Procedura declaratiei vamale

Extras din referat Cum descarc?

Una din conditiile de trecere si autorizare a marfurilor si mijloacelor de transport peste frontiera vamala este declararea lor. 
Insasi prin notiunea de declaratie, intelegem prezentarea de catre declarant a datelor veridice despre marfuri, tipul, categoria si originea lor, despre scopul deplasarii si regimul vamal solicitat, precum si alte date necesare la aplicarea reglementarilor tarifare, netarifare, la efectuarea controlului si supravegherii vamale.
Declaratia vamala, este actul unilateral, prin care o persoana prin formele si procedurele stabilite, manifesta vointe de a plasa marfurile intr-un regim vamal sau destinatie vamala si se obliga sa indeplineasca conditiile de derulare a regimului vamal, cu prezentarea actelor necesare.
Sint supuse declararii:
1. Marfurile si mijloacele de transport , mijloacele banesti deplasate peste frontier vamala
2. Marfurile a caror regim vamal se modifica
3. Produsele compensatoare obtinute in rezultatul regimului vamal de perfectionare activa, perfectionare pasiva si transformare sub control vamal.
Declararea marfurilor si prezentarea lor pentru vamuire se efectueaza de catre declaranti sau reprezentantii acestora, prin depunerea unei declaratii vamale in detaliu, in forma scrisa, la incheierea procedurii de tranzit sau in termen de 20 de zile de la data depunerii declaratiei sumare.
Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea si completarea declaratiei vamale in detaliu sunt stabilite in Ordinul Serviciului Vamal nr. 346-O din 24.12.2009.
Declaratia vamala se depune pentru fiecare document de transport. 
Declaratia vamala in detaliu nu se depune pentru bunurile importate sau exportate de catre persoanele juridice in scopuri necomerciale, a caror valoare in vama nu depaseste o suma echivalenta cu 50 EURO si in alte cazuri prevazute de Ordinul susmentionat
Initial declaratia vamala se completeaza de catre specialistul in domeniul vamuirii, accesind modulul informational al programului automatizat vamal AsycudaWorl, dupa care declaratia se stocheaza pe serverul central al organului vamal si se inregistreaza cu atribuirea automata a numarului si datei de inregistrare.
Acceptarea declaratiei vamale se comunica declarantului prin trimiterea unui mesaj de raspuns, continind detaliile de identificare, numarul si data de inregistrare a acesteia. Dupa tiparirea pe formularul special, declaratia vamala si actele de insotire a marfii se depun de catre specialistul in domeniul vamuirii imputernicit la punctul de receptie-selectie din cadrul biroului vamal/postului vamal.
Colaboratorul vamal de la punctul de receptie-selectie verifica daca declaratia vamala a fost inregistrata pe server, utilizind modulul informational; verifica daca documentele care insotesc declaratia vamala in detaliu au fost inregistrate de sistemul informational vamal, primeste declaratia vamala, daca aceasta respecta conditiile stabilite, si comanda validarea electronica a acesteia. Aceasta comanda conduce la aplicarea criteriilor de selectivitate generale.
Concomitent, se efectueaza distribuirea in mod automat a declaratiei unui colaborator vamal in cazul in care declaratia vamala este selectata pe unul dintre culoarele de control (rosu sau galben).
Culoarul galben de vamuire determina acordarea liberului de vama dupa efectuarea obligatorie a controlului documentar, iar culoarul rosu determina acordarea liberului de vama dupa efectuarea obligatorie a controlului documentar si fizic.In aceste cazuri declaratia si actele se transmit la punctul de control documentar.
Daca declaratia vamala este selectata pe culoarul verde de vamuire, acordarea liberului de vama se efectueaza fara efectuarea controlului documentelor si al marfii.
Procedura de vamuire se finalizeaza cu eliberarea actelor si acordarea liberului de vama. 
Procedura de prelucrare a declaratiei vamale in detaliu prin procedee informatice se realizeaza conform Metodologiei aprobate prin Ordinul Serviciului vamal nr. 480-O din 18.12.2006 si include urmatoarele etape:


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura declaratiei vamale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.customs.gov.md/index.php?id=29
2. http://www.law-moldova.com/laws/rom/poreadke-vvoza-ro.txt
3. HOTARIRE Nr. 1001 din 19.09.2001 cu privire la declararea marfurilor de catre agentii economici din raioanele de est ale Republicii Moldova
4. Ordin cu privire la perfectarea actelor vamale la vamuirea marfurilor provenite din tranzactiile economice externe, nr.276-0 din 24.10.02
5. Ordin cu privire la aprobarea metodologiei de prelucrare a declaratiei vamale in detaliu, nr.480 din 18.12.06


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!