Procurorul in Procesul Penal

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3 
CAPITOLUL I
ATRIBUTIILE PROCURORULUI IN PROCESUL PENAL 5
CAPITOLUL II
ABTINEREA SI RECUZAREA PROCURORULUI 22
INCHEIERE 25 
BIBLIOGRAFIE 28


Extras din referat Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
In aceasta lucrare este propusa pentru studiere tema ,,Procurorul in procesul penal ". Necesitatea unei astfel de analize pentru o lucrare de curs se impune prin faptul ca, conform legislatiei actuale procurorul este parte egala in drepturi cu alti participanti la procesul penal, fiind conducator al urmaririi penale si acuzator de stat in judecata. Aceste considerente impun ca in lucrarea de fata sa fie urmarite citeva obiective:
-examinarea atributiilor procurorului in faza initiala a procesului penal-urmarirea penala;
-identificarea atributiilor procurorului in instanta de judecata;
-stabilirea altor drepturi si obligatii pe care le are procurorul in procesul penal;
-analiza procedurii de abtinere si recuzare a procurorului.
Propunerea unor astfel de obiective a determinat structurarea lucrarii in doua capitole:
Capitolul I-,,Atributiile procurorului in procesul penal"-este consacrat analizei atributiilor procurorului in timpil urmarirei penale, in timpul judecarii cazului, analiza altor drepturi si obligatii ale procurorului, precum si prerogativelor lui in latura civila a procesului penal.
Capitolul II-,,Abtinerea si recuzarea procurorului"-este dedicat analizei procedurii de abtinerea si recuzare a procurorului in procesul penal.
La baza lucrarii stau investigatiile savantilor in domeniul dreptului procesual penal din Republica Moldova- Dolea I, Vizdoaga T., Roman D., Lichii B. etc, din Romania-. etc.; din Rusia-Lebedeva V., Lupinscaia P., Gutenco K etc.
Deasemeni in unele cazuri s-a apelat si la doctrina procesual penala sovietica, in special studiile lui Strogovici M., Sifman M., Bascov V.etc. 
Procuratura Republicii Moldova reprezinta o institutie independenta, specializata, care activeaza in cadrul autoritatii judecatorestisi, prin exercitarea atributiilor sale, reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor, conduce si exercita urmarirea penala, reprezentind invinuirea in instantele judecatoresti .
In sistemul organelor procuraturii sunt organizate si functioneaza: Procuratura Generala, Procuratura Gagauziei, procuraturile raionale, municipale si de sector si procuraturile specializate (militare, de transport, anticoruptie). La propunerea Procurorului General, Parlamentul poate aproba infiintarea altor procuraturi specializate .
In activitatea sa procuratura se supune principiilor legalitatii, operativitatii, proportionalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic.
Legea cu privire la procuratura stipuleaza si garanteaza independenta procurorilor fata de autoritatile publice, excluzind orice amestec din afara (alin.(2) art.2).
Garantiile independentii procurorilor prevazute de lege tin de procedura de numire si eliberare din functie; declarare inviolabilitatii, stabilirea incompatibilitatii functiei de procuror cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia activitatii didactice si stiintifice etc.
In cursul procesului penal procurorul este independent si se supune numai legii.
C A P I T O L U L I
ATRIBUTIILE PROCURORULUI IN PROCESUL PENALA 
Conform articolului 51 alin. 1 Codul de Procedura Penala al Republicii Moldova (in continuare CPP) procurorul este persoana cu functie de raspundere care, in limitele competentei sale, exercita in numele statului:
a) urmarirea penala-colectarea probelor necesare cu privire la existenta infractiunii, la identificarea faptuitorului, pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se transmita cauza penala in judecata in conditiile legii si pentru a se stabili raspunderea acestuia (art.252 CPP);
b) reprezinta invinuirea in instanta de judecata avind calitatea procesuala de acuzator de stat; 
c) exercita si alte atributii. 
La exercitarea atributiilor sale in procesul penal, procurorul este independent si se supune numai legii. el, de asemenea, executa indicatiile scrise ale procurorului ierarhic superior.
Competentele procurorului in cadrul urmaririi penale sunt reglementate de art.52 CPP, care prevede ca la efectuarea urmaririi penale, procurorul:
1) porneste urmarirea penala si ordona efectuarea urmaririi penale in conformitate cu prezentul cod, refuza pornirea urmaririi sau inceteaza urmarirea penala.


Fisiere in arhiva (2):

  • cuprins.doc
  • Procurorul in Procesul Penal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!