Programe de Actiune pentru Mediu la Nivelul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Protectia mediului este o problema a tuturor, pe de o parte a dezvoltarii societatii, iar pe de alta parte a redresarii, conservarii si ocrotirii mediului. Pentru a rezolva intr-un mod cat mai eficient aceasta problema, s-a trecut la elaborarea unor strategii in domeniu, precum si a unor planuri si programe de actiune, la nivel international, european, national, regional si local.
Incepand cu anii '70 principiile si obiectivele de mediu au post prezentate si dezvoltate prin intermediul Programelor de actiune pentru mediu.
Documentele care stau la baza politicii de mediu a UE sunt Programele de Actiune pentru Mediu (PAM, Environmental Action Programs-EAP), primul dintre ele fiind adoptat de catre Consiliul European in 1972 si fiind urmat de alte cinci. Aceste programe de actiune sunt, de fapt, o combinatie de programe pe termen mediu corelate printr-o abordare strategica si constau intr-o tratare verticala si sectoriala a problemelor ecologice.
Politica de mediu a Uniunii Europene s-a dezvoltat prin 6 Programe de Actiune pentru Mediu, care reprezinta o combinatie de abordare strategica si planuri de actiune, intr-o conceptie care a evoluat de la tratarea sectoriala a problemelor de mediu catre o abordare integrata in cadrul modelului dezvoltarii durabile.
Programele de actiune pentru mediu
Primul program a fost adoptat de Consiliul European in 1972 si acopera perioada 1973-1976. El reflecta o abordare sectoriala si a definit principiile politicii comunitare de mediu care s-au regasit si in programelor ulterioare, inclusiv principiul prevenirii poluarii aflat la baza celui de-al patrulea program, elaborat cu 15 ani mai tarziu. De asemenea, programul a inclus o serie de alte elemente cheie care au stabilit in anii '90 cadrul strategiei europene de dezvoltare durabila:
- conditionalitatea de mediu in deciziile privind noile proiecte, in mod preventiv, inca din faza de proiectare;
- aplicarea principiului ,,poluator-platitor";
- reducerea exploatarii resurselor naturale acolo unde provoaca dezechilibre majore;
- principiul responsabilitatii de mediu (de aici, necesitatea educatiei si a dezvoltarii ,,constiintei ecologice");
- aplicarea subsidiaritatii, cu asigurarea coerentei intre politicile nationale si programele comunitare intr-o abordare strategica pe termen lung;
- principiul informarii;
- dezvoltarea cercetarii;
- principiul izolarii nationale a efectelor de poluare;
- principiul cooperarii pentru a asigura contextul favorabil externalizarii actiunilor comunitare in domeniul protectiei mediului;
- luarea in calcul si a intereselor tarilor in curs de dezvoltare.
Al doilea program de actiune, elaborat pentru perioada 1977-1981 a continuat pe aceeasi linie a abordarii sectoriale introdusa de primul program, fara sa aduca elemente de progres in dezvoltarea unei politici eficace de mediu la nivel comunitar, cu aplicatie orizontala. Primele evolutii calitative din aceasta perspectiva au venit prin PAM3, definit pentru perioada 1982-1986 si au constat, in principal, in definirea unei strategii generale de protejare a mediului si a resurselor naturale, cu accent pe prevenire in loc de control si in incercarea de a integra obiectivele de mediu in celelalte politici comunitare. Optiunea pentru asumarea unor responsabilitati clare la nivel comunitar si pentru o abordare orizontala a problemelor de mediu a devenit, insa, mult mai clara prin PAM4 (1987-1992) care a venit in directia aplicarii prevederilor Actului Unic European. Dar, contributia majora al celui de-al patrulea program la evolutia politicilor comunitare, in particular, dar si la evolutia modelului european de integrare, in general, o constituie mutatia ideologica pe care o introduce si care avea sa duca spre includerea in Tratatul de la Amsterdam a conceptului de dezvoltare durabila. Filozofia centrala a PAM4 este ideea ca protectia mediului nu intra in conflict cu obiectivele economice, ci, dimpotriva, poate constitui un instrument de ameliorare a performantei si competitivitatii economice, o preconditie esentiala pentru crestere si dezvoltare. Adoptarea acestei noi conceptii la nivelul Comisiei a determinat ca in dezvoltarile ulterioare in materie de strategie a UE sa se incerce corelarea si inter-conditionalitatea intre obiectivele economice, cele sociale si cele de mediu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programe de Actiune pentru Mediu la Nivelul Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!