Procedura Prealabila Sedintei de Judecata

Extras din referat Cum descarc?

1. Depunerea si primirea cererii de chemare in judecata 
Activitatea judiciara este declansata de catre cei interesati pentru apararea drepturilor civile incalcate printr-o sesizare adresata instantei de judacata competenta. Activitatea instantelor judecatoresti in materie civila, este caracterizata si prin aceea ca nu isi pot incepe activitatea decat pe baza unor cereri, facute de cei interesati in vederea apararii drepturilor incalcate sau necunoscute. Aceasta modalitate de sesizare se realizeaza prin cererea de chemare in judecata care pune in miscare actiunea civila, investind instanta cu judecarea cauzei, dupa cum apreciaza autorul Ioan Les. 
Presedintele instantei sau judecatorul de serviciu, primind cererea, va face verificari pentru a vedea daca s-au respectat conditiile cerute de lege in ceea ce priveste cuprinsul, numarul de exemplare etc. Conform articolului 114 din Codul de procedura civila: ,,la primirea cererii de chemare in judecata presedintele sau judecatorul care ii inlocuieste va verifica daca aceasta intruneste cerintele prevazute de lege. Cand este cazul, reclamantului i se pune in vedere sa completeze sau sa modifice cererea si sa depuna, potrivit articolului 113, copii certificate de pe toate inscrisurile pe care isi intemeiaza cererea." 
Cererea va fi completata de indata de reclamant iar atunci cand aceasta nu este posibila, cererea se va inregistra si i se va acorda reclamantului un termen scurt. In cazul in care cererea a fost primita prin posta, reclamantului i se va comunica in scris lipsurile ei, cu mentiunea ca, pana la termenul acordat, urmeaza sa faca completarile sau modificarile necesare. Potrivit alineatului al 2- lea al articolului 114 din Codul de procedura civila, acordarea termenului, se face in toate cazurile, cu mentiunea ca neindeplinirea in acest termen a obligatiilor privind completarea sau modificarea cererii poate atrage suspendarea judecatii potrivit articolului 1551 din Cod de procedura civila. 
In continuare presedintele instantei va dispune citarea partilor, inclusiv a reclamantului daca cererea se trimite prin posta. Potrivit alineatului 5 al articolului 114 din Codul de procedura civila: ,, In procesele in care, in conditiile articolului 47, sunt mai multi reclamanti sau parati, presedintele instantei, tinand cont de numarul foarte mare al acestora, de necesitatea de a asigura desfasurarea normala a activitatii de judecata, cu respectarea drepturilor si intereselor legitime ale partilor, va putea dispune reprezentarea lor prin mandatar si indeplinirea procedurii de comunicare a actelor procesuale numai pe numele mandatarului, la domiciliul sau sediul acestuia. Reprezentarea se va face, dupa caz, prin unul sau mai multi mandatari, persoane fizice sau persoane juridice, dispozitiile articolului 68 si 114 fiind aplicabile in mod corespunzator. Autorul Gheorghe Dobrican este de parere ca dispozitiile articolului 68 Cod de procedura civila ar trebui abrogate motivand ca prevederile acestuia contravin principiului accesului liber la justitie si totodata afecteaza si celeritatea procesului civil, pentru ca in practica, de regula, mandatarului i se face cunoscut ca nu poate pune concluzii decat prin avocat, odata cu judecarea cauzei in fond, ceea ce il indreptateste sa solicite un termen pentru angajarea unui avocat. Dovada mandatului va fi depusa de catre reclamant in conditiile prevazute de alineatul al 2- lea, iar de catre parat, odata cu intampinarea. Daca partile nu-si aleg un mandatar sau nu se inteleg asupra persoanei mandatarului, in cazul reclamantilor vor fi aplicabile dispozitiile alineatului 4, iar in cazul paratilor, presedintele instantei va numi un curator special".
Presedintele, asa cum prevede articolul 1141 din Codul de procedura civila, ,,indata ce constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, fixeaza termenul de judecata pe care, sub semnatura, ii da in cunostinta reclamantului prezent sau reprezentantului acestuia. Celelalte parti vor fi citate potrivit legii". Tot presedintele ,,va dispune in acelasi timp sa se comunice paratului, odata cu citatia, copii de pe cerere si de pe inscrisuri, punandu-i-se in vedere obligatia de a depune la dosar intampinarea cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata", conform alineatului al 2- lea, al articolului 1141 din Codul de procedura civila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Prealabila Sedintei de Judecata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!