Protectia Copilului Supus Abuzului

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I: Copilul si drepturile sale pag.1
Sectiunea 1: Drepturile copilului-drepturi ale omului pag.2
Sectiunea 2: Drepturile copilului la nivel international pag.3
?1: Declaratia Drepturilor Copilului pag.3
?2: Conventia cu privire la drepturile copilului pag.4
Sectiunea 3: Drepturile copilului in Romania. 
Experienta Romaniei pag.6
Sectiunea 4: Organisme si institutii prin care realizeaza 
protectia copilului pag.10
?1: Comisia europeana pentru drepturile omului. Comitetul 
pentru drepturile copilului pag.11 
?2: Autoritatea nationala pentru protectia 
drepturilor copilului pag.13
?3: Comisia pentru Protectia Copilului pag.13 
?4: Directia generala de asistenta sociala si protectia 
drepturilor copilului pag.14
?5: Organisme private pag.15 
Capitolul II: Abuzul asupra copilului. 
Forme ale abuzului pag.17
Sectiunea 1: Abuzul asupra copilului din punct de vedere juridic si social.
Caracterul repetitiv pag. 17
Sectiunea 2: Abuzul fizic pag.18 
?1: Notiunea de abuz fizic pag.18 
?2: Violenta domestica. 
Abuzul copilului in familie pag.19
?3: Abuzul copilului in Romania pag. 22
?4: Urmarile abuzului fizic asupra copilului pag.25
Sectiunea 3: Abuzul sexual pag.26
?1: Notiunea de abuz sexual pag.26
?2: Abuzul sexual asupra copiilor in mediul 
extra- si intrafamilial pag.27
?3: Abuzul sexual asupra copilului in Romania pag. 29
?4: Protectia copilului impotriva abuzului sexual. Prevenirea
actelor de abuz sexual in Romania pag.30
Sectiunea 4: Abuzul emotional pag.32
?1: Notiunea de abuz emotional pag.32
?2: Urmarile abuzului emotional pag.33
Sectiunea 5: Neglijarea copilului pag.34
Capitolul III: Masuri de protectie a copilului 
supus abuzului pag.36
Sectiunea 1: Protectia copilului supus abuzului in familie. Neindeplinirea
obligatiilor parintesti pag.36
?1: Clasificarea sanctiunilor aplicate parintilor pag.36
?2: Plasamentul copilului la o persoana, familie, asistent 
maternal sau serviciu de tip rezidential pag.37 
?3: Decaderea din drepturile parintesti pag.40
?4: Raspunderea penala pag.47
Sectiunea 2: Protectia alternativa a copilului pag.48
?1: Tutela pag.48
?2: Curatela pag.51
Sectiunea 3: Protectia copilului lipsit temporar sau definitiv de 
ocrotirea parintilor pag.52
?1: Plasamentul pag.52
?2: Plasamentul in regim de urgenta pag.57
?3: Servicii de protectie speciala a copilului pag.61
Concluzii pag.63
Bibliografie. pag.66


Extras din referat Cum descarc?

Interesul pentru drepturile copilului a aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand a luat nastere prima miscare preocupata de aspecte referitoare la dezvoltarea copilului, care pleda pentru protectia copilului impotriva exploatarii, neglijentei si violentei.
Dupa Primul Razboi Mondial, ideea drepturilor copilului a captat pentru prima data atentia lumii. In 1924, Liga Natiunilor a adoptat Declaratia de la Geneva. In 1959, Organizatia Natiunilor Unite, prin cele 82 de state membre, a adoptat Declaratia Drepturilor Copilului, care cuprindea 10 puncte. 
Spre sfarsitul anilor '60 s-a pus accentul pe ideea drepturilor de participare ale copilului. Astfel, s-a sustinut ca si copiii au competente necesare pentru a lua decizii in privinta problemelor importante din viata lor si ca ar trebui lasati sa participle la luarea unor decizii.
Urmatorul pas il reprezinta adoptarea, la 20.11.1989, a Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului. Aceasta a intrat in vigoare in septembrie 1991 si a fost ratificata de majoritatea tarilor din lume. Romania a ratificat Conventia prin legea 18/1990 si s-a inspirat din aceasta pentru elaborarea legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Sectiunea 1. Drepturile copilului-drepturi ale omului
Tema copilului si a copilariei au devenit, in special dupa adoptarea Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, o prezenta constanta atat in domeniul politic, cat si in abordarile stiintifice, culturale ori educationale la nivel national sau regional. 
Drepturile copilului , in calitate de drepturi ale omului, de care orice fiinta umana se bucura, prin simplul fapt al nasterii, si pe care le poate pretinde de la societatea in care traieste, fixeaza cadrul general, sensul, natura, dar, mai ales, limitele interventiei ocrotitorilor legali ai acestuia. Astfel, respectarea drepturilor omului apare ca principiu fundamental al drepturilor si libertatilor copilului, "avand in vedere ca omenirea datoreaza copilului tot ce ii poate oferi ea mai bun". 
Ingloband drepturile copilului, conceptul de drepturi fundamentale ale omului isi au originea in Declaratia Americana a Independentei din 1776, precum si in Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului, proclamata de Revolutia franceza de la 1789. Intentia acestor declaratii este de a promova ideea de egalitate si fraterniate: oameni sunt egali din nastere si au anumite drepturi naturale, inalienabile. Incepand cu secolul al XIX-lea, prevederile referitoare la drepturile omului au fost integrate in majoritatea legislatiilor si constitutiilor in Europa si Statele Unite ale Americii; un rol foarte important in acest domeniu il joaca Organizatia Natiunilor Unite, care a contribuit in mod decisiv la dezvoltarea miscarii pentru drepturile omului prin adoptarea a mai multor documente cum ar fi: Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia cu privire la Drepturile Omului , Declaratia Drepturilor Copilului 
Pentru descrierea drepturilor omului, in sistemul Natiunilor Unite s-a considerat ca ar putea fi definite ca acele "libertati, imunitati si beneficii stabilite in conformitate cu valorile contemporane, pe care orice fiinta este indreptatita sa le pretinda de la societatea in care traieste". Adunarea Generala a ONU, adopta in 1948, Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Mai tarziu, in 1966 si 1976 Adunarea Generala a adoptat Pactul cu privire la drepturile politice si civile si Pactul cu privire la drepturile economice sociale si culturale. Primul pact prevede ca individul este protejat prin garantarea drepturilor sale fundamentale, unul dintre acestea facand referire la protectia familiei si a copilului.
In aceeasi directie, a ocrotirii, la nivel international, a copilului si a recunoasterii drepturilor lui ca fiind drepturi ale omului, actioneaza si Protocolul cu privire la drepturile economice, sociale si culturale Copii si adolescentii trebuie ocrotiti impotriva exploatarii economice si sociale. Folosirea lor la activitati ce le pot dauna fie moralitatii fie sanatatii ori care le pun viata in pericol trebuie sanctionate prin lege.


Fisiere in arhiva (4):

  • Protectia Copilului Supus Abuzului
    • ABREVIERI.doc
    • CUPRINS Emi.doc
    • I PAG.doc
    • Licenta EMI.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!