Profilul psihologic al Vitoriei Lipan

Cuprins referat Cum descarc?

REZUMAT 3
Operatiile gandirii 3
Calitatea rationamentelor si a judecatilor specifice subiectului 4
Modalitatea de rezolvare a problemelor 4
Principalele forme de memorie surprise la subiect 5
Evaluarea tipurilor de comunicare ale subiectului 6
Atributele atentiei la subiect 7
Tipul de imaginatie dominant al subiectului 7
Modul de manifestare a celor 20 de trebuinte fundamentale redate de H. Murry 8
si care sunt cele mai importante la subiect 8
Emotiile, sentimentele si influenta acestora asupra existentei si relatiilor subiectului 8
Structura, fazele actului voluntar, precum si calitatile dorintei 9
Concluzie 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Personajul princial al operei "Baltagul", Vitoria Lipan, dupa cum bine stim este un personaj complex din toate punctele de vedere. Fiind un personaj complex aceasta trece prin anumite etape astfel conturandu-se profilul acesteia. Asadar, intr-o scurta analiza psihologica a gandurilor si sentimentelor putem spune ca absenta sotului ei declanseaza acesteia o tulburare afectiva in timp ce celelalte elemente cum ar fi visele ce sustin analiza declanseaza hotararea acesteia de a pleca in cautarea sotului disparut.
Vitoria are o inteligenta nativa valorificand toate informatiile "culese", ajungand sa ii descrie pe ucigasi, chiar inainte de a-i cunoaste.
Asadar, faptele, gandurile si vorbele Vitoriei Lipan contureaza complexitatea personajului, avand un spirit justitiar, luciditate si stapanire de sine.
Operatiile gandirii
Gandirea ca o reflectare mijlocita a realitatii se caracterizeaza prin realizarea gandirii, prin ajutorul, intermediul, operatiilor gandirii. Operatiile gandirii ale Vitoriei sunt: analiza, sinteza, compararea, caracterizarea, intelegearea, rezolvarea de probleme.
Analiza reprezinta operatia prin care la nivel mental se descompun obiectele si situatiile pentru a sesiza insusirile si functiile acestora.
Sinteza reprezinta acea operatie a gandirii prin care se reunesc mental toate elementele componente ale obiectelor si fenomenelor. Regruparea facandu-se uneori in alta forma, pentru a intelege mai bine, spre exemplu, in cazul Vitoriei reconstituirea drumului parcurs de Nechifor.
Astefel, distingem o sinteza de nivel primar care implica doar campul sensorial-perceptiv, apoi o sinteza de nivel secundar ce presupune schematizarea si o sinteza de nivel intelectual care se bazeaza pe un continut informational.
Comparatia este operatia mentala de determinarea a asemanarilor si a deosebirilor dintre obiecte si situatii tinandu-se seama de anumite criterii.
Caracterizarea ii permite Vitoriei realizarea legaturii prin recunoastere, identificare si reconstituire. Astfel, Vitoria reuseste sa refaca traseul complet al sotului, sa gaseasca osemintele acestuia in rapa dintre cele doua sate si sa ii identifice pe cei cu care Nechifor a avut ultimul contact.
Ca si latura functionala a gandirii avem intelegerea, aceasta consta in deprinderea de relatii considerate a fi esentiale si relevante intre anumite obiecte si situatii. In cazul Vitoriei intelegerea este discursiva, parcurgandu-se in mai multe faze.
Latura performantiala a gandirii o constituie rezolvarea de probleme, problema fiind un obstacol cognitiv intre individ si lumea sa, in cazul subiectului problema fiind disparitia sotului si gasirea celor ce l-au ucis.
Intuitia eroinei este fundamentala in descifrarea si interpretarea semnelor naturalului si cele ale supranaturalului, cat si in intelegerea sufletului omenesc. Cand moartea lui Nechifor devine certitudine interioara, se pregateste pentru calatoria care va invinge moartea, pentru a renaste, dar si ca restabilire a adevarului in numele dreptatii, dupa legile nescrise ale demnitatii umane care au fost incalcate.
Calitatea rationamentelor si a judecatilor specifice subiectului
Relatia ei cu celelalte personaje dovedesc o inteligenta vie, o darzenie si o vointa de fier. Inteligenta ei si logica sa impecabila sunt calitatile care au ajutat-o sa culeaga cu atentie informatiile necesare si sa reconstruiasca momentul omorarii lui Nechifor. Cu mult tact si ambitie, ajutata si de spiritul sau justitiar reuseste sa descopere criminalul mai repede decat jandarmii. Vitoria gaseste slabiciunile omului si il provoaca, astfel criminalul se preda si ii cere iertare.
Psihologic si moral, ea este expresia unei credinte stravechi, care se manifesta intr-o anumita structura psihica si intelegere a vietii si a datinilor. Dovedeste in diferitele imprejurari prin care trece luciditate, inteligenta, spirit intreprinzator si practic, stapanire de sine. Pastratoare a traditiilor-" Iti arat eu coc, valt si bluza, ardete-ar focul sa te arza!"- ii declara Minodorei- , accepta pragmatic sa vorbeasca la telefon, lasa pe Gheorghita sa calatoreasca cu trenul. In relatia cu ceilalti, este mama puternica, sotie iubitoare, respecta regulile comunitatii, propriile reguli precum si legile ancestrale, scrise in semnele vremii.
Femeie aspra, hotarata, gospodina harnica si priceputa, ea organizeaza rosturile familiei si ale gospodariei indestulate cu iscusinta de negustor, dovedind spirit intreprinzator, abilitate. Isi vinde produsele, dar duce peste noapte banii la preot pentru a nu fi pradata. Se sfatuieste cu preotul, dar merge si la baba Maranda, ii cere lui Gheorghita sa-si faca baltag pe care parintele il sfinteste.
Modalitatea de rezolvare a problemelor
Rezolvarea de probleme reprezinta procesul de atingere a scopului propus de a depasi un obstacol, in sensul de a-l transforma, de a deveni din necunoscuta cunoscuta. In ceea ce priveste subiectul, Vitoria Lipan, aceasta se confrunta cu probleme bine definite, iar dupa scopul final vizat si necesarul de operatii transformative problemele sunt acelea demonstrativ-explicative. Problemele demonstrative-explicative sunt acelea prin care starea finala se prezinta bine specificata, cerandu-se gasirea drumului catre acesta prin dovedire, demonstare si explicare lipsind anumite elemente initiale si importante.
Natura problemelor Vitoriei este reprezentata de problemele vietii reale, fiind probleme complexe si foarte elaborate. Procesul de rezolvare al acestor probleme urmareste anumiti pasi: primul consta in stabilirea existentei conflictului, asta inseamna ca exista mai multe conflicte in cazul Vitoriei cu ea insasi, cu dispartitia si moartea sotului si cu cei ce l-au omorat, al doilea pas pregatirea apararii, desi nu are studii de inalta calitate aceasta isi pregateste cu atentie vorbele pentru a se putea apara, atat pe ea cat si pe Gheorghita in calatoria ce urmeaza sa o faca; cel de-al treilea pas fiind concilierea,Vitoria il iarta pe ucigas doar pentru ca sufletul barbatului ei sa fie linistit; iar cel de al patrulea intervine doar daca nu s-a produs cel de al treilea, constand in constrangerea partilor.
Factorii ce au influentat-o pe Vitoria sa rezolve problema disparitiei sotului, au fost atat factori obiectivi cat si factori subiectivi. Ca si factor obiectiv avem presiunea timpului, pe unii presiunea timpului stimulandu-i, in ceea ce priveste factorii obiectivi in cazul subiectului acestia sunt reprezentati de: tensiunea emotionala foarte puternica, lipsa lui Nechifor de foarte mult timp si toate greutatile gospodariei lasate pe umerii ei, cat si motivarea excesiva, mai exact de aflare a adevarului in legatura cu trauseul si cu ceea ce s-a intamplat cu sotul ei.
Prin urmare, Vitoria rezolva problemele intr-un mod sistematic punand cap la cap toate informatiile primite pe tot parcursul calatoriei pe care aceasta a initiat-o alaturi de fiul ei, Gheorghita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profilul psihologic al Vitoriei Lipan.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Golu, M. (2004), Bazele psihologiei generale, Editura Universitara, Bucuresti
Golu, M. (2007), Fundamentele psihologiei, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti
Zlate, M. (1996), Introducere in psihologie, Casa de editura si presa "Sansa" SRL, Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!