Procedura privind tragerea la răspundere penală a persoanei juridice

Extras din referat Cum descarc?

Procedura privind tragerea la raspundere penala a persoanei juridice este prevazuta in Codul de procedura penala intre articolele 489 -  503. 
Art. 489
(1) In cazul infractiunilor savarsite de persoanele juridice prevazute la art. 135 alin. (1) din Codul penal in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice, dispozitiile prezentului cod se aplica in mod corespunzator, cu derogarile si completarile prevazute in prezentul capitol.
(2) Sunt aplicabile in procedura privind tragerea la raspundere penala a persoanei juridice si dispozitiile procedurii de camera preliminara, care se aplica in mod corespunzator.
Articolul 135 din Codul penal prezinta conditiile raspunderii penale a persoanei juridice : 
(1) Persoana juridica, cu exceptia statului si a autoritatilor publice, raspunde penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice.
(2) Institutiile publice nu raspund penal pentru infractiunile savarsite in exercitarea unei activitati ce nu poate face obiectul domeniului privat.
(3) Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea aceleiasi fapte.
Conditiile generale ale raspunderii persoanei juridice :
a. Sa existe o entitate care are personalitate juridica potrivit prevederilor Codului Civil ( conform articolului 1889 alineat 3 Cod civil Societatea dobandeste personalitate juridica prin si de la data inmatricularii in registrul comertului, daca prin lege nu se dispune altfel ). 
b. Conform articolului 135 alineat 1 Cod penal -  persoana juridica care savarseste infractiunea trebuie sa fie alta decat statul si autoritatile publice.
c. Conform aceluiasi articol mentionat anterior, infractiunea savarsita de catre persoana juridica trebuie sa indeplineasca alte 3 conditii : 
- Sa fie savarsita in realizarea obiectului de activitate -  in sensul in care infractiunea trebuie sa fie in stransa legatura cu actiunile necesare pentru realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice
- Sa fie savarsita in interesul persoanei juridice - sunt asemenea infractiuni cele comise pentru a se obtine un beneficiu sau pentru a se evita o pierdere pentru persoana juridica. Se considera ca legiuitorul a avut in vedere situatiile in care, desi organul sau reprezentantul persoanei juridice a lucrat in afara obiectului de activitate, aceasta activitate este in interesul si in profitul ei . Dupa unii autori,aceasta cerinta poate fi interpretata atat in sens subiectiv, ca facand trimitere la scopul urmarit de agent, cat si intr- un sens obiectiv ca facand trimitere la un profit pe care persoana juridica l-a obtinut deja de pe urma savarsirii infractiunii. 
- Sa fie savarsita in numele persoanei juridice - o asemenea infractiune se comite in procesul organizarii si a functionarii persoanei juridice, ceea ce i-a determinat pe unii autori sa sustina ca, nu poate actiona in numele persoanei juridice decat acela care are o imputernicire in acest sens, lucrand in calitate de organ sau de reprezentant. Cel care savarseste o asemenea infractiune pleaca de la pozitia pe care o are in cadrul persoanei juridice a carei raspundere penala o angajeaza si nu actioneaza ca o persoana fizica care nu are nicio legatura cu aceasta. 
Cele 3 conditii nu sunt cumulative, astfel ca este de ajuns ca una din aceastea sa fie indeplinita pentru a putea fi atrasa tragerea la raspundere penala a persoanei juridice. Astfel, raspunderea persoanei juridice poate fi atrasa chiar si in situatia in care o persoana fizica savarseste o fapta prevazuta de legea penala, in numele unei persoane juridice, dar contrar interesului acesteia.
Persoana juridica este reprezentata la indeplinirea actelor procesuale si procedurale de reprezentatul sau legal.
Daca pentru aceeasi fapta sau pentru fapte conexe s-a inceput urmarirea penala si impotriva reprezentantului legal al persoanei juridice, aceasta isi numeste un mandatar pentru a o reprezenta.
In cazul in care persoana juridica nu isi numeste un mandatar, acesta este desemnat de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata din randul practicienilor in insolventa, autorizati potrivit legii. Practicienilor in insolventa desemnati, potrivit prevederilor legale, li se aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art.190 alin.1, 2 si 4-6 din Codul de procedura penala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura privind tragerea la raspundere penala a persoanei juridice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. A. Boroi, Drept penal, Partea generala, Ed. C. H. Beck, Bucuresti, 2010
2. Mioara Ketty Guiu, Explicatii preliminare ale noului Cod penal, vol. II, Ed. U.J., Bucuresti,2011
3. G. Antoniu, T. Toader coord., Explicatiile Noului Cod Penal, vol. II, Ed. Universul Juridic, 2015
4. I. Pascu -  Noul Cod Penal Partea Generala, Edit. Universul Juridic, Bucuresti, 2014
5. C. Mitrache -  Drept penal roman Partea generala, Edit. Universul Juridic, Bucuresti, 2014
6. I.C.C.J. decizia nr. 1/2016 din 23.02.2016


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!