Programul Sapard

Extras din referat Cum descarc?

Programul PHARE este principalul canal pentru Uniunea Europeana de finantare si cooperare tehnica cu tarile CEECs. Promoveaza in 1989 suportul sprijinului pentru reforma economica si politica de tranzitie a CEECs, avand in anul 1996 14 parteneri de lucru dintre tarile din regiunea CEE.
Intre 1989 - 1997, PHARE si-a adaptat si modificat prioritatile cu flexibilitate, in functie de limitele proceselor de reforma in fiecare din tarile partenere.
Rolul PHARE are in vedere urmatoarele: 
- asigurarea pacii in regiune
- dezvoltarea politicii in CEECs
Prioritatile declarate ale acestui ajutor dat de UE sunt: 
- implementarea aquis - comunitar prin ajutorul dat administratiilor tarilor partenere (la nivel national si regional), precum si familiarizarea cu obiectivele si procedurile Comunitatii Europene, si pregatirea pentru implementare.
- infrastructura si dezvoltare industriala pentru : mediu, transport, planificarea industriala, calitatea ss standardele in productie, conditii de munca.
Istoria angajamentului
Privind inapoi dezvoltarea relatiilor EU cu CEECs este evidenta activitatea si stabilitatea strategiei Uniunii Europene. Inainte de caderea Berlinului in Nov. 1989 si colapsul comunismului peste tot in regiune, U.E. in colaborarea cu restul natiunilor din vestul Europei au initiat Programul PHARE. PHARE nu numai ca sprijina, dar este si un suport instrumental pentru modernizare si restructurare.
In 1991, UE, cu asentimentul WE semneaza un acord cu Ungaria si Cehoslovacia (aceasta intelegere era valabila inainte de separarea Slovaciei de Republica Ceha). In 1996, toate cele 11 tari candidate aveau acordul Europei.
Consiliul European de la Copenhaga, in 1993, a initiat criteriile privind calitatea de membru, 199 dintre ele fiind aplicate pentru aderarea a noi membrii.
Conferinta de la Londra din martie 1998 a marcat inceputul unei noi perioade. S-a dat startul privind progresul candidatilor catre adoptarea aquis-lui comunitar, creandu-se o directie incipienta. 
O provocare 
Tarile candidate sunt foarte constiente de provocarea acestei datorii inaintea pregatirii pentru calitatea de membru a UE. Asa cum planul Comisiei Agenda 2000 adopta necesitatea compactarii corpului legislativ UE, in ordinea participarii la discutii, se cere armonizarea legislatiei in favoarea sanatati veterinare si fitosanitare, migratia populatiilor animale si productia agricola.
Inca si acum cresterea si largirea istorica autoprovoaca UE. Tarile candidate aduc in plus peste 100 milioane de noi consumatori pentru viitorul UE. In ultimul timp, pe totalul suprafetei agricole, forta de munca s-a dublat. 
Programele componente ale PHARE
Programul PHARE cuprinde un numar considerabil de subprograme, care pot fi clasificate pe tipuri de programe. Licitatiile de proiecte din cadrul acestor programe sunt organizate periodic. Principalele programe sunt urmatoarele :
1. PHARE LIEN - Link InterEuropean NGOs ; constituie un suport pentru ONG care isi desfasoara activitatea in sectoarele sociale ale CECs si NIS, si reprezinta un suport in reforma sociala si economica a tarilor din aceste regiuni.
2. TTQM - Tehnology Transfer and Quality Management; se deruleaza intre anii 1997 si 2000. Este suportul pentru urmatoarele tipuri de oraganizatii:companii industriale private sau de stat, institute de cercetare, centre locale de transfer tehnologic si inovatii, camere de comert si industrie, asociatii de proprietari, asociatii profesionale, firme de consultanta
3. CREDO, cel mai important program PHARE. Comunitatea Europeana prin progamul PHARE - CREDO sprijina tarile din regiunea CEECs si NIS pentru dezvoltarea relatiilor intercomunitare pe durate multianuale.
Obiectivele majore ale programului sunt : promovarea unor bune vecinatati si stabilitati socio-economice intre regiunile Europei, prin finantarea proiectelor realizandu-se un real beneficiu pentru regiune si comuniate de ambele parti ale vecinatatii ; promovarea cooperarii intre regiunile invecinate si comunitati, fiecare parte nationala vecina este implicata in discutarea problemelor comune precum si dezvoltarea si implementarea strategiilor sectoriale in regiune, putand contribui la dezvoltarea comunitatii si dezvoltarea economica interregionala.
Asemenea delimitarilor din agenda 2000, eforturile Comisiei Agriculturii de la Strasbourg s-au focalizat pe zone specifice ale comuniunii unde se desfasoara o activitate eficienta. Strategia consta in programe si instrumente structurale de lucru. 
Intre anii 1997-1999, PHARE a jucat un rol principal. Principalul canal de finalizare a suportului tehnic a UE in CEECs este continuarea programului PHARE. Tinta recenta a reorganizarii este pregatirea candidatelor pentru ascensiune. In plus Programul de Pregatire Special (SPP) descrie ajutorul pregatitor legal si administrativ necesar prioritizarii introducerii programului structural. 
In anul 200 a avut loc introducerea a doua noi instrumente de lucru in programul PHARE: 
1. S.A.P.A.R.D. 
2. I.S.P.A. 
Aceasta preaderare reprezinta suportul proiectelor ,pregatirea pentru aderare si familiarizarea autoritatilor si a organizatiilor din domeniile relevante cu metodele proprii de implementare a UE.
In completarea aderarii tarilor candidate, unul din elementele principale ale Parteneriatului de Aderare este pregatirea Programului National pentru Adoptarea Aquis-ului (NPAA). Acest document extinde legislatia administratiei si ajusteaza operatiile necesare completarii prioritatilor aderarii la UE cu o implementare rapida.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programul Sapard.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!