Procuratura

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea si Componenta
Sistemul organelor procuraturii reprezinta un sistem unic, centralizat, erarhizat, si independent toate procuraturile inferioare supuninduse doar Procuraturii Generale si in special conducatorului ei care este Procurorul General numit in functie pe un termen de 5 ani de perlament la propunerea Presedintelui. In ctivitatea sa acestea se conduc de Constitutie, legislatie si de legea cu privire la Procurarura. Acest sistem include: Procuratura Generala , Procuraturile Teritoriale , si Procuraturile de Specialitate care au ca scop de a mentine ordinea publica si legalitatea, de a preveni careva incalcari din partea tuturor participantilor atit a persoanelor fizice cit si a persoanelor juridice sau a organelor statului. Ele prezinta invinuirea din partea statului , apara drepturile social-economice, politice personale si libertatile cetatenilor garantate de constitutie si alte legi ale Republicii Moldova, in caz de necesitate alpica forta coercitiva din partea statului, supravegheaza nu numai ca ifractorul sa fie depist si invinuit dar si ca ecesta sa-si ispaseasca pedeapsa care ia fost incriminate in locuri speciale prevazute de legislatie, asgurinduise toate drepturile si libertatile.
Sistemul Procuraturii
1Procuratura Generala include: sectii directii si servicii.
2Procuraturile Teritoriale include; circumscriptii orasanesti (municipale), raionale si interraionale.
3Procuraturile Specializate include: Procuratura de Transport, Procuratura Militara si Procuratura pentru Combaterea Crimelor Economice
Procuratura Generala formeaza in structura sa Centrul de instruire si reciclare a cadrelor procuraturii, Centrul relatiilor cu presa, Consiliul stiintifico-consultativ, serviciile auxiliare: economico_administrativ si cancelaria
Numarul organelor procuraturii, localitatile de resedinta, circumscriptiile de activitate si personalul organelor procuraturii se aprobba de parlament la propunerea Procurorului General
Bugetul Procuraturii se aroba de Parlament in cadrul bugetului de stat
In cadrul procuraturii functioneaza Colegiul acesteia, ca organ consultativ, compus din13 persoane. Presedinte al Colegiului este Procurorul General.
Din componenta colegiului Procuraturii fac parte: primul adjunct, adjunctii Procurorului General, alti procurori, toti fiind desemnati prin ordinul Procurorului General pe durata mandatului acestuia
In fruntea Procuraturii Generale se afla Procurorul General numit in functie de Parlament la propunerea Presedintelui pe un termen de 5 ani.
Acesta la rindul sau reconmanda primul adjunct si adjunctii sai care sint numiti in functie de catre Parlament.
El conduce cu activitatea tuturor organelor Procuraturii. Are dreptul de a emite ordine si de a da indicatii tuturor organelor Procuraturii.
Este in drept sa revoce actele emise de procurori sa anuleze deciziile lor contrare legii.
La fel tot el determina structura organelor Procuraturii in limitele schemei de incadrare si de salarizare, drepturile si obligatiilor subdiviziunilor, numarul lucratorilor din procuraturile teritoriale si specializate, repartizeaza mijloacele de intretinere a acestora.
Ordinele sale si indicatiile privind anchetarea si cercetarea penala este obligatorie pentru toate organele de ancheta prealabila si cercetare penala.
Deasemenea el numeste procurorii teritoriali si procurorii procuratorilor specializate pe un termen de 5 ani acestia putind fi destituiti din functie tot de Procurorul General in conformitate cu legislatia muncii si cu Legea privind stimularea si raspunderea disciplinara a procurorilor. 
Pe linga Procurorul General in Procuratura Generala se afla in serviciu anchetatori superiori pentru cauze exeptionalesi anchetatori penru cauze exceptionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procuratura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!