Protecția Juridică a Pădurilor

Cuprins referat

1. Consideratii generale
2. Clasificarea padurilor din fondul forestier national
3. Protectia juridica a padurilor
4. Produsele padurii si folosinta lor
5. Raspunderi si sanctiuni
6. Concluzii
Bibliografie.


Extras din referat

,,Padurea reprezinta o podoaba a naturii; ea reprezinta viata si bogatia si prin toate calitatile ei merita sa fie cunoscuta, curata si ingrijita.'' Mihai A. Ionescu
1. Consideratii generale
Padurea, ca factor de mediu, ocupa un loc si joaca un rol important in asigurarea echilibrului ecologic mondial, ocupand la nivel planetar circa 3,5 miliarde de ha. Cererea de lemn pentru foc, incendiile, drumurile si operatiunile miniere cauzeaza circa 80% dintre despaduriri, iar 15% reprezinta comertul international cu lemn tropical si 5 % revine consumului industrial intern. Daca anumiti factori (eruptii vulcanice, tsunami, secete) explica variatiile de vegetatie, actiunile umane vizand expansiunea terenurilor agricole, exploatarea miniera si urbanizare, destabilizeaza echilibrele naturale si biologice. Principalele efecte se refera la punerea in pericol a numeroase specii, o diminuare a productiei de oxigen si o scadere a capacitatii de absortie a CO2.
In ciuda faptului ca padurea reprezinta un important factor pentru mentinerea echilibrului ecologic la nivel planetar, iar despaduririle, un fenomen negativ global, in prezent nu exista un regim juridic international complex, complet si special de protectie si gestiune durabila a fondului forestier. 
In Romania, desi reprezinta mai putin de 27% din suprafata totala a tarii, padurile constituie o componenta majora a capitalului natural al tarii, fiind un factor principal de stabilitate ecologica si ocupand un loc important in cadrul vietii economice si sociale. Ele servesc la apararea terenurilor agricole impotriva secetei, a surparilor si alunecarilor de teren, ameliorand si refacand calitatile naturale ale solului, purificand aerul, pentru pasunatul animalelor, exercitarea vanatorii, agrement, in domeniul balneoclimateric si in dezvoltarea asezarilor omenesti, constituind in acelasi timp, o pretioasa materie prima pentru industria de prelucrare a lemnului, industria hartiei si celulozei, industria chimica, constructii, transporturi si alte ramuri ale economiei nationale.
Dreptul forestier romanesc s-a format treptat, de-a lungul secolelor si se afla in prezent in fata unor probleme cardinale. Reforma proprietatii marcheaza profund starea fondului forestier si legislatia aferenta acesteia.
Obiectivele de baza si principalele caracteristici ale politicii forestiere si ale strategiei de dezvoltare a sectorului forestier sunt reflectate in Codul silvic aprobat prin Legea nr.46/2008.
Potrivit legii , padurile, terenurile destinate impaduririi, cele care servesc nevoilor de cultura, productie ori administratie silvica, iazurile, albiile paraielor, precum si terenurile neproductrive incluse in amenajamentele silvice, constituie, indiferent de natura dreptului de proprietate, fondul forestier national.
Terenurile acoperite cu vegetatie forestiera cu o suprafata mai mare de 0,25 ha sunt considerate, in sensul Codului silvic, paduri.
2. Clasificarea padurilor
In raport cu functiile pe care le indeplinesc, Codul silvic clasifica padurile in doua grupe si anume:
- paduri cu functii speciale: de protectie a apelor, a solului ,a climei si a obiectivelor de interes national, paduri pentru recreere, paduri de ocrotire a genofondului si ecofondului, precum si padurile declarate monumente ale naturii si rezervatii;
- paduri cu functii de productie si de protectie in care se urmareste realizarea de masa lemnoasa de calitate superioara si alte produse ale padurii si concomitent, protectie calitatii factorilor de mediu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Juridica a Padurilor.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. DUTU, Mircea, Tratat de dreptul mediului, editia a III a, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007;
2. MARINESCU, Daniela, Tratat de dreptul mediului, editia a II a, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2007;
3. ZAHARIA, Carmen, Protectia juridica a mediului, Editura Ecozone, Iasi, 2005;
4. Codul silvic (Legea nr.46/2008).


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!