Proprietatea in dreptul roman

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
De-a lungul epocilor istorice dreptul de proprietate a cunoscut o evolutie interesanta dar perioada cea mai importanta in crearea si dezvoltarea institutiilor de drept referitoare la proprietate o reprezinta perioada romana. Pe aceasta cale, incercam sa prezentam succint evolutia istorica a proprietatii si dreptul de proprietate, abordand urmatoarele 3 aspecte:
-Evolutia institutiei proprietatii;
-Modurile de dobandire a proprietatii in dreptul roman;
-Sanctiunea proprietatii si servitutile;
1.Evolutia institutiei proprietatii
Proprietatea reprezinta o notiune esentiala care da expresie accesului suprem al omului, luat individual sau in colectivitate, la insusirea bunurilor naturale sau create prin activitatea umana. 
La inceput, omul nu a putut trai, apoi progresa, decat apropriindu-si bunurile care il inconjurau, apropriere ce s-a manifestat ca o simpla posesie, ca stapanire de fapt 
Analizand din punct de vedere istoric si evolutiv, conceptul si ideea de proprietate a evoluat o data cu fiinta umana. Astfel, de la viata de trib in care proprietatea avea forma colectiva si se aplica mai ales turmelor de animale, aceasta a evoluat catre proprietatea familiala, in care fiecare familie era titulara unui patrimoniu, iar mai tarziu in interiorul familiei, individul a cautat sa posede un sigur lucru, ceea ce a condus la crearea proprietatii individuale. 
In timpurile primitive, la romani, proprietatea individuala viza doar bunurile mobile. Odata cu dezvoltarea societatii, si bunurile imobile au devenit obiect al proprietatii individuale.
Obiecte ale proprietatii au fost considerati chiar si oamenii. De altfel, se facea o clasificare a obiectelor de drept in trei categorii: bunurile, animalele si animalele care cugeta (sclavii).
Sclavii erau considerati ca lucruri si puteau fi vanduti, abandonati, chiar omorati si transmisi prin succesiune ca si celelalte bunuri din patrimoniul defunctului.
Pe masura insa ce popoarele s-au organizat in stat proprietatea este reglementata si sanctionata de puterea politica.
Astfel, proprietatea a inceput prin a fi posesiune si apoi proprietate colectiva, la inceput temporara, apoi definitiva si, in cele din urma asa cum am precizat anterior, a devenit individuala 
Raportandu-ne strict la dreptul roman, la fondarea Romei pamanturile arabile si pasunile constituiau proprietatea colectiva a gintei. Proprietatea familiala (heredium) era constituita din locul de casa si gradina. 
Pe cale de consecinta, in acceptiunea noastra, proprietatea reprezinta un drept asupra lucrurilor.
Pe la inceputul secolului al II-lea apare si incepe sa fie utilizat cuvantul proprietas. 
Primii termeni in materie au fost mancipium (a lua cu mana) care desemna proprietatea si herus ce il indica pe proprietar.
Ulterior, proprietatea era desemnata de cuvintele dominium ex jure quiritium , iar proprietarul de cuvantul dominus.
Potrivit prof. Molcut Emil proprietatea a cunoscut, in functie de epoca istorica, urmatoarele forme: 
a)Epoca prestatala:
-Proprietatea colectiva a gintii;
-Proprietatea familiala;
b)Epoca veche:
-Proprietatea privata, sub forma proprietatii quiritare;
-Proprietatea colectiva a statului roman.
Pe langa acestea, de-a lungul timpului, ca urmare a dezvoltarii sistemului de drept apar: 
-Proprietatea pretoriana;
-Proprietatea provinciala;
-Proprietatea peregrina.
Proprietatea quiritara era de 4 feluri: 
-Proprietatea quiritara asupra pamantului;
-Proprietatea quiritara asupra scalvilor;
-Proprietatea quiritara asupra vitelor mari;
-Proprietatea quiritara asupra vitelor mici.
Dintre formele proprietatii enumerate, prezentam succint cateva aspecte legate de proprietatea pretoriana, provinciala si peregrina.
-Proprietatea pretoriana sau bonitara era o forma de proprietate care isi avea sorgintea in cazul transmiterii proprietatii asupra unui res mancipi prin traditiune. Aceasta nu transmitea proprietatea quiritara ci numai posesiunea. In secolul I i.e.n. vechile forme solemne de transmitere a proprietatii au disparut iar la nivelul dezvoltarii economice si a schimbului se impuneau moduri de transmitere a proprietatii mai simple si operative la indemana oricui.
- Proprietatea provinciala era o forma de proprietate inferioara proprietatii quiritare si consta in stapanirea pamanturilor lasate cu titlu de folosinta locuitorilor din privincii de catre statul roman. Din mai multe puncte de vedere dreptul asupra pamanturilor provinciale se apropia de proprietatea quiritara. Procesul acestora se bucura de toate prerogativele proprietarului - usu, fructus, abusus si era aparata de o sanctiune asemanatoare cu rei vindicatio. De fapt aceasta stapanire avea unele trasaturi ale drepturilor reale dar in ochii romanilor stapanirea pamanturilor provinciale nu constituia o proprietate in adevaratul inteles al cuvantului si aceasta rezulta dintermenii folosit pentru a desmna - habere, possidere, usu possessioera. 
-Proprietatea peregrina era o forma de proprietate inferioara proprietatii quiritare


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatea in dreptul roman.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!