Procedura Reorganizarii Judiciare si a Falimentului

Extras din referat Cum descarc?

Perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si dobandirea, in cursul anului 2004 a unui statut de economie de piata functionala din partea Comisiei Europene (de fapt, o economie de piata ,,semifunctionala") a declansat un amplu proces de armonizare a legislatiei in toate domeniile de reglementare, dar mai ales in cel economico-financiar si juridic. Necesitatea instaurarii si mentinerii unui mediu economic ,,sanatos" a determinat orientarea cadrului normativ spre crearea de institutii si instituirea de proceduri menite sa excizeze agentii economici neperformanti. In materia societatilor comerciale, procedura prin care comerciantii neperformanti sunt inlaturati este reglementata de Legea nr. 64/1995.
Potrivit Legii nr. 64/1995 , republicata si modificata, procedura reorganizarii judiciare si falimentului se aplica tuturor comerciantilor - societatilor comerciale, persoanelor fizice care actioneaza individual sau in asociatii familiale , organizatii cooperatiste - aflati in stare de insolventa, precum si societatilor agricole, ca si oricarei alte persoane juridice de drept privat care desfasoara si activitati economice . Procedura reorganizarii se va aplica in mod corespunzator si grupurilor de interes economic (G.I.E.) ca forme asociative cu personalitate juridica si scop patrimonial, potrivit art. 218 din Legea nr. 161/2003, indiferent daca acestea au sau nu calitatea de comerciant.
Prin insolventa cadrul legal defineste acea stare a patrimoniului debitorului, caracterizata prin incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile.
Insolventa comerciala nu presupune in mod necesar si implicit ca activul patrimoniului debitorului sa fie mai mic decat pasivul acestuia, conditia esentiala de existenta a starii de insolventa fiind imposibilitatea debitorului de a-si plati datoriile.
Procedura , pur comerciala prin natura ei, are de regula caracter colectiv, general si unitar, avand drept scop - declarat tot de catre legiuitor - acoperirea integrala sau partiala a pasivului, fie prin reorganizarea comerciantului (implicit a activitatii acestuia) sau prin lichidarea unor bunuri din patrimoniul sau pana la stingerea pasivului, fie prin declararea falimentului.
Starea de insolventa a debitorului trebuie sa rezulte exclusiv din imposibilitatea de plata a datoriilor. Nu va putea fi considerata stare de insolventa si, pe cale de consecinta, nu se vor aplica regulile care guverneaza procedura reorganizarii judiciare si falimentului imprejurarea in care debitorul refuza, justificat sau nu, sa onoreze debitele rezultate din raporturi contractuale sau obligatii bugetare.
Procedura reorganizarii judiciare si falimentului este o procedura contencioasa, in care instanta judecatoreasca, prin judecatorul sindic, exercita atributii de decizie si control. Alaturi de instanta de judecata si de judecatorul sindic mai participa la aplicarea procedurii administratorului sau lichidatorului, adunarea creditorilor, comitetul creditorilor si comitetul asociatilor sau actionarilor.
Competenta materiala in aplicarea procedurii prevazute de Legea nr.64/1995, republicata si modificata, revine tribunalului ca instanta de fond si Curtii de Apel ca instanta de recurs. Competenta teritoriala revine instantei de la sediul debitorului.
Judecatorul-sindic va fi numit de catre presedintele instantei care aplica procedura reorganizarii judiciare si falimentului dintre judecatorii desemnati ca judecatori sindici in temeiul art.47 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, republicata si va exercita atributiile prevazute in art.11 din Legea nr.64/1995.
Principalele atributii ce-i revin judecatorului-sindic, potrivit legii, sunt:
a) darea hotararii de deschidere a procedurii; 
b) judecarea contestatiei debitorului impotriva cererii introductive a creditorilor pentru inceperea procedurii; 
c) desemnarea administratorului sau a lichidatorului, stabilirea atributiilor acestora, controlul asupra activitatii lor si, daca este cazul, inlocuirea lor. Desemnarea are caracter provizoriu pana la prima adunare a creditorilor, care poate decide mentinerea sau schimbarea administratorului ori a lichidatorului numit de judecatorul sindic. Pentru desemnarea provizorie, judecatorul sindic tine cont de eventuale cereri ale creditorilor petenti si poate respinge aceste cereri numai motivat ; 
d) judecarea cererilor de a se ridica debitorului dreptul de a-si mai conduce activitatea; 
e) judecarea actiunilor introduse de administrator sau de lichidator pentru anularea unor transferuri cu caracter patrimonial, anterioare deschiderii procedurii; 
f) judecarea contestatiilor debitorului ori ale creditorilor impotriva masurilor luate de administrator sau de lichidator; 
g) confirmarea planului de reorganizare sau, dupa caz, de lichidare, dupa votarea lui de catre creditori;


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Reorganizarii Judiciare si a Falimentului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!