Procedura Judecarii Cauzei Contraventionale in Instanta

Extras din referat Cum descarc?

Republica Moldova este un stat de drept, democratic in care cetatenii beneficiaza de drepturile si libertatile consacrate prin Constitutie si alte legi, dar supunandu-se si obligatiilor prevazute de acestea, fiind egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Respectarea cerintelor de supunere legii impune stabilirea unor reguli de conduita intr-un cadru legal bine determinat care configureaza continutul diferitor ramuri de drept. Incalcarea unei asemenea reguli de conduita determina aplicarea sanctiunii prevazute de lege, interventie ce nu poate avea loc decat prin desfasurarea unor activitati de catre organele imputernicite in acest scop 
Cand are loc judecarea cauzei contraventionale, in situatiile in care agentul constatator care a constatat cazul contraventional nu este in drept sa aplice pedeapsa contraventionala si nu poate fi aplicata procedura contraventionala accelerata (simplificata), procesul verbal cu privire la contraventie si materialele anexate la el urmeaza a fi remise instantei sau comisiei administrative, potrivit competentei , prevazute expres in art. 395 si art. 398 al Codului Contraventional al Republicii Moldova In aceste cazuri sant realizate consecutiv toate fazele procedurii contraventionale: constatarea cazului contraventional si cercetarea lui, examinarea (judecarea) cazului si emiterea deciziei, atacarea deciziei emise si revizuirea cauzei, executarea deciziei privind aplicarea sanctiunii contraventionale. Toate aceste faze reprezinta procedura contraventionala care, in doctrina, este definita drept o activitate complexa, cu functiuni si o finalitate bine determinata, presupune in mod necesar, o activitate ordonata si eficienta in concordanta cu o precisa si adecvata legiferare 
In termen de trei zile de la data intrarii cauzei contraventionale in instanta, judecatorul rezolva urmatoarele chestiuni:
A. Daca examinarea cazului respectiv este de competenta lui, in reglementarea actuala competenta ca institutie a dreptului contraventional poate fi definita drept insusire pe care o poseda o anumita cauza contraventionala de a fi solutionata de un anumit organ in functie de atributiile acestuia, de obiectul cazului contraventional ce urmeaza sa fie examinat si de raza teritoriala a respectivului organ. Legislata stipuleaza ca instantele judecatoresti judeca toate cauzele privind raporturile juridice civile, administrative si penale;
B. Daca au fost intocmite corect procesul verbal si celelalte materiale din dosarul cu privire la contraventie;
C. Daca persoanelor ce trebuie sa participe la examinarea cazului li s-au comunicat ordinea examinarii cazului si drepturile lor cu privire la participare in procesul de examinare a cazului;
D. Reactia agentului constatator la demersurile persoanei in privinta careia este intocmit procesul verbal, partii vatamate, reprezentantilor legali, avocatului.
In functie de rezultatul acestor actiuni, judecatorul emite una din urmatoarele variante de decizie:
1. Dispune remiterea dupa competenta a dosarului cu privire la contraventie;
2. Fixeaza data examinarii cauzei contraventionale, dispune citarea partilor si altor participanti la sedinta, intreprinde alte actiuni pentru buna desfasuare a examinarii. 
Cauza contraventionala se judeca in termen de 30 de zile de la data inregistrarii dosarului in instanta. Determinand temeiurile rezonabile, judecatorul prin incheiere motivata, poate prelungi termenul de judecare a cauzei cu 15 zile, iar in cazul retinerii persoanei conform art. 376 si 433 Codului Contraventional al Republicii Moldova, judecarea cauzei contraventionale se face de urgenta si cu precadere. 
Dupa ce s-a fixat data examinarii cauzei, judecatorul dispune citarea persoanelor participante la examinare, potrivit Codului Contraventional nou, art. 382 prevede expres ca citarea se face prin invitatie scrisa, care se inmaneaza de catre agentul imputernicit in acest sens sau se expediaza prin posta. Citarea se face in asa fel ca persoana chemata sa primeasca invitatia cu cel putin 5 zile inainte de data cand trebuie sa se prezinte in fata autoritatii respective. Persoana citata este obligata sa se prezinte la data, ora si in locul indicate in citatie. In cazul cand este in imposibilitate de a se prezenta ea trebuie sa comunice organului respectiv faptul dat si cauza imposibilitatii.
Pentru asigurarea onorarii de catre persoana citata a obligatiilor mentionate, legiuitorul prevede ca in cazul in care ea nu anunta autoritatea respectiva despre imposibilitatea de a se prezenta la data, ora si locul indicate in citatie ori in cazul in care nu se prezinta nemotivat, persoana poate fi supusa amenzii judiciare sau aducerii silite 
Nu putem sa nu mentionam opinia autorului V. Gutuleac, pe care o sustinem, referitor la reglementarea juridica a participarii la sedinta de judecata. El afirma ca e foarte contradictorie acesta reglementare, argumentand; ,,(1) este oare oportuna prezenta obligatorie a agentului constatator la judecarea fiecarui caz contraventional- Cate resurse umane din partea agentilor constatatori vor fi necesare- Care vor fi cheltuielile statului referitor la aceste prevederi- (2) cat de intemeiata si oportuna este incetarea procesului contraventional in legatura cu neprezentarea agentului constatator- In ce caz persoana fata de care a fost pornit proces contraventional, va fi satisfacuta- Dar cum ramane cu drepturile partii vatamate- Cum ramane cu interesele societatii si a statului- De ce din cauza unui functionar trebuie sa fie incetat procesul contraventional- Cum ramane cu realizarea principiului inevitabilitatii raspunderii contraventionale pentru fapta comisa cu vinovatie- (3) este greu de inteles continutul articolului 455 alin. (5) din Codul Contraventional al Republicii Moldova, care stipuleaza: "In cazul in care se solicita aplicarea arestului contraventional, participarea faptuitorului este obligatorie, cu exceptia neprezentarii cu rea vointa". Cum se va proceda in acest caz- Mai mult decat atat, persoana care a neglijat cu rea vointa citarea legitima comite suplimentar contraventia prevazuta in art. 336 din Codul Contraventional al Republicii Moldova si anume: ,,Nesubordonarea cu rea-vointa dispozitiei sau cererii legitime a colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept".


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Judecarii Cauzei Contraventionale in Instanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!