Procedura de judecare si rezolvare a apelului aspecte teoretice si practice

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
PROCEDURA DE JUDECARE A APELULUI 3
SOLUTIILE LA JUDECATA IN APEL 7
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Avand in vedere scopul si notiunea reglementarii lor, caile de atac sunt indispensabile in orice sistem procesual, pentru remedierea eventualelor greseli tinand de aprecierea fondului cauzei ori de incalcarea unor norme de ordin strict procedural.
Datorita acestor considerente, domeniul larg al cailor de atac in materia procesului penal, prezinta o importanta covarsitoare, atat sub aspectul multitudinii si complexitatii institutiilor procesuale implicate in acest domeniu, al problemelor de drept controversate si a corelatiei indisolubile cu celelalte institutii, cat mai ales sub aspectul scopului pentru care sunt reglementate caile de atac, acela de a deschide perspectiva controlului judecatoresc asupra legalitatii si temeiniciei unei hotarari a unei alte instante ori a unor alte organe ce nu fac parte din sistemul judiciar.
In acest ansamblu complex al cailor de atac, atat in opinia practicienilor cat si a majoritatii teoreticienilor, se detaseaza ca importanta apelul; justificarea unei astfel de aprecieri rezida in aceea ca apelul, fiind o cale de atac ordinara, comuna, de reformare, devolutiva, suspensiva de executare, asigura indreptarea unei hotarari nelegale, realizeaza principiul dublului grad de jurisdictie si reprezinta nu numai un remediu jurisdictional, ci si unul jurisprudential, asigurand omogenizarea practicii instantelor in interpretarea si aplicarea regulilor de drept.
Caile de atac reprezinta mijloace procedurale prin care se poate cere si obtine anularea sau reformarea (totala sau partiala) a unei hotarari judecatoresti; ele apar ca un remediu contra eventualelor erori ce se pot strecura intr-o hotarare, uneori chiar contra nedreptatii dintr-un act jurisdictional.
Sentintele judecatoresti, fiind opera de conceptie si decizie intelectuala a omului, nu pot fi absolut perfecte. De aceea, s-a considerat necesar ca o hotarare pronuntata in urma unei judecati, sa fie controlata de o alta instanta superioara, pentru a putea permite indepartarea erorilor savarsite de judecatorii primei instante.
De asemenea, existenta cailor de atac si posibilitatea de a le exercita constituie o garantie a dreptului de aparare, da certitudinea partilor ca dreptul lor nu este compromis prin pronuntarea unei hotarari nelegale si netemeinice, ceea ce le intareste increderea in justitie si le determina sa aiba o pozitie activa in cadrul procesului.
PROCEDURA DE JUDECARE A APELULUI
Art. 420- Cod de procedura penala
(1) Judecarea apelului se face cu citarea partilor si a persoanei vatamate.
(2) Judecarea apelului nu poate avea loc decat in prezenta inculpatului, cand acesta se afla in stare de detinere.
(3) Participarea procurorului la judecarea apelului este obligatorie.
(4) Instanta de apel procedeaza la ascultarea inculpatului, cand aceasta este posibila, potrivit regulilor de la judecata in fond.
(5) Instanta de apel poate readministra probele administrate la prima instanta si poate administra probe noi, in conditiile art. 100-Cod de procedura penala.
(6) Cand apelul este in stare de judecata, presedintele completului da cuvantul apelantului, apoi intimatului si pe urma procurorului. Daca intre apelurile declarate se afla si apelul procurorului, primul cuvant il are acesta. 
(7) Procurorul si partile au dreptul la replica cu privire la chestiunile noi ivite cu ocazia dezbaterilor. Inculpatului i se acorda ultimul cuvant. 
(8) Instanta verifica hotararea atacata pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei, precum si a oricaror probe administrate in fata instantei de apel.
(9) In vederea solutionarii apelului, instanta, motivat, poate da o noua apreciere probelor. 
(10) Instanta se pronunta asupra tuturor motivelor de apel invocate.
(11) La judecarea apelului se aplica regulile de la judecata in fond, in masura in care in prezentul titlu nu exista dispozitii contrare.
12) Apelul impotriva incheierilor care, potrivit legii, pot fi atacate separat se judeca in camera de consiliu fara prezenta partilor, care pot depune concluzii scrise, cu exceptia cazurilor in care legea dispune altfel ori atunci cand instanta apreciaza ca este necesara judecata in sedinta publica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura de judecare si rezolvare a apelului aspecte teoretice si practice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

CURSURI, TRATATE SI MONOGRAFII
1. CURS DREPT PROCESUAL PENAL- Conf.univ.dr. MARIUS EUGEN RADU
2. DREPT PROCESUAL PENAL-  Ed. UNIVERSITARIA, 2014; Conf. univ. dr. MARIUS EUGEN RADU
LEGISLATIE
1. Codul de procedura penala
RESURSE WEB:
1.hhttps://dreptmd.wordpress.com/teze-de-an-licenta/apelul-cale-ordinara-de-atac/
2. http://jurisprudenta.csj.md/search_rec_csj.php?id=78 
3. https://legeaz.net/spete-penal-curtea-de-apel-bucuresti-2016/trafic-de-droguri-legea-143-13-01-2016-bk9
4. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/225622


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!