Protectia Inventiilor in Spatiul European

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in studiul proprietatii intelectuale - inventiile
2. Reglementarea inventiei in documentele internationale si in legislatia interna
3. Studiu de caz
4. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere in studiul proprietatii intelectuale - inventiile
Prin prezenta lucrare se aduc la cunostinta modalitatile de protectie a dreptului de proprietate intelectuala, mai cu seama a inventiilor.
Am expus importanta reglementarii si utilitatea lucrarii date de faptul ca dreptul de proprietate intelectuala este o ramura de drept in continua dezvoltare, fapt ce se datoreaza progresul tehnologic.
De cele mai multe ori, progresul tehnic se asociaza cu notiunea de inventie.
Inventiile fac parte din creatiile umane care formeaza obiectul dreptului de proprietate intelectuala.
Despre dreptul de proprietate intelectuala, implicit inventia, se poate preciza ca sunt reglementate prin urmatoarele conventii internationale: Conventia de la Paris din 1883 pentru protectia proprietatii industriale,Conventia de la Berna din 1886 pentru protectia operelor literare si artistice, Conventia de la Stockholm, din 1967, pentru infiintarea Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) precum si alte acte normative prezentate in cuprinsul acestei lucrari.
Cu toate ca Romania este stat semnatar al acestor conventii, pe teritoriul sau se inregistreaza incalcari grave ale dreptului de proprietate intelectuala.
Pe cale de consecinta, se vor identifica o parte dintre aceste incalcari si se vor prezenta sugestii privitoare la viitoarele reglementari cu scopul de a diminua ponderea faptelor prin care se incalca dreptului de proprietate intelectuala.
Atat incalcarile, cat si sugestiile referitoare la inventii se vor prezenta si, totodata, se vor propune in urma analizei studiului de caz de caz despre cele mai importante inventii romanesti.
2. Reglementarea inventiei in documentele internationale si in legislatia interna
2.1 Documente internationale
Primele reglementari internationale de protectie a creatiilor formand obiectul drepturilor de proprietate intelectuala, au fost elaborate pentru inceput in Franta secolului al XVII-lea si remarcand principala, dar si printre cele mai vechi conventii in domeniul dreptului de autor - Conventia de la Berna pentru protectia operelor literare si artistice din 9 septembrie 1886 - completata ulterior printr-un act aditional si printr-o Declaratie interpretativa semnata la Paris in 1896, precum si revizuita prin Actul de la Paris din 1971.
Alte acte normative internationale si europene ce marcheaza momente importante in protectia legala a proprietatii intelectuale:
a) Conventia de la Paris din 1883 pentru protectia proprietatii industriale
Legislatia destul de diferita a diverselor tari ale lumii, riscul ca o inventie publicata intr-o tara sa distruga noutatea inventiei in alte tari, dezvoltarea tot mai accentuata a unui flux de tehnologie cu caracter international, cresterea comertului international au reprezentat cei mai importanti factori care au determinat cursul armonizarii legilor industriale la nivel international.
Dupa un numar de reuniuni internationale, Conferinta internationala de la Paris din 1883 s-a incheiat prin semnarea Conventiei pentru protectia proprietatii industriale, care a intrat in vigoare la 7 iulie 1884. Prin aceasta Conventie a fost creata si Uniunea Internationala pentru Protectia Proprietatii Industriale.
Conventia de la Paris are un caracter deschis. Daca, la adoptarea ei, Conventia a fost semnata de 11 state fondatoare, la 1 ianuarie 1999 un numar de 154 de state erau membre ale Uniunii. Conventia de la Paris a fost supusa unor revizuiri priodice.
Romania a aderat la Conventia de la Paris, revizuita la Bruxelles (1897) si Washington (1911) printr-un Decret-lege din anul 1920. Ulterior, in anul 1963, tara noastra a aderat la textele revizuite de la Haga (1925), Londra (1934) si Lisabona (1958), iar in anul 1969, Romania a ratificat forma Conventiei revizuita la Stockholm (1967).
Principalele prevederi ale Conventiei de la Paris pot fi impartite
in patru mari categorii:
- prevederi care contin reglementari de drept material ce garanteaza un drept de baza, cunoscut ca dreptul la tratament national. Principiul tratamentului national inseamna ca fiecare tara membra a Uniunii de la Paris este obligata sa asigure cetatenilor celorlalte tari membre aceeasi protectie pe care o asigura propriilor sai cetateni;
- a doua categorie de prevederi stabileste un drept de baza cunoscut
ca dreptul la prioritate. Dreptul la prioritate inseamna ca un candidat
(sau succesorul ori succesorii sai la titlu) care si-a inregistrat un drept de
proprietate industriala intr-una din tarile membre ale Uniunii, trebuie sa
beneficieze de protectie in toate celelalte tari membre;
- a treia categorie de prevederi cuprinde un anumit numar de reglementari comune de drept material, care contin fie reguli privind drepturi si
Obligatii ale persoanelor fizice sau juridice, fie reglementari care pretind sau permit tarilor membre sa adopte legi potrivit acestor reglementari;
- a patra categorie de prevederi se refera la cadrul administrativ si cuprinde clauzele finale ale Conventiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Inventiilor in Spatiul European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Dreptul Proprietatii Intelectuale- Lect. Univ. Drd. Iordache Ioana
2) Descopera.ro- Cele mai importante inventii romanesti
3) Europa- Sinteze ale legislatiei UE


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!