Protecția Juridică a Apei

Extras din referat Cum descarc?

Realitatea zilelor noastre arata ca secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar si cele mai complexe si uneori nebanuite efecte asupra vietii.
Pana nu demult resursele naturale regenerabile ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii. In prezent, ca urmare a exploziei demografice si a dezvoltarii fara precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie prima si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensa a resurselor pamantului releva, tot mai evident, un dezechilibru ecologic.
La acest inceput de mileniu lumea se afla in efervescenta. Schimbarile care au avut loc si vor avea loc, creeaza, intr-o viziune optimista, sperante pentru remedierea, fie si treptata, a mediului inconjurator. In tumultul generalizat al schimbarilor, trebuie sa tragem inca un semnal de alarma legat de mediul inconjurator si de supravietuirea omului si a existentei vietii pe pamant.
,,Mediul natural", adica aerul, apele, solul, subsolul, oceanele, marile, lacurile si formele de viata pe care aceste ecosisteme le creeaza si le sustin este imaginea cea mai comuna pe care omul obisnuit si-o face atunci cand vorbeste despre mediul inconjurator.
O padure, o apa, de exemplu, formeaza fiecare in parte un ,,ecosistem" care se interconditioneaza reciproc si se readapteaza continuu in cautarea unui anumit echilibru. Totalitatea factorilor naturali, determina conditiile de viata pentru regnurile 
vegetale, animale si pentru exponentul sau rational - omul, reprezentand mediul natural. In mediul natural distingem componente fizice naturale: aer, apa, substrat geologic, relief, sol, asa zisele elemente abiotice.
Mediul inconjurator apare ca o realitate pluridimensionala care include nu numai mediul natural, dar si activitatea si creatiile omului, acesta ocupand o dubla pozitie: de ,,component" al mediului si de ,,consumator", de beneficiar al mediului.
Conceptul actual de ,,mediu inconjurator" are un caracter dinamic, care cauta sa cunoasca, sa analizeze si sa urmaresca functionarea sistemelor protejate in toata complexitatea lor.
Prin ,,resurse naturale" se intelege totalitatea elementelor naturale ale mediului inconjurator ce pot fi folosite in activitatea umana:
a) resurse permanente: energie solara, energie eoliana, energie geotermala si energia valurilor;
b) resurse neregenerabile: minerale si combustibili fosili;
c) resurse regenerabile: apa, aer, sol, flora, fauna salbatica.
In continuare ne vom focaliza atentia asupra celei de a doua resursa vitala, ca imporatanta, dupa aer, si anume apa, asupra importantei si necesitatii apei, asupra regimului juridic al acesteia, precum si a modului de protejare a apei. 
Conditie esentiala si indispensabila vietii, supravietuirii si bunastarii oamenilor, nesustituibila cu nici un alt produs, apa acopera aproximativ 71 % din suprafata Terrei. Apa este importanta pentru esenta vietii si pentru infaptuirea tuturor activitatilor umane, fiind folosita in alimentatie, agricultura, industrie, servicii, dezvoltare urbana, transport si navigatii, pescuit, etc. 
Considerata multa vreme drept sursa inepuizabila, apa nu este totusi disponibila in cantitati suficiente si de o calitate corespunzatoare, in anumite perioade si in anumite regiuni ale globului.
Deficitul natural corelat cu explozia demografica, cu gradul inalt de urbanizare, de dezvoltare a unor industrii mari consumatoare de apa, dar si mari poluante, au determinat aparitia si accentuarea fenomenului dublu, denumit ,,secatuirea si poluarea apelor". Penuriei apei se adauga degradarea in ritm accelerat a calitatii ei, cu accente din ce in ce mai grave, datorita mai ales reziduurilor si deseurilor toxice sau periculoase care se descarca sau se evacueaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Juridica a Apei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!