Procedura Reabilitării Judecătorești

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I: PROCEDURA REABILITARII JUDECATORESTI
Sectiunea 1. Notiuni introductive.2
Sectiunea 2. Reabilitarea judecatoreasca.6
2.1. Instanta competenta.7
2.2. Titularii cererii de reabilitare.8
2.3. Procedura de solutionare.11
2.4. Termenul de reabilitare.13
2.5. Anularea reabilitarii.14
2.6. Reabilitarea. Consecinte. .14
BIBLIOGRAFIE.16


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
PROCEDURA REABILITARII JUDECATORESTI
1. NOTIUNI INTRODUCTIVE
In reglementarea institutiei reabilitarii (art. 133-139) reabilitarea constituie principala modalitate si se caracterizeaza prin aceea ca, spre deosebire de reabilitarea de drept, simpla indeplinire in fapt a conditiilor de reabilitare nu este suficienta pentru obtinerea reabilitarii, aceste conditii trebuind sa fie constatate de organele judecatoresti. 
Reabilitarea judecatoreasca se caracterizeaza deci sub aspect procedural prin interventia organelor judecatoresti in realizarea sa. O asemenea interventie este justificata de imprejurarea ca in sfera de aplicatie a reabilitarii judecatoresti intra condamnari la pedepse mai grave, asa incat prezumtia de indreptare a fostului condamnat este acceptata ca temeinica numai dupa o serioasa verificare a indeplinirii conditiilor cerute de lege. Asa fiind, realizarea practica a acestei modalitati de reabilitare reclama in mod necesar o reglementare adecvata pe plan procesual. 
Spre deosebire de amnistie, care este o ,,masura de uitare", ale carei avantaje sunt acordate intr-o maniera oarba, reabilitarea este fondata pe indreptarea condamnatului, ceea ce impune aprecierea in concret a conduitei sale, una sa cmportare indreptatindu-l sa-si vada trecutul sters. Reabilitarea, care presupune indreptarea condamnatului, tinde sa faciliteze reclasarea sa, sa stearga condamnarea si sa determine incetarea interdictiilor fixate.
Ca institutie de drept penal, reabilitarea consta in totalitatea dispozitiilor prin care se stabiesc conditiile in care poate interveni si efectele pe care reabilitarea le poate aduce. 
In reglementarea actuala, reabilitarea se prezinta sun doua forme, si anume reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca. Reabilitarea de drept se obtine automat in virtutea legii (ope legis) si intervine dupa trecerea unei anumite perioade de timp prevazute de lege si, daca in acea perioada, condamnatul nu a savarsit o noua infractiune.
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii prin simpla indeplinire in fapt a conditiilor cerute de lege. Condamnatul nu are nevoie sa ceara recunoasterea in mod judiciar a beneficiului reabilitarii, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat in fapt conditiile de reabilitare.
Termenul "de drept" al acestei modalitati de reabilitare nu priveste caracterul juridic al modalitatii, ambele forme de reabilitare functionand in baza legii, ci modul in care reabilitarea este dobandita. Ceea ce caracterizeaza modalitatea reabilitarii de drept este dobandirea ei in mod automat, in virtutea legii, fara a fi nevoie de vreo constatare formala.
O alta particularitate a reabilitarii de drept este ca aceasta modalitate de reabilitare este acordata in conditii mult mai usoare decat reabilitarea judecatoreasca.
Art.134 din Codul penal prevede ca "Reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune". Din aceasta prevedere legala rezulta in primul rand cazurile in care se poate dobandi reabilitarea de drept, aratandu-se in privinta caror condamnari opereaza acest mod de reabilitare.
Avand in vedere trasatura caracteristica a reabilitarii de drept, aceea de a avea o incidenta automata, ori de cate ori sunt indeplinite conditiile cerute de lege, legiuitorul a socotit ca in sfera sa de aplicare nu pot intra decat condamnarile la pedepse usoare, deoarece in cazul acestora prezumtia de indreptare a celui condamnat poate fi acceptata mai usor, fara a fi nevoie sa se faca vreo verificare. Pe de alta parte, condamnarile la pedepse usoare nu genereaza, de regula, nici un fel de consecinte ulterioare, asa incat dobandirea automata a reabilitarii nu prilejuieste dificultpti practice.
Reabilitarea de drept are loc numai in cazul celor care au fost condamnati la pedeapsa amenzii indiferent de cuantumul acesteia sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an. Condamnarile mai mari de un an nu beneficiaza de regimul reabilitarii de drept, ele formand obiectul celei de a doua forma de reabilitare, cea judecatoreasca.
Asadar, normele privitoare la reabilitarea de drept au o sfera de aplicabilitate restransa, limitandu-se la condamnari usoare pronuntate pentru fapte concret de pericol social redus si in contra unor faptuitori care nu prezinta un grad ridicat de periculozitate sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Reabilitarii Judecatoresti.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Vintila Dongoroz, Explicatii Teoretice ale Codului de Procedura Penala, vol. II, Ed. Academia Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1976 
2. Constantin Bulai, Explicatii Teoretice ale Codului de Procedura Penala, vol. II, Ed. Academia Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1976
3. M. Udroiu, Procedura penala, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2010;
4. C. Bulai, Drept penal roman, Partea generala, Vol II, Ed. Sansa, Bucuresti, 1992;
5. Rodica Stanoiu, Explicatii Teoretice ale Codului de Procedura Penala, vol. II, Ed. Academia Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1976
6. Gh. Theodoru, L. Moldovan, Drept procesual penal, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979;
7. A. Crisu, Drept procesual penal, Ed. Hamangiu, 2011;
8. V. Papadopol, R.Popovici, Repertoriu alfabetic de practica judiciara in materie penala pe anii 1976-1980, Ed Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1982;
9. I. Mandru, Reabilitarea si amnistia dupa condamnare, R.D.P., Nr. 2/1996;
10. V.Papadopol, V.Dobrinoiu, M.Apetrei, Codul penal adnotat, vol II. ;
11. Adrian Stefan Tulbure, Tratat de drept procesual penal, Ed. Allbeck, 2001
SURSE INTERNET:
www.euroavocatura.ro 
www.e-juridic.manager.ro 
www.scritube.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!