Protectia Europeana a Drepturilor Omului - Spete

Extras din referat Cum descarc?

Rezolzare 
1.Cu privire la internarea domnului F.G. la ordinul primarului observam o incalcare a ordinului 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care protejaza dreptul la libertate si singuranta.
Curtea precizeaza ca privarea de libertate a bolnavilor contagiosi, alienatilor, alcoolicilor, toxicomanilor sau vagabonzilor poate avea loc numai daca are loc in interesul persoanelor in cauza, dar si daca este luata in vedere asigurarii protectiei persoane publbice. Pentru a priva o persoana de libertatealienatia acesteia trebuie sa fie stabilita de o natura probanta, exceptie facand cazurile de urgenta. Natura bolii trebuie stabilita printr-o expertiza medical-obiectiva. In speta data nu avem data care sa ateste ca existenta unei astfel de expertize, iar mai mult decat atat decizia de internare nu este luata de un organ competent, fiind incalcat art. 5 din CEDO.
Prin faptul ca domnul F.G. nu si-a putut sustine cauza cu privire la internarea lui obervam o incacare a art.6 , deoarece internarea prin natura ei pare a avea un caracter penal asemanator unei pedepse privative de libertate. Art. 6 impune tarilor informarea inculpatului cu privire la procedura la care urmeaza a fi supus. Mai mult decat atat,referitor la primele 4 luni de internare medicala, domnul F.G. nu a fost judecat de catre o instanta care a luat nastere in mod legal, ci , de catre primar, care nu avea competenta in acest domeniu. Urgenta nu justifica adoptarea acelei hotarari de catre primar.
Art. 6 se incalca si prin reinnoirea autorizatiei chiar daca procedura se desfasoara in fata unei instante, deoarece acestuia nu i se da dreptul de-as sustine cauza, respectiv de a chema un medic expert ales de el in vederea efectuarii unei expertize. El trebuia sa aiba posibilitatea de a-si sustine cauza, personal sau prin reprezentant, hotararile in lipsa reprezentand o incalcare a art. 6.
Cercetarile efectuate de Xux, cu privire la gena alcoolismului, pot reprezenta o incalcare a art. 14 a Conventiei CEDO privind interzicerea discriminarii. Expertizele sunt facute fata de o comunitate restransa , respectiv comunitatea fagana, care este o minoritate nationala. Observam o incalcare art. 8 prin publicarea de fortografii fara acordul domnului F.G Curtea garanteaza dreptul la intimitate, mai exact, nepublicarea de aspecte ale vietii private fara acordul persoanei in cauza. Chiar daca era incapabil nu s-a obtinut nici acordul familiei sale.Cu toate acestea,trebuie sa exite un echilibru intre prevederile art.14 si cele ale art.10 care protejeaza libertatea de exprimare.
2. Cu privire la art. 5 ,consider ca, sunt indeplinite cerintele de admisibilitate a cererii,respectiv contata o inclacare efectiva a dreptului la libertate si siguranta,iar statul nu ofera protectia neceara garantarii acestui drept.
Art.6 invocat mai sus este de asemenea incalcat,iar dreptul domnului G. nu este protejat conform cerintelor Conventiei CEDO,statul Amalumia oferind doar o protectie formala a drepturilor,nu si una efectiva.
Interzicerea dicriminarii protejata de art.14 este un alt element care este incalacat cu privire la domnul G.Curtea impune pe langa dreptul de a nu fi supus niciunei discriminari, mai prevede ca drepturile pe care le garanteaza Conventia trebuie sa fie respectate fara nicio distinctie bazata in special pe sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine sociala sau nationala, apartenenta la minoritate, avere, nastere sau orice alta situatie.
Iar, nu in ultimul rand, art. 8 prevazut de Conventie garanteaza dreptul la intimitate, care in situatia data, este incalcat prin publicarea fotografiei 
domnului G. de catre Xux in propria carte, fara a avea discernamantul familiei protagonistului. 
3.Dreptul la liberatate si siguranta este incalcat in mai multe randuri.In primul rand, acesta se incalca prin hotararea primarului de a-l interna pe domnul G. intr-o institutie specializata.Este adevarat ca Curtea perimite partilor luarea unor astfel de mauri,dar nu oricum,ci cu respectarea anumitor restrictii.O asemnea decizie trebuie sa fie luata in urma unei expertize medico-legale care sa atete starea de pericol pe care presupusul bolnav o reprezinta pentru societate si pentru el insusi.Aceasta expertiza lipseste,deci dreptul la libertate si siguranta este incalcat.De asemnenea,o hotarare de acest fel trebuie luata de catre o instanta competenta si constituita potrivit legii,deci sub acest aspect se incalca dreptul la un proces echitabil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Europeana a Drepturilor Omului - Spete.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Conventia europeana a drepturilor omului - legislatie, edit. Hamangiu, 2013
- Bianca Selejan-Gutan - Protectia europeana a drepturilor omului, edit. C.H. Beck , Bucuresti 2011, editia a 4-a revazuta si adaugita
- Radu Chirita - Conventia europeana a drepturilor omului, Comentarii si explicatii, editia 2, edit. C.H. Beck


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!