedeai in vremi obscure
Cate-o vila prin padure;
Azi, cand vremile-s "stabile",
Poti vedea... paduri de vile.
I. Introducere
1.1 Notiunea de mediu
Mediul, este o notiune care se refera la totalitatea conditiilor naturale de pe Pamant sau dintr-o regiune a sa, in care evolueaza fiintele sau lucrurile. Dintre aceste conditii fac parte atmosfera, temperatura, lumina, relieful, apa, solul etc., precum si celelalte fiinte vii.
Mediul de viata se caracterizeaza prin diferiti factori naturali. Cei lipsiti de viata se numesc factori abiotici, iar vietuitoarele sau produsii acestora se numesc factori biotici. Comunitatea de populatii (plante, animale, microorganisme) caracteristice unui biotop aflate in relatii interspecifice se numeste metamorfoza. Unitatea structurala si functionala care se stabileste intre un biotop si o biocenoza constituie un ecosistem.
O alta definitie juridica a mediului o ofera Conventia privind raspunderea civila pentru prejudiciile cauzate de activitati periculoase pentru mediu, redactata de Consiliul europei si deschisa spre semnare la Lugano la 21 iunie 1993 si care, in cadrul definitiilor cuprinse de art.2 la punctul 10 mentioneaza :
Mediul cuprinde : - resursele naturale abiotice si biotice, cum sunt aerul, apa, solul, fauna si flora, precum si interactiunile intre acesti factori;
- Bunurile care compun mostenirea culturala;
- Aspectele caracteristice ale peisajului".
In dreptul italian, prima definitie a mediului, data in mod formal de Legea nr.349/1986, a provocat o ampla dezbatere in doctrina juridica. "Mediul inseamna conservarea, gestionarea rationala si ameliorarea conditiilor mediului natural (aer, apa, sol si toate celelalte componente), existenta si conservarea patrimoniului genetic terestru si acvatic, a tuturor speciilor vegetale si animale care vietuiesc in mediu in stare naturala si, in fine, fiinta umana cu toate manifestarile sale".
1.2 Notiunea de padure
Padurea este o suprafata mare de teren pe care cresc in stare salbatica specii de arbori si arbusti, specii de plante erbacee, muschi, dar traiesc si diferite specii de animale. Padurile reprezinta o podoaba a planetei noastre intinzandu-se, ca un imens brau verde, de-a lungul muntilor, dealurilor, campiilor si malurilor apelor. Acestea acopera aproape 1/3 din suprafata uscatului.
Padurile acopera aproximativ 31 % din suprafata Pamantului fiind o parte integranta a dezvoltarii durabile la nivel mondial. Mai mult de 1,6 miliarde de oameni depind de paduri pentru mijloacele de subzistenta, iar 300 de milioane de oameni traiesc in aceste ecosisteme. Unul dintre cele mai importante ,,depozite" de diversitate biologica de pe uscat, padurile gazduiesc mai mult de doua treimi din speciile terestre cunoscute, precum si cele mai multe specii amenintate de pe planeta. Din suprafata totala a padurilor, Europa si America de Sud detin aproximativ 25% in timp ce numai 5% se gasesc in Oceania.
Absorbind 2,4 miliarde de tone de carbon intr-un singur an, padurile au rolul de a incetini procesul de incalzire globala. Din pacate padurile fac obiectul uneia dintre alegerile majore pe care trebuie sa le faca oamenii, si anume daca se poate gasi un echilibru intre dorinta de a exploata resursele si terenul padurilor si rolurile importante pe care acestea le joaca in sistemul planetar de mentinere a vietii. Adunarea Generala a ONU a declarat 2011 Anul International al Padurilor, strans legat de 2010, Anul International al Biodiversitatii.
Romania are un capital natural deosebit de divers. Acest fapt se datoreaza in parte conditiilor fizico-geografice care includ munti, campii, retele hidrografice majore, zone umede si unul din cele mai vaste sisteme de delta ale Europei (Delta Dunarii). In sfarsit, relativa stabilitate a populatiei in ultimii 60 de ani, lipsa mecanizarii in sectorul forestier si dezvoltarea economica redusa au determinat o exploatare mai redusa a resurselor decat in majoritatea altor zone din Europa.
Deloc de neglijat reprezinta rolul sau estetic. Vazuta de sus sau de la distanta, bolta padurii impresioneaza prin varietatea culorilor frunzisului, prin multitudinea de nuante de verde care alterneaza pe suprafete imense.
1.3 Notiunea de dreptul mediului si al padurii
Dreptul mediului este constituit din ansamblul complex al normelor juridice care reglementeaza relatiile ce se stabilesc intre oameni privind atitudinea lor fata de mediu, ca element vital si suport al vietii, in procesul folosirii in scopuri economice, sociale si culturale a componentelor sale - naturale si artificiale - precum si relatiile legate de protectia, conservarea si dezvoltarea lor durabila.
Credem, insa, ca prin modificarea Legii nr. 137/1995 prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2002, aprobata prin Legea nr. 294/2003 aceasta defineste, acum, in mod explicit "mediul ca fiind ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei, aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului".
In sensul art.2 alin.1 sunt considerate paduri si sunt incluse in fondul forestier national terenurile cu o suprafata de cel putin 0,25 ha, acoperite cu abori; arborii trebuie sa atinga o inaltime minima de 5 m la maturitate in conditiile normale de vegetatie.
Termenul Padure include, conform alin.2 al aceluiasi articol :
- Padurile cuprinse in amenajamente silvice la 1 ianuarie 1990, precum si cele incluse ulterior in aceasta, in conditiile legii;
- Perdelele forestiere de protective;
- Jnepenisurile;


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.dreptonline.ro/legislatie/codul_silvic.php
www.legeaz.ro
http://ro.scribd.com
http://www.comune.ro
http://www.slashdocs.com/vxqhq/pdf-protectia-juridica-a-padurilor-dreptul-mediului-www-e-referatnet.html
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=311740
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_business-3956167-cadrul-juridic-privind-protectia-padurilor-din-romania.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!