Procesul de Aderare in Cadrul Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

I.Introducere pg.1
II.Proceduri de aderare pg.2
III.Conditii de aderare pg.3
IV.Criteriile de convergenta pg.6
V.Strategii de preaderare pg.7
VI.Extinderea zonei Euro pg.8
VII.Europa,condamnata la extindere pg.9
VIII.Webgrafie/Bibliografie pg.9


Extras din referat Cum descarc?

I.Introducere
Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda) printr-un proiect de integrare regionala prezentat de catre Robert Schuman cu un an inainte,proiect ce se adresa "oricarui stat European". Dupa 50 de ani si patru valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia), Uniunea Europeana are astazi 15 state membre si a realizat si cea de-a cincea extindere, de data aceasta catre Europa Centrala si de Est.
Institutii care sunt implicate in conducerea Uniunii Europene sunt in numar de cinci dupa cum urmeaza:
1. Parlamentul European ales de catre popoarele statelor membre;
2. Consiliul ce reprezinta guvernele statelor membre;
3. Comisia-executivul si organismul cu drept de a initia legislatie;
4. Curtea de Justitie care asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar;
5. Curtea de Conturi responsabila de controlul folosirii fondurilor comunitare.
Aceste institutii sunt sprijinite de alte organisme consultative respectiv de Comitetul Economic si Social si de Comitetul Regiunilor 
Principalele obiective sunt urmatoarele:
- promovarea progresului economic si social -piata unica a fost instituita in 1993, moneda unica fiind lansata in 1999;
- afirmarea identitatii Uniunii Europene pe scena internationala prin intermediul ajutorului umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale;
- formarea cetateniei europene care nu inlocuieste cetatenia nationala ci o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni;
- dezvoltarea unei zone de libertate, securitate si justitie legate de functionarea pietei interne si mai ales de libera circulatie a persoanelor;
II.Proceduri de aderare
Prin dispozitiile lor, tratatelor institutive au prevazut posibilitatea aderarii.
Conform procedurilor originare de aderare la Comunitatile Europene, cele trei tratate prevedeau ca statele care doreau sa devina membre adresau, in acest sens, o cerere Consiliului, care era obligat sa solicite un aviz din partea Comisiei, inainte de pronuntarea sa in privinta aderarii.
Procedura unica de aderare la U. E. este definita, in principal, in articolul 49 al Tratatului de la Maastricht si precizeaza ca:
- orice stat European care respecta principiile enuntate in art. 6 par. 1 si care doreste sa devina membru al U.E. poate solicita acest lucru adresand o cerere Consiliului; 
- Consiliul ,la nivelul sefilor de stat sau de guvern, se pronunta in unanimitate dupa consultarea Comisiei si dupa avizul Parlamentului European, cu majoritate absoluta a voturilor membrilor sai;
- negocierile de aderare se desfasoara pentru 31 de capitole, prin trecerea in revista, a progreselor realizate in toate domeniile specificate de catre tara candidata in transpunerea legislatiei comunitare in legislatia interna si aplicarea efectiva a regulilor de functionare a U.E.;
- cu privire la negocieri, tara candidata trebuie sa pregateasca si sa prezinte Comisiei Europene documente de pozitie pentru capitolele respective, prin care isi face cunoscut punctul de vedere privind modul in care intelege sa negocieze acel domeniul, perioadele tranzitorii pe care le solicita pentru armonizarea cadrului legislativ si alte elemente importante pentru interesele sale.
La randul sau, Comisia Europeana pregateste propriile documente de pozitie pe care le inainteaza Consiliului, iar acesta din urma ofera inapoi Comisiei un mandat de negociere. Prin intermediul Consiliului, statele membre isi stabilesc o pozitie comuna fata de documentul de pozitie si fata de oportunitatea incheierii provizorii a capitolelor aflate in negociere.
Pe scurt, incheierea unui capitol inseamna ca negocierile au fost finalizate provizoriu.Principiului este acela ca nimic nu poate fi definitiv negociat, atata timp cat nu au fost efectuate toate negocierile asupra celor 31 de capitole.
- daca decizia este favorabila, conditiile si adaptarile pe care aceasta admitere le antreneaza in privinta Tratatelor pe care se intemeiaza Uniunea, fac obiectul unui acord intre statele membre si statul solicitant;
- acordul trebuie ratificat de catre toate statele contractante potrivit regulilor constitutionale din statele respective.De regula, procedurile de ratificare dureaza intre 1,5- 2 ani. Dupa ratificarea Tratatului de aderare, apartenenta tarii respective la U.E. va deveni efectiva.
III.Conditii de aderare
Conditiile pe care un stat candidat trebuie sa le indeplineasca in vederea aderarii rezulta nu numai din tratatele institutive ci si din practica aderarii de noi state.
In linii mari, aderarea la U.E. reprezinta un proces indelungat si complicat de ajustare a tuturor domeniilor interne ale statelor candidate la principiile, valorile si standardele Uniunii. Doar in acest caz integrarea nu va avea consecinte dureroase asupra lor si nu va afecta integritatea sistemului european. Pentru a orienta statele candidate asupra reformelor care trebuie indeplinite in vederea aderarii, Uniunea a stabilit prin summitul de la Copenhaga cateva criterii de aderare. 
A.Criteriul politic 
Face referire la existenta unor institutii stabile, care ar fi garante ale democratiei, suprematia legii, drepturile omului si protectia minoritatilor. Acest criteriu a fost desfasurat in Tratatul de la Amsterdam, unde s-a declarat ca ,,Uniunea este fondata in baza conditiilor de libertate, democratie, respectarea drepturile omului si a libertatilor fundamentale, suprematiei legii, principii care sunt comune pentru toate statele membre" Ca urmare, orice stat european care respecta aceste principii poate deveni membru al Uniunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul de Aderare in Cadrul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!